СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как храносмилането повлиява на съня?

white blood cell cell blood cell blood 45239
rss
Начинът, по който са свързани стомашно-чревната система и съня взаимодейства в ползва или вреда на храносмилането, метаболизма и метаболитната скорост, обмяната на енергията и дори на психичното здраве. Има много причини, поради които понякога не можем да заспим – стрес, депресия, тревожност. Разбира се, това са очевидните причини, за които всички сме наясно. Нови проучвания в областта добавят нов „разрушител“ на съня към списъка с причини, а именно храносмилателната система.

Всъщност има много проучвания, изследващи връзката между бактериите в червата ни и съня, настроението и цялостното здраве. Ето някои важни и интересни акценти в тази посока:

Чревната система не просто превръщат храната в енергия и отпадъчни вещества, чревната система е умен орган, който се намира в постоянна комуникация с мозъка.

Неслучайно стомашно-чревният тракт се нарича втори мозък – това не е изненадващо, като се имат предвид функционалността на всички други системи, които засяга. Стомашно-чревният тракт също е дом на ентеричната нервна система, която е в контакт с мозъка и централната нервна система, като помага за регулиране на жизнените процеси.

Червната система на човек е дом на бактерии (добри и лоши), повечето от които се намират в дебелото черво и образуват „микробиом“ – здравият и балансиран микробиом съдържа както добри, така и лоши бактерии.

Приблизително една трета от червата ни е еднаква; другите две трети са индивидуални, в резултат на генетиката, околната среда, диетата и начина на живот. Около 1000 са различните видове бактерии, присъстващи в стомашно-чревния тракт на възрастен. Но интересното е, че съставът на чревния микробиом се променя и се развива с напредването на възрастта.

Хранителният прием и околната среда, в която живеем, оказват значително влияние върху състава на чревния ни микробиом. Консумацията на захарни и преработени храни, липсата на достатъчно фибри, намалената физическа активност, намалената хидратация, приемът на антибиотици и други лекарствени медикаменти, физическият или емоционален стрес могат да имат отрицателно въздействие върху чревния микробиом. За да живеем нормален и здравословен живот, се нуждаем от добре балансиран чревен микробиом.

Как нарушенията в чревния микробиом повлияват съня и обратно?
Лошото качество на съня влияе върху важната работа на хормоните на глада, което регулира приема на храна.

Нормалното храносмилане и благосъстоянието на бактериите в червата ни са признати като фактори, които също могат да повлияят съня. Не е тайна, че липсата на сън, апетитът и затлъстяването имат тясна връзка, но досега не се знаеше много за микробиома и неговата роля в съня.

Проучване от 2016 г. показва, че изместването между деня и нощта не влияе само на нашия циркаден ритъм (вътрешен часовник, който регулира функциите на тялото ни), но и на ритъма на чревните микроби, чиито дейности зависят от дневния и нощен график. Поради това те също могат да повлияят циркадния ритъм на други органи.

Вече знаем, че връзката между съня и апетита е изключително важна, защото недоспиването може да изведе апетита ни от равновесие, да увеличи желанието ни за храна и да причини наддаване на тегло. Това е така, защото липсата на сън намалява нивото на хормон, наречен лептин, който е отговорен за чувството ни на ситост.

Той също така повишава нивото на грелин, хормон, отговорен за глада. Така че, когато ни липсва сън, лептинът не може да контролира или сигнализира, че сме сити, но грелинът ни казва да продължим да ядем. Това помага да се обясни защо хората, лишени от сън, са склонни да наддават на тегло по-бързо и са изложени на по-висок риск от затлъстяване.

Липсата на сън също оказва влияние върху мозъка, и по-конктретно при сигнализацията на контрола на импулсите. Ето защо много хора, които страдат от лош сън, твърдят, че не могат да се контролират, когато става въпрос за преяждане. Всичко това има последици за благосъстоянието на червата ни.

Подобрявайки храносмилането и състоянието на чревния микробиом, изследователи смятат, че дори бихме могли да помогнем за решаването на проблеми със съня.

Учените все още не разбират напълно как работи тази връзка, но усилено работят върху нея. Изследователите предполагат, че микробиомът може да повлияе на съня, като възпрепятства цикъла сън-будност, циркадния ритъм и хормоните, които регулират будността и съня. 

Друго интересно откритие е, че здравето на червата може да помогне за разрешаване на психични проблеми като промени в настроението, депресия и симптоми на тревожност.

Хората, които се занимават с тези разстройства на настроението, както и тези с нарушения на съня, обикновено имат дисбаланс в чревните си микроби, което показва, че червата ни могат да контролират много повече, отколкото си мислехме.

Връзката между съня и депресията е добре известна. Хората, които не спят достатъчно, са по-склонни към промени в настроението и депресивни мисли и поведение. Тази връзка върви в двете посоки; безсънието може да предизвика депресия и обратно.

Приобиотичният прием може изключително да помогне за подобряване и балансиране на микробиомното разнообразие, с което пряко да благоприятства храносмилателната функция и работа. Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате Probi Max.

Приемът на Probi Max:

 • балансира чревната микрофлора;
 • подкрепя състоянието на естествената чревна микрофлора и поддържа нормалната киселинност на храносмилателните сокове в стомаха;
 • съдейства синтеза на важни ензими, които са нужни за правилното усвояване на хранителните вещества и елементи от приеманата храна;
 • намалява риска от развитието на заболявания, които се причиняват от някои болестотворни агенти;
 • неутрализира действието на бактерии и паразити, които нахлуват в стомашно-чревния тракт;
 • има защитно и антипаразитно действие над пикочно-половата система;
 • подобрява храносмилането при хора с непоносимост към лактоза;
 • има възстановяващо действие над чревната микрофлора, която често се нарушава както след прием на по-леки лекарствени медикаменти, така и след прием на антибиотични препарати;
 • подобрява храносмилателните процеси и подкрепя работата на имунната система.


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.comхраносмилане

Подобни публикации