СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Обвързана ли е метаболитната скорост с възрастта?

pexels photo 867212 1
rss

Основната метаболитна скорост е всъщност минималният брой калории, които са необходими на организма, за да функционира нормално.

Какво всъщност представлява метаболизма?
Метаболизмът
, или т.нар. обмяна на веществата представлява сложна комбинация от всички органични процеси, които се случват непрестанно в клетките в човешкото тяло. Поради причината, че тези процеси се задействат именно благодарение наличието на ензими, метаболизмът се определя като ензимен процес в тялото. Метаболизмът се разграничава на белтъчен, липиден, въглехидратен метаболизъм, което се подразбира поради необходимостта от усвояването на различните основни хранителни вещества. Или метаболизмът е сумата от органични реакции, в които са въвлечени определени групи ензимни съединения. Трябва да се каже, че скоростта на производство на енергия се влияе от фактори като пол, раса, физическа активност, хранителен прием, възраст и придружаващи заболявания и други.[1]

Метаболизмът се разграничава на катаболизъм и анаболизъм, като към двете спадат различни специфични реакции и процеси.

При катаболизма най-общо спадат следните специфични реакции и процеси:

 

  • Резорбция на сложните хранителни вещества
  • Доставяне на АТФ
  • Протичане на прост и сложни окислителни процеси и други


При анаболизма най-общо спадат следните специфични реакции и процеси:

  • Продукция на сложни съединения след преработката на някои прости вещества
  • Ендергонични процеси (използване на продуцираната енергия) и други.


Какво е объркващото традиционно схващане за функционалността и скоростта на метаболизма?
Ако си представим, че скоростта на метаболизмът е коефициент, то той се намира в силна зависимост от поредица фактори (възраст, пол, тегло, начин на живот, качество на съня, генетичен фактор и други).


Много от нас смятат следното: Метаболизмът достига своя връх, или работи оптимално, в края на юношеството и началото на пубертета. От това произлиза всеобщото схващане, че в този период голямото количество консумирана храна не се отразява сериозно върху теглото. След това се наблюдава забавяне на метаболитната работа, именно затова в периода между 30-те и 40-те години поддържането на телесното тегло става по-трудно.

Ново проучване обаче установява, че тези закоренели схващания за метаболизма и възрастта са неправилни.

Какво установяват най-новите научни изследвания по темата?
Изследвания, направени от Duke University, Северна Каролина, разкриват нова информация за това кога всъщност започва този процес – на забавяне на метаболизма, както и кога всъщност можем да „обвиним” възрастта за повишаване на теглото.

„Искахме да разберем как телата ни се променят през целия живот“, споделя един от съавторите на изследването д-р Херман Понцер, доцент по антропология към Duke University, пред Healthline. [1]

Екипът анализира средните калории, изгорени от повече от 6 600 души, във възрастовата граница 1-седмична –95 -годишна възраст, в 29 страни по света.


Предишни мащабни проучвания измерват единствено количеството енергия изразходвана за базална метаболитна скорост (BMR). Тя показва необходимите калории за поддържане на жизненоважни функции като дишане, храносмилане, изпомпване на кръв или калориите, които изгаряме за да се случва основната обмяна в организма. Този енергиен разход, както знаем, протича непрекъснато, като по време на сън обикновено намалява, но незначително.

 

Според д-р Вернарели, директор на научноизследователското образование и консултации в Колежа на здравните специалисти в университета Sacred Heart в Кънектикът, нашият BMR е нашата „цена на живот“. Това е енергията, която използваме за поддържане на основните физиологични процеси в покой.

„Ако просто лежите по цял ден в леглото, без да се движите или ядете, колко енергия, колко калории биха използвали клетъчните процеси в тялото ви? Това е вашият основен метаболизъм или BMR “, обяснява тя.

„BMR е най-големият компонент от броя на калориите, които изгаряме всеки ден, като представлява около две трети от дневния ни разход на енергия.“

Предишно изследване заключава, че пубертетът е времето, когато нашият BMR наистина се увеличава, но това проучване установява, че бебетата имат най високите метаболитни нива от всички останали възрастови групи.

Понцер и неговият екип откриха, че енергийните нужди „нарастват“ през първите 12 месеца от живота, като до първия рожден ден едно дете изгаря калории с 50% по-бързо за размера на тялото си, отколкото един възрастен.

Това главно се дължи на факта, че тялото на бебето е главно „заета“ с растеж и наддаване на тегло утрояване през първата година от живота на индивида.

Как да подпомогнем метаболизма си?
Изключително важно е да обръщаме внимание на телесното си тегло – това има огромно отношение за общото ни здраве и жизненост. Освен балансирана и здравословна диета, адекватен калориен прием и разход, поддържането на умерени нива на физическа активност, и достатъчно количество сън, би било добре да помислим за прием на подкрепящи този процес средства.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате Synephrine – Екстракт от Горчив Портокал в капсулна форма.


Горчивият портокал (Bitter orange) е вид цитрусов плод, който е част от семейство Седефчеви „Rutaceae“. За негова родина се счита Югоизточна Азия, но днес е разпространен в много части на света.

Горчивият портокал съдържа разнообразие от ценни вещества (витамини С и K), сред които се отличава елементът синефрин. Синефринът представлява растително съединение с мощните качества на естествен стимулант с термогенен ефект. Екстрактът от горчив портокал е ефективно средство за управление на теглото. Счита се, че съдържащия се синефрин има положително действие в намаляването на апетита и особено този към сладки храни. По този начин екстрактът от горчив портокал успешно насърчава здравословното отслабване и балансираното хранене. В това отношение освен силен, ефектът на Екстрактът от горчив портокал е и дълготраен.

Сред качествата му се отличава и това, че стимулира обмяната на веществата, подпомага метаболитните процеси и подобрява работата на отделителната система.

Изключително подходящо средство е и за ефикасното изгаряне на излишните мазнини, което има мощен ефект в комбинация с действието му за успешното притъпяване на апетита.

Ползи от приема на Synephrine – Екстракт от Горчив Портокал:

  • Спомага за изгарянето на мазнини.
  • Подпомага намаляването на апетита.
  • Подпомага метаболитните процеси.
  • Спомага за подобряването на работата на храносмилателната и отделителната система.
метаболитна

Използвани източници:
[1]Sánchez López de Nava A, Raja A. Physiology, Metabolism. [Updated 2020 Sep 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/
[2] healthline.com, George Citroner, When Does Your Metabolism Significantly Decline? It’s Later Than You Think, August 12, 2021 

Подобни публикации