СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

10-те най-добри хранителни добавки при хронична умора

laurynas mereckas 1tl8aoedj c unsplash
rss

Хроничната умора е състояние, по-известно като синдром на хронична умора (CFS). Макар етиологията на това състояние все още да е не дотолкова известна, експерти определят хроничната умора като разстройство от смесен произход, т.е. психичен и физически. Най-вече признак за такова състояние е продължително чувство на силна умора без усещане за тонус и жизненост при ежедневното набавяне на адекватно количество сън (7-8 часа).

Какви са симптомите при хронична умора?

Симптоматиката обикновено е свързана с нарушения на когнитивните функции, но не само. Сред най-честите симптоми са:

 • проблеми с паметта и концентрацията;
 • усещане за подутост;
 • упорито главоболие;
 • раздразнителност;
 • проблеми със съня;
 • понижено либидо;
 • възпалено гърло; 
 • главоболие;
 • появата на увеличени лимфни възли;
 • световъртеж;
 • силно изтощение след физически упражнения ;
 • ставни и мускулни болки.

Какво да приемаме при хронична умора?


Разнообразието от подкрепящи организма средства е голямо –витамини и мултивитамини, минерали, билкови екстракти, комбинирани натурални комплекси, аминокиселинии т.н. При избор на средство за подобряване на енергия и редуциране нивата на умора, е изключително важно първо състоянието на хронична умора да е потвърдено от специалист. Точно затова при съмнения за наличието на хронична умора, се препоръчва първо да посетите вашия лекар. Назначаването на пълни кръвни, биохимични и хормонални изследвания е основата, върху която следва да се основава лечението. Важно е да се изясня състоянието на следните основни показатели:

 • Кръвни показатели (левкоцити, еритроцити, тромбоцити, хемоглобин, хематокрит и т.н.);
 • Имунологични показатели (моноцити, еозинофили, базофили, гранулоцити, лимфоцити и т.н.);
 • Серумните нива на калий и натрии;
 • C-реактивен протеин (CRP);
 • креатинфосфокиназа (CK);
 • Глюкоза;
 • Общ билирубин.

10-те най-добри хранителни добавки и витамини, подходящо при хронична умора


Начинът на прием, на избрано от по-долу предложените подкрепящи организма средства, следва да бъде одобрен от вашия лекар, както и да се приема в съответствие с предписанието.

 • Омега-3 мастни киселини
  Омега-3 мастните киселини участват в широк спектър от физиологични функции, които са свързани с неврогенезата (генерирането на нови неврони), невротрансмисията (комуникацията между невротрансмитерите); следователно те играят основна роля в развитието, функционирането и стареенето на мозъка. [1]  Допълнителният прием на омега-3 мастни киселини може да съдейства за енергизиране тялото и ума.

 • Желязо
  Желязото е сред основните компоненти, които подкрепят пренасянето и усвояването на кислород от и до клетките. Желязото съдейства регенерацията на тъканите, както и подпомага за изграждане на хемоглобина. Желязото участва и в множество метаболитни процеси, включително дишането, детоксикацията, метаболизирането на различни съединения (хормони, невротрансмитери, нуклеинови киселини и т.н.). [2]   
 • Л-Тирозин
  Л-Тирозинът
  е заменима, неесенциална аминокиселина, която се синтезира самостоятелно в нашия организъм. Л-тирозинът е резултат от действието на друга незаменима аминокиселина фенилаланин. Л-Тирозинът е важен за производството на невротрансмитери, които „предават” информация в мозъка. Смята се, че тези невротрансмитери намаляват с времето при извършването на психически и физически дейности, което повлиява отрицателно на концентрацията и енергийните нива в тялото. [3] Проучвания  установяват, че добавките на тирозин помагат за подобряване на когнитивните функции, както и за повишаване на енергийните нива. [4]
 • Инозин
  Инозинът представлява пуринов нуклеозид и е едно от основните съединения, съдържащи се в клетките. Този елемент е от основно значение за процесите по преформирането на аденозин трифосфатната киселина (АТФ). Аденозин трифосфатната киселина (АТФ) представлява химично макроенергично съединение (ензим), което е изградено от богати на енергия връзки в. т.ч 3 базови връзки (аденин, рибоза и фосфорна киселина).

  При производството на това вещество – аденозин трифосфат се използва определен обем химична енергия. Този процес се нарича още клетъчно дишане и много от неговите етапи протичат именно в митохондриите. Без наличието на инозин този процес би бил невъзможен, а от това се подразбира и основното значение на този елемент за енергията.

 • Магнезиев цитрат
  Магнезият е вторият най-разпространен минерал в човешкото тяло. Известно е, че участва в повече от 300 ензимни реакции и процеси, които протичат ежедневно в организма. Производството на енергия е една от основните задачи, които организма извършва непрекъснато. Този процес се случва чрез задвижване на множество химични реакции, протичащи в специфична последователност. Неслучайно магнезият е един от базовите минерали, участващи в производството на енергия. Той подобно на навигатор, насочва нервни импулси, за да активира мускулната работа.


 • Коензим Q10
  Коензим Q10 е витаминоподобна субстанция, локализираща се в митохондриите на клетките, където действа и се съхранява. Митохондриалната функция е незаменима за качественото производство на енергия в клетките. Доказано е, че след 25 годишна възраст клетъчният синтез на коензим Q10 претърпява изменения. Производството му намалява с възрастта, а недостигът му има негативно участие за множество естествени функции в организма. Коензим Q10 е съединение, което особено се препоръчва на професионални атлети и хора трениращи своята сила и издръжливост. Приемът на коензим Q10 допринася за увеличаване на издръжливостта, силата и съответно енергията в тялото. Коензим Q10 има т.нар. освобождаващо енергията действие, което респективно увеличава издръжливостта по време на тренировката. Освен това този елемент се намира в естествено състояние във всяка клетка в нашето тяло и представлява незаменим фактор при производството на енергия.


 • Кофеин
  Кофеинът
  може да повиши нивата на вашата енергия, тъй като има силно изразено, блокиращо умората действие. Той възпрепятства свързването на аденозин в мозъка. Аденозинът е специфичен невротрансмитер, който се натрупва и ни кара да се чувстваме изморени. Аденозинът се свързва по естествен начин с определени центрове намиращи се в мозъка ни, които забавят мозъчната ни активност. При „блокиране“ на неговия синтез, се редуцира чувството за умора и отпадналост. [5]
 • Ашваганда 
  Ашвагандата
  е една от най-мощните лечебни билки с доказано действие за увеличаване на енергията чрез повишаване на устойчивостта на тялото към физически и психически стрес. [6]
  В проучване над действието на Ашваганда върху процесите по синтез на  енергия в тялото, става ясно, че ашвагандата, демонстрира значителна подкрепа в синтеза на енергия, както и подобрява отговора на организма срещу високите нива на стрес и тревожност. [7]
 • Спирулина на таблетки
  Спирулината е концентриран източник на протеини (до 85%), витамини, антиоксиданти и други хранителни вещества. Част от естествения й състав са минералите желязо, магнезий, калий, калций, манган и други. [8] Тя стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна за поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене. Според проучвания над животни, Спирулината подобрява липидния и глюкозния метаболизъм, редуцира мазнините в черния дроб и укрепва сърдечното здраве. [9] Поради ценния си натурален състав Спирулина е растение, което е активно срещу възпалителните процеси в организма. Друго доказателство за нейните ценни свойства е това, че голяма част от химичния й състав представлява чист протеин.

 • Зелен чай
  Екстрактът от Зелен чай
  има изключително ободряващо тялото действие. Препоръчва при преумора и интензивно умствено и физическо натоварване. Спомага за повишаване тонуса и изостряне на ума, което го прави изключително подходящ за хора, подложени на системно претоварване. Екстрактът от Зелен чай изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Зеленият чай може да помогне за засилване на мозъчната функция. Основната активна съставка, на която се дължи това е кофеинът, който е мощен стимулант.Зеленият чай не съдържа толкова много кофеин колкото кафето, но съдържа достатъчно, за да предизвика определени реакции, без това да води до негативни ефекти в нервната система, което може да се случи при прекомерен прием на кофеин.Кофеинът влияе върху мозъка, като блокира инхибиторен невротрансмитер, наречен аденозин. По този начин се увеличава продукцията на неврони, както и концентрацията на невротрансмитери като допамин и норепинефрин. [10] 


Други подходящи хранителни добавки и витамини за борба с умората са:

хронична
InQisine M 80 RGB
magneziev citrat cvetita herbal 60 kapsuli 5
коензим-q10-капсули
ашваганда-капсули
таблетки-спирулина-цена
зелен-чай-екстракт-капсули

Използвани източници:

[1] Klaus W. Lange, Omega-3 fatty acids and mental health, Global Health Journal, Volume 4, Issue 1, 2020, Pages 18-30, ISSN 2414-6447, https://doi.org/10.1016/j.glohj.2020.01.004.
[2]  Beard J.L. Iron biology in immune function, muscle metabolism and neuronal functioning. J. Nutr. 2001;131:568S–580S. doi: 10.1093/jn/131.2.568S.
[3] Mora F, Segovia G, Del Arco A, de Blas M, Garrido P. Stress, neurotransmitters, corticosterone and body-brain integration. Brain Res. 2012 Oct 2;1476:71-85. doi: 10.1016/j.brainres.2011.12.049. Epub 2012 Jan 3. PMID: 22285436.
[4] Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. Effect of tyrosine supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive demands–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.
[5] Smith AP, Brockman P, Flynn R, Maben A, Thomas M. Investigation of the effects of coffee on alertness and performance during the day and night. Neuropsychobiology. 1993;27(4):217-23. doi: 10.1159/000118984. PMID: 8232842
[6] Mishra LC, Singh BB, Dagenais S. Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Altern Med Rev. 2000 Aug;5(4):334-46. PMID: 1095637
[7] Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012 Jul;34(3):255-62. doi: 10.4103/0253-7176.106022. PMID: 23439798; PMCID: PMC3573577.
[8] Vermorel M, Toullec G, Dumond D, Pion R. Valeur protĕique et energĕtique des algues bleues spirulines supplĕmentĕes en acides aminĕs: utizisation digestive et mĕtabolique par le rat en croissance [Protein and energy value of spiruline blue algae supplemented by amino acids: digestive and metabolic utilization by the growing rat]. Ann Nutr Aliment. 1975;29(6):535-52. French. PMID: 824996.
[9] Liang Y, Bao Y, Gao X, Deng K, An S, Wang Z, Huang X, Liu D, Liu Z, Wang F, Fan Y. Effects of spirulina supplementation on lipid metabolism disorder, oxidative stress caused by high-energy dietary in Hu sheep. Meat Sci. 2020 Jun;164:108094. doi: 10.1016/j.meatsci.2020.108094. Epub 2020 Feb 25. PMID: 32146297.
[10] Nehlig A, Daval JL, Debry G. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Res Brain Res Rev. 1992 May-Aug;17(2):139-70. doi: 10.1016/0165-0173(92)90012-b. PMID: 1356551. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1356551/

Подобни публикации