СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Няколко лесни упражнения за справяне с мигрената

2
rss

В днешните времена на непрестанен стрес мигренозното главоболие е все по-често срещан проблем.

Болките понякога са толкова силни, че могат да затруднят извършването дори на най-обикновените ежедневни дейности.

В такива случаи лекарите често изписват лекарства, които да облекчат мигренозните пристъпи. Ако обаче търсите допълнителни средства за справяне с проблема, можете да се насочите към определени физически упражнения. Те са достатъчно лесни, за да се извършват дори от хора с много силно главоболие.

Може ли разтягането да помогне за справяне с пристъпите на мигрена?

Когато се прави редовно, разтягането може да помогне за успокояване на тялото и ума. Някои упражнения в йогата са идеални за такива случаи.

Едно проучване от 2020 г. показва, че йога, съчетана с медицинска терапия, помага за справяне с мигрената много по-добре, отколкото само медицинските методи. /1/

Друго изследване от 2014 г. сочи, че йогата намалява силата на главоболието при хора с мигрена. Според това проучване йогата, разтягането и дълбокото дишане могат да помогнат по няколко начина. Доказано е, че упражнения от този тип намаляват стреса. Смята се, че така се „нулира“ автономната (вегетативната) нервна система. /2/

Упражненията с разтягане разхлабват мускулите и освобождават от физическото напрежение. Това може допълнително да помогне за справяне с мигренозните атаки.

Не всички видове упражнения за разтягане обаче са подходящи при мигренозни болки. Според Американската фондация за мигрена по-леките упражнения са идеални в такива случаи. От друга страна, енергичните, интензивни и сложни пози могат да влошат симптомите ви. За щастие има много леки упражнения, от които можете да избирате.

Разтягане на врата

Това упражнение освобождава напрежението във врата и горната част на гърба. Можете да го направите, докато седите, което го прави универсален ход.

За да направите упражнението:

1.Започнете в седнало или изправено положение, като краката са на ширината на раменете. Дръжте гръбнака си изправен, отпуснете раменете и ръце.

2.Наклонете дясното ухо към дясното рамо. Разтегнете лявата ръка към пода, като опънете пръстите настрани. Задръжте за 30 секунди.

3.Върнете се в начална позиция. Повторете от другата страна.

Наклон напред

Опирането на главата върху някаква повърхност може да подейства много успокояващo. Тази поза ще спомогне да отпуснете и мускулите на краката си.

Ето как да го направите:

1.Седнете на пода и изпънете краката си напред. Поставете сгъната кърпа или одеяло под задните си части, ако имате нужда от подкрепа.

2. Ходилата сочат нагоре, сякаш са опрени до стена. Изпънете гръбнака.

3. Наведете се напред, доближавайки торса до бедрата. Внимателно огънете коленете, ако усетите силно напрежение.

4. Допрете челото до краката и задръжте за 30 секунди.

Детска поза

Това е класическа поза в йогата. Ползите от нея са нежно разтягане ханша, бедрата и глезените. Упражнението успокоява мозъка и помага за облекчаването на стреса и умората. Освен това облекчава болките в гърба и врата.

Как да изпълните упражнението:

1.Коленичите на пода. Съберете големите пръсти на краката си един до друг и седнете на петите си. След това раздалечете коленете си на разстояние малко по-голямо от ширината на бедрата.

2.Изпънете гръбнака и поставете ръцете на бедрата.

3. Наведете се напред и поставете пъпа между бедрата.

4. Пуснете главата си на пода с ръце, протегнати напред или поставени отстрани.

5. Останете в позата от 1 до 3 минути, като дишате бавно и спокойно през носа. Може да завъртите главата и да я оставите с бузата към земята за няколко дишания.

Куче, гледащо надолу

Смята се, че тази поза облекчава мигренозната болка чрез насърчаване на кръвообращението на главата и освобождаване на напрежението по цялото тяло.

Как да направите упражнението:

1.Застанете на четири крака.

2. Дланите са плътно на постелката с еднакво раздалечени пръсти сочещи напред.

3. Главата е отпусната по протежението на гръбнака, ушите са на нивото на раменете.

4. Краката са раздалечени на ширината на ханша, пръстите сочещи напред. Добре е петите да са плътно до земята, но не е задължително.

5. Вдигнете дупето нагоре, издължете гръбнака. Може да свиете леко краката в коленете, за да издължите ръцете. Приберете корема. Задръжте за 30 секунди.

Други естествени средства за справяне с мигрената

Има няколко естествени лекарства срещу мигрена. В допълнение към разтягането можете да опитате още:

Акупресури – по време на акупресурите, практикуващият използва пръстите на ръцете си, за да се осъществи натиск върху конкретни точки върху тялото. Изследване от 2014 г. показва, че този метод може да помогне за намаляване на хроничните главоболия.

Ароматерапия – с помощта на релаксиращи масла може да се постигне облекчаване на стреса. Изключително подходящо, например, е маслото от лавандула. За да използвате етерични масла за мигрена, използвайте дифузьор или лампа за ароматерапия. Контролиране на стреса – опитайте други методи за облекчаване на стреса като масаж или практикуване на любимите си хобита.

Добавки – много хора твърдят, че добавки като витамин D и магнезий, могат да облекчат мигренозните пристъпи. Добре е да се допитате до медицински специалист, преди да ги опитате.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com

Vitamin D3 60 tabs RGB web
мигрена

Използвани източници:

/1/ Effect of yoga as add-on therapy in migraine (CONTAIN) | Neurology
/2/ Effect of Yoga on migraine: A comprehensive study using clinical profile and cardiac autonomic functions

/3/  The 5 Best Stretches To Cope with Migraine

Подобни публикации