СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

5 съвета за подобряване на концентрацията

focus
rss
Концентрацията е умение за насочване на нашето внимание в съответствие с личната воля към нещо определено. Концентрацията е състояние, при което цялото внимание е фокусирано само в едно конкретно нещо (действие, образ, чувство и т.н.). Без тази изключителна, естествена способност много неща в ежедневието ни биха били немислими. Ето и 5 съвета за това как да подобрим тази важна способност:

#1.Тренирайте мозъка си
Проучвания в сферата на когнитивната психология доказват, че играта е чудесен начин за разтоварване на мозъка и мозъчна тренировка. Именно по този начин играта може положително да се отрази на вашето внимание. Най-ефективни се оказват:

  • судоку
  • кръстословици
  • пъзели
  • търсене на думи

Резултати от проучвания сочат, че ежедневното отделяне на поне 15 минути за мозъчна тренировка може да има положително влияние върху концентрацията. [1]

Игрите за обучение на мозъка могат да помогнат да развиете своята дългосрочна и краткосрочна памет, както и уменията си за обработка на информация и решаване на проблеми.


#2. Дайте почивка на вашия мозък
За тази цел можете да използвате техника, доказала своята ефективност – Техника на следващата мисъл. Важно е да се каже, че тази техника изисква от вас известна доза концентрация и търпение, тъй като усвояването й ще става постепенно.

Ето как да я практикувате: Намерете удобна поза, за предпочитане е да застанете в седнало положение. Затворете очи и направете две-три дълбоки вдишвания. Опитайте се да пуснете във вашия мозък всевъзможни мисли, но не оставайте на тях. Просто оставете мислите ви да препускат по възможно най-свободен начин през съзнанието ви. Останете в същото състояние на концентрация около минута-две или колкото е необходимо, след което се опитайте да посрещнете следващата си мисъл. Този момент е ключов, така че се концентрирайте максимално и бъдете търпеливи. Процесът е сложен. Усещането трябва да наподобява пълна готовност от ваша страна- сякаш всеки момент се очаква да хванете летяща към вас топка. Представете си, че тази топка е вашата следваща мисъл. Ако изпълнявате техниката последователно и в пълно съсредоточение, то ще бъдете приятно изненадани.

Изумително е, че когато повикате мисъл на безразборен принцип, то тя не идва веднага. Това, което действително се случва е объркване. Мозъкът не знае какво точно да търси в този „океан“ от информация и се забавя в този процес. Точно в този промеждутък от време, мозъкът ни си отдъхва. Можете да се опитате да приложите тази практика в онези натоварени дни, в които усещаме, че мозъкът ви „прегаря“. Практиката е лесна и изключително ефективна, ако положите достатъчно усилия, за да я усвоите.

#3. Можете да използвате хранителни добавки, които имат активност в насърчаване на концентрацията
Намалената концентрация може да се дължи на редица фактори, сред които липса на достатъчно количество сън, преумора, лични и здравословни проблеми и други. Важно е преди да преминете към избор на хранителна добавка да се съветвате с вашия лекар по отношение на възможните ползи и рискове от различни хранителни добавки.  

Освен това е важно да обърнете внимание на хранителния си режим и начина на живот, тъй като тези два елемента също са изключително важни.

Следните няколко хранителни добавки могат да спомогнат за повишаване на концентрацията и цялостното здраве на мозъка:

  • фолиева киселина
  • витамин К
  • флавоноиди
  • омега-3 мастни киселини

#4. Набавяйте си здравословни количества сън
Лишаването от сън може лесно да наруши концентрацията, да не говорим за други когнитивни функции, като памет и внимание.

Сънят е един от най-подценяваните жизнени фактори, а в същото време е изключително важен за здравето ни. Недостатъчното количество сън може да се отрази неблагоприятно върху редица естествени функции на организма. Нарушеното качество и количество сън може да бъде причина за забавяне на метаболитните процеси, раздразнителност, хронична умора, безпричинно покачване на телесното тегло и други.

Проучвания сочат, че най- подходящото време за почивка е времевият диапазон от 20:00 часа до 00:00 часа. 

#5. Приемайте кофеин
Кофеинът
има силно изразено, блокиращо умората действие, с което повишава нивата на енергията в тялото. Той възпрепятства свързването на аденозин в мозъка. Аденозинът е специфичен невротрансмитер, който се натрупва и ни кара да се чувстваме изморени. Аденозинът се свързва по естествен начин с определени центрове намиращи се в мозъка ни, които забавят мозъчната ни активност. При „блокиране“ на неговия синтез, се редуцира чувството за умора и отпадналост. [2]


Кофеинът има силно изразено блокиращо действие. Той възпрепятства свързването на аденозин в мозъка. Аденозинът е специфичен невротрансмитер, който се натрупва и ни кара да се чувстваме изморени. Аденозинът се свързва по естествен начин с определени центрове намиращи се в мозъка ни, които забавят мозъчната ни активност. При „блокиране“ на неговия синтез, се редуцира чувството за умора и отпадналост.

Освен това, кофеинът има качеството да съдейства производството и отделянето на глутамин (аминокиселина) и допамин (невротрансмитер). По този начин активира притока на енергия, стимулира мозъчната дейност и повишава настроението.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Специално кафе Цветита – Signature Blend

Сорт: 100% Арабика

Произход на кафето: Бразилия, Етиопия, Панама, Колумбия

Вкус: тъмен шоколад, лешник, сушени сливи

Послевкус: сладък, плодови нотки

Наситеност: силно тяло

Начин на изпичане: средно изпечен

Смилане: на зърна, еспресо, филтър

Препоръчваме за: Джезве, Еспресо машина, Кафеварка


Какво е Specialty Coffee(специално кафе)?
Specialty Coffee е висококачествено кафе, чието производство е плод на многоетапен, детайлизиран процес. Отправна точка на дългия път, който изминава специалното кафе е изборът на място за засаждане на кафеения сорт и прецизно отглеждане. Следват много усилия по обирането на реколтата, селектирането на зърната, изпичането и пакетирането им.

Каква е разликата между специалното и обикновеното кафе?
Отговорът е един: качеството. Specialty Coffee се различава коренно от обикновеното кафе и това си личи още при първата „среща“ с него. Specialty Coffeeе прецизност, търпение и внимание към детайла, за да се постигне онзи съвършен вкус, който носи всяка глътка.

Защо Specialty Coffee е толкова специално?
Specialty Coffee е изключително рядък клас кафе, който се произвежда в ограничени количества- около 5% от общото производство на кафе в света. Очарованието на Specialty Coffee трудно може да бъде разказано. Може би единственият начин е да го опиташ.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

концентрация


Използвани източници:

[1] Joseph L Hardy, Rolf A Nelson, Moriah E Thomason, Daniel A Sternberg , Kiefer Katovich, Faraz Farzin, Michael Scanlon, Enhancing Cognitive Abilities with Comprehensive Training: A Large, Online, Randomized, Active-Controlled Trial, PLoS One, NIH, 2015 
[2] A P Smith, P Brockman, R Flynn, A Maben, M Thomas, Investigation of the effects of coffee on alertness and performance during the day and night, Neuropsychobiology, NIH, 1994 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8232842/

Подобни публикации