СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво действие има витамин B12 при проблеми със съня?

cvetita 11
rss

Причините за безсъние са множество и разнообразни. Повечето от тях се свързват с наличието на някакъв вид заболяване или с намаленото производство на специфични ензими и хормони, а нерядко се дължат и на дефицит на определени нутриенти в организма. Според изследвания, дефицитът на В12 може да има огромна роля при проблемите със съня, тъй като участва в много от функциите на нервната система, както и в процеса на кръвотворенето.


Повече за витамин B12
Витамин B12 представлява водоразтворим витамин, който е необходим на първо място за няколко основни системи и процеси в човешкото тяло, а на второ има жизненоважно значение за множество поддържащи тялото функции. Витамин B12 е необходим за синтеза на ДНК и РНК в тялото. Още това е основно вещество, без което еритропоезата би била невъзможна (образуването на еритроцити, т.нар. червени кръвни клетки в кръвта). Витамин B12 е важен и за нормалното кръвообращение, както и за микроциркулацията. Активно участва в подкрепа функциите на надбъбречната жлеза, както и за правилното функциониране на нервната система.

Как дефицитът на витамин B12 може да повлияе качеството на съня и как наличието му го съдейства?
Дефицитът на В12 най-често се среща при възрастни хора, което обикновено се дължи на проблеми с храносмилането, т.е. абсорбцията и резорбцията на хранителните вещества, приемани регулярно с храната. В12 участва в много процеси в нервната система. 

Съществуват множество доказателства, сочещи че дефицитът на витамин B12 е свързан с абнормни психични симптоми, включително и с проявата на деменция, психоза и резки смущения в настроението. Години наред ролята на витамин B12 в съня остава не дотолкова изследвана и установена, но пък проучвания от последното десетилетие определено потвърждават този витамин като изключително важен и необходим за качеството и количеството на съня.

Какви са научните доказателства за действието на витамин B12 в подобряване на съня?
В две малки проучвания, публикувани в списанието Sleep от 1990 година и 1991 година, четирима души с нарушения на циркадния ритъм (сън-будност) са били успешно лекувани с допълнителен прием на витамин В12, въпреки че нивата им на витамин В12 в кръвта са били нормални преди стартирането на допълнителния витаминен прием.

Известно е, че безсънието има силна връзка с депресията, нерядко едното предхожда другото. Интересно проучване при възрастна пациентка в тежка депресия установява, че приложението на лечение за отстраняване дефицита на витамин В12 в организма значително подобрява настроението, с което подобрява и съня и общото здраве на изследваната пациентка.

Еспертно мнение сочи, че: „Хората с нарушение в циркадния ритъм на съня често страдат от повтарящи се нарушения на съня, които могат значително да повлияят ежедневието им. Хранителните добавки с витамин В12 може да имат благоприятен ефект върху цялостния модел на съня.” [1]


Според по-нови проучвания по темата, витамин В12 ускорява заспиването, както и увеличава продължителността на съня. [2]  Ролята на витамин В12 за качеството на съня е тема, изключително интересна за науката. Няколко проучвания показват, че този витамин участва в регулирането на циркадните ритми (сън-будност), като подпомага за поддържането им в синхрон, т.е. подкрепя регулярността на модела на съня. [3]

Всъщност това действие се счита, че се дължи на ролята, която има B12 в работата на нервната система. По-високите нива на витамин В12 са свързани с по-нисък риск от депресия. Причината се състои в това, че наличния в организма фолат и В12 работят заедно, за да произведат S-аденозилметионинсъединение, участващо в имунната функция и настроението.

S-аденозилметионинът се локализира в почти всяка една тъкан или органична течност в човешкото тяло и има свойството да циркулира в кръвта, действайки като основен метилов донор в организма. Това е причината, поради която има и фундаментално значение за синтеза и функционалността на протеини, хормони, ензими и невротрансмитери в тялото.

Според направени проучвания, S-аденозилметионинът има активност при депресивни и тревожни състояния. [4] Доказва се, че може да повлияе положително върху депресивните епизоди и да намали симтоматиката, с която се съпровождат. Освен това се регистрира и активност в подобряване на настроението при някои хора. [5] Наред с това, може да прояви синергичен (засилващ) ефект при приема на някои седативни медикаменти.

Нарушенията на циркадния ритъм са важен основен фактор за депресията. В допълнение към други проблеми със съня, депресията може трайно да възпрепятства съня. Възможно е витамин В12 да е особено полезен за хора с нарушения на съня, включително при хора, които също имат симптоми на депресия.

Ние от екипа на Cvetita Herbal препоръчваме да опитате бързодействащ спрей, който съчетава свойствата на Витамин B12 с лечебното действие на Лайката.Спрей B12 с Лайка – 30 ml.


Какво е действието на Лайката?
Лайката е билка, която е богата на разнообразие от ценни вещества. В цветовете на растението се съдържа до 2% етерично масло, богато на азулен. Азуленът представлява ненаситен въглеводород, притежаващ противовъзпалително, антиалергично и седативно действие. Азуленът на лайката се нарича хамазулен. Цветовете на растението съдържат още важни флавоноидни елементи, растителни стероли, горчиви вещества и мастни киселини. Част от химичния състав на лайката са още лутеолин и кверцетин–мощни биофлавоноиди (растителни пигменти) и кумарините–умбелиферон и херниарин.
Нарушенията на съня обобщават съществуващите отклонения от физиологичния ход на съня, при които сънят е незадоволителен и неефективен. Нарушенията се разделят на два основни вида: Дисомния и Парасомния. Дисомнията включва всички нарушения на съня или състояния, при които е засегната способността за заспиване, нормалната продължителност на съня и неговото качество. Парасомниятa представлява разстройство свързано с движения и възбуда по време на сън предизвикани от вътрешен психологичен или неврологичен източник. Екстрактът от Лайка под формата на хранителна добавка ще спомогне за редуцирането на тези проблеми и ще се отрази отпускащо и успокоително на организма.

Cvetita 6


витаминИзползвани източници:
[1] Kamgar-Parsi B (2019) Vitamin B12 and Circadian Rhythm Sleep Disorders: Patient Treatments vs. Controlled Studies. J Sleep Disord Manag 5:027. doi.org/10.23937/2572-4053.1510027
[2] Takahashi K, Okawa M, Matsumoto M, Mishima K, Yamadera H, et al. (1999) Double‐blind test on the efficacy of methylcobalamin on sleep-wake rhythm disorders. Psychiatry Clin Neurosci 53: 211-213.
[3] Beydoun MA, Gamaldo AA, Canas JA, Beydoun HA, Shah MT, et al. (2014) Serum Nutritional Biomarkers and Their Associations with Sleep among US Adults in Recent National Surveys. PLOS ONE 9(8): e103490. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0103490
[4] Kagan BL, Sultzer DL, Rosenlicht N, Gerner RH. Oral S-adenosylmethionine in depression: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Psychiatry. 1990 May;147(5):591-5. doi: 10.1176/ajp.147.5.591. PMID: 2183633.
[5] Bottiglieri T, Laundy M, Crellin R, Toone BK, Carney MW, Reynolds EH. Homocysteine, folate, methylation, and monoamine metabolism in depression. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2000 Aug;69(2):228-32. doi: 10.1136/jnnp.69.2.228. PMID: 10896698; PMCID: PMC1737050. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10896698/