СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Имуномодулиращото действие на ехинацеята

echinacea
rss

Не за първи път разглеждане в дълбочина това невероятно с качеството на растенията – Ехинацея. Ехинацеята се подрежда до доказани натурални имуновъзстановяващи средства, но не само. Ехинацеята има също толкова силно лечебно действие, така и превантивно. Освен това е важно да се отбележи, че особено силно, действието на ехинацеята е напълно щадящо организма.Накратко за ехинацеята …
Ехинацеята
представлява многогодишно тревисто растение, известно още от древността с помощта на изключителни свойства. За нейна родина се счита Северна Америка.

Ехинацеята расте в прерите на влажни и плодови пощи, преди това в югоизточните щасти в САЩ. Като в миналото, така и в настоящето ехинацеята има широко приложение към множество болести поради богатите си лечебни качества.

Ценните компоненти в химичния състав на ехинацеята

В цветовете и корените на ехинацеята съдържат голямо количество етерични масла. Ехинацеята е богата и други биологично активни компоненти, сред които:

Глюкозида ехинакозид се намира в корените и представлява полизахарид от семейството на хетерогликаните, който е основен антимикробен и антивирусен компонент. Ехинакозидите са известни комплекси от глюкоза и кафеинова киселина. Те повлияват стимулиращо и активиращо като неутрализират възпалението и подобряват напълно функциите на клетките.

Киселини
Мастни Мастни киселини
 или организират в ехинацеята, добавяйки мощно общоукрепващо действие. Такива с линолоновата и церутиновата киселина.

Полифеноли
Или фенолните киселини имат силно възстановяващо тъканите действие.

Терпеноиди
В това число попадат и фитостеролите. Тези елементи имат хормонорегулиращо и синергично действие.

Танини
Танините
са вещества със силно изразено  противовъзпалително и противопаразитно  действие.

Аминокиселини
Аминокиселините
са изключително вещества, чиято функционалност трудно може да се изреди в кратък списък. В ехинацеята се съдържа ценният компонент – ехинацеин, който има мощно имуномодулиращо дейстие.

Ензими
Ехинацеята
е източник на няколко вида важни ензими – цинарин, полиацетилен, бетаин и други. Тези ензими имат главно прочистващо и протективно действие над черния дроб.

Освен изброените, в състава на ехинацеята има високо съдържание на минерали – калций, калий, сяра, желязо, хром, манган, кобалт, цинк, селен. В комбинация, изброените минерали формират мощен комплекс, който е изключително важен за организма.


Как се разпределят ценните вещества за организма в използваемите части на ехинацеята?
Ценните и използваеми части на растението са корените и надземната част. Корените са изключително питателни като съдържат инулин, бетаин, фитоестрогени, мастни киселини и други органични съединения. Именно съставът на корена на ехинацея предполага имуностимулиращото, детоксикиращото и синергично действие на растението. Надземните части пък допълват тези ефекти с протективно действие над нервната, кръвоносната, дихателната, отделителната и женската полова система. Надземните части са източник на минералният комплекс и ценните етерични масла. Листата на ехинацеята пък са богати на фолиева киселина. Стъблата са източник на други биологично активни съединения, които се използват по-рядко.


Може ли ехинацеята да ни предпази от грипове и настинки и как?
Според проучвания, ехинацеята има мощно действие, което може да пребори някои доста силни болестотворните агенти и патогени в тялото. Това се дължи на друкомпонентното действие на нейния химичен състав.
Ехинацеята стимулира мобилността на макрофагите
Макрофагите
са специални клетки, които представляват белтъчна композиция, важна за функционирането на имунната система. Ехинацеята повишава активността на тези специфични клетки. Освен това положително действа на производството на бели кръвни телца, T-лимфоцитите и клетките на слезката. По този начин, ехинацеята модулира имунитета в положителна посока.


Подобрява продукцията на интерфероните
Ехинацеята
мобилизира имунните способности чрез засилено производство на стволови клетки в костния мозък и лимфната тъкан. По този начин противодейства на бактериални и вирусни компоненти, чрез активиране производството на интерферон. Интерферонът от своя страна клетъчно потиска развитието на вируса  и по този начин има голям принос в имунната защита на организма. Всъщност интерферонът осъществява взаимодействие с вирусните клетки. Посредством прикрепяне към заразените с вирус клетки, стимулира тяхното разграждане, както и блокира способността им да се разпространяват.

Въпреки способността на имунната система да се справя с неканените микроорганизми, често има нужда от общо укрепващи средства. Има и други проучвания доказващи, че ехинацеята притежава свойството да стимулира имунните функции по естествен път. Способността й да активизира клетки в организма ни, съдейства за произвеждането на активни левкоцити в кръвта. Казано с други думи, съживява клетки в тялото ни, чиято работа е да преборят настъпилата инфекцията. Активира защитата на организма, противодейства и в последствие неутрализира неблагоприятни клетки (NBCI).

Подпомага функционалността на хиалуроновата киселина в тялото
Сред много проведени проучвания е и връзката между хиалуроновата киселина и ехинацеята. Както знаем хиалуроновата киселина се синтезира естествено в тялото ни, може да си я представим като част от защитна бариера, която организма ни произвежда. Хиалуроновата киселина се намира в пространството между клетките като желеобразно съединение. Ролята му е да намали пропускливостта на клетките и да ги предпази. Когато хиалуроновата киселина бива атакувана нейната защитна функция става неефективна и представа да действа по същия начин. Ехинацеята регенерира нейната функция, предпазва я дългосрочно и укрепва проницаемостта на тъканно- съдовата бариера.

Известно е още, че ехинацеята засилва имунната работа чрез увеличаване на производството на специфични имунни клетки в организма (NCBI).

Екипът на CvetitaHerbal, препоръчва екстракт от Ехинацея в капсулна форма. Екстрактът от Ехинацея ще съдейства за справяне с вируси и настинки и обичайните симптоми. Вече споменахме имуностимулиращите и противовъзпалителени свойства, които притежава ехинацеята, освен това се справя с повишаване на имунитета и скъсяване периода на боледуването.

За разлика от антибиотиците, към които често прибягваме въпреки неблагоприятното им влияние върху организма ни, ехинацеята съдейства оздравяването и намалява в пъти неблагоприятните симптоми на грип като възпалено гърло, втрисане, висока температура, отпадналост, загуба на апетит, суха кашлица, главоболие, мускулни болки, и др.

Явява се още мощна превантивна мярка и е подходяща за профилактика при леки и остри инфекции. Препоръчва се комбинацията  с лека диета за около ден-два включваща плодови фрешове, чайове и пчелни продукти. По този начин си осигуряваме сигурно и безвредно повишаване на имунитета с достъпно природно средство.

Ехинацея Пурпурея 60
 • Екстрактът от ехинацея подпомага цялостно работата на организма
 • Има силен имуностимулиращ ефект
 • Отличава се с антибактериално, антимикробно и антигъбично действие
 • Спомага за повишаването на имунитета и скъсява периода на боледуване
 • Подпомага понижаването на риска от дихателни инфекции
 • Спомага за предпазване от вируси и настинки
 • Мощно противодейства срещу гъбички и херпеси
 • Подпомага излекуването на кожни заболявания
 • Неутрализира действието на токсините в организма
 • Има силно положително действие върху женската полова система
 • Подходящо придружаващо средство може да бъде в лечението на някои кожни заболявания


 • Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
ехинацея

Използвани източници: „Лечебната сила на Ехинацеята“; Авторски колектив на Хомо Футурис, Библиотека ЗДРАВЕ

Подобни публикации