СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как рефлектира липсата на сън върху тялото ни?

sleep 2
rss

Липсата на сън може да окаже множество негативни ефекти върху здравето, а в подкрепа на това има множество научни доказателства. Липсата на достатъчно количество пълноценен  сън подлага на огромно изпитание както физическото, така и умственото ни здраве. От научна гледна точка, некачествения сън се свързва с редица здравословни проблеми, от увеличаване на теглото до отслабена имунна система. Ето и какви могат да бъдат основните негативни ефекти на липсата на сън върху тялото:Ефекти върху имунната система
Според проучвания, липсата на сън може да наруши функционалността на имунната система и да улесни възникването на инфекции в тялото.


Липсата на качествен нощен сън може да се свърже както с възникването на здравословни проблеми в краткосрочен план, така и с риск от хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови проблеми в дългосрочен.

В краткосрочен план, при хора, които спят по-малко от шест или седем часа на денонощие има по-висок риск от инфекции. Причината е в това, че сънят помага на имунната система по няколко начина. На първо място сънят подобрява имунитета, тъй като подпомага Т-клетките. T-клетките са елементи, които принадлежат към групата на белите кръвни клетки известни още и като лимфоцити. Т-клетките имат основна роля и значение за клетъчния имунитет. Има доказателства, че Т-клетките имат качествата да се борят с вътреклетъчни патогени. [1]

Проучвания установяват, че недостатъчният сън увеличава вероятността от обикновена настинка, грип или леки възпаления. Липсата на сън е свързана с множество дългосрочни здравословни проблеми не само върху имунната система, разбира се. Всичко това подчертава важността на съня и неговата ключова роля за имунната система. 

Ефекти върху храносмилателната система

Сънят влияе върху нивата на два хормона–лептин и грелин. Тези два хормона имат балансираща метаболизма роля, или  хормони, които имат решаващо значение за апетита. Липсата на достатъчно сън резултира в намаляване нивата на хормона лептин  и повишаване нивата на хормона грелин, което на практика означава засилване на апетита. Настъпващите промени в тези два хормона задейства процес, който може да представя дългосрочно предизвикателство при поддържането на нормално телесно тегло.

Липсата на достатъчно количество сън ще повлияе и върху нивата на енергия в тялото, което пък ще резултира в промени на желанието за спорт и физическа активност. С течение на времето това би довело до силно намалената физическа активност, което пък се превръща в първоизточник за увеличаване на телесното тегло.  Лишаването от сън оказва влияние и  върху отделянето на по-малко инсулин след хранене, а инсулинът помага за намаляване нивото на кръвната захар. Това означава понижаване толерантността на организма към глюкоза, а такиа смущения могат да доведат до захарен диабет и затлъстяване.

Ефекти върху нервната система
Сънят е изключително важен за правилното функциониране на  правилно на нервната система.  По време на сън се образуват невронни връзки между нервните клетки (неврони) в мозъка, които ни помагат в запаметяването на информация. Лишаването от сън е причина силна психическа и умствена преумора.

Липсата на сън може да резултира в проблеми с концентрацията и координацията, паметта и логиката. Лишаването от сън може да повлияе негативно и върху емоционално състояние. Много е вероятно дългосрочната липса на сън да се окаже първоизточник на промени в настроението–проява на лесна раздразнителност, тъга, пренапрежение и т.н. 

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Phase 5 Super Sleep е напълно натурален продукт, съчетаващ действието на лечебните билки мента и валериана с мелатонин.

Cvetita

Phase 5 Super Sleep – Фаза 5 Супер Слийп – Мелатонин – 30 ml:

  • Спомага за подобряването на съня
  • Подкрепя работата на нервната система
  • Има силно общоуспокояващо действие
  • Подобрява кръвния поток
  • Спомага за регулиране на циркадния ритъм
  • Премахва чувството на тревожност, раздразнителност и нервност

  • Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com. 
сън

Използвани източници:
[1] Written by Eric Suni, Medically Reviewed by Dr. Kimberly Truong, “ How Sleep Affects Immunity“, p. „Can Sleep Deprivation Make You Sick?“, https://www.sleepfoundation.org/, (2020)

Подобни публикации