СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как да научим мозъка ни да си почива?

brain
rss

Според проучвания, дневно в мозъка на човек преминават около 70 хиляди мисли. Няма съмнение, че мозъкът ни наподобява мощен компютър, който има изумителни способности.

Факт е, че мозъкът е орган, който никога не си почива.
В това отношение има направени немалко изследвания, които сочат, че нашия мозък работи по-усърдно когато спим. Точно поради това ще ви запознаем с две техники, които можете да практикувате свободно, за да научите вашия мозък да си почива от непрестранно нахлуващите мисли.

Как да научим мозъка ни да си почива?

Техника на следващата мисъл
Тази техника изисква от вас известна доза концентрация и търпение, тъй като усвояването й ще става постепенно. Как да я направите?
Намерете удобна поза, за предпочитане е да застанете в седнало положение. Затворете очи и направете две-три дълбоки вдишвания. Опитайте се да пуснете във вашия мозък всевъзможни мисли, но не оставайте на тях. Просто оставете мислите ви да препускат по възможно най-свободен начин през съзнанието ви. Останете в същото състояние на концентрация около минута-две или колкото е необходимо, след което се опитайте да посрещнете следващата си мисъл. Този момент е ключов, така че се концентрирайте максимално и бъдете търпеливи. Процесът е сложен. Усещането трябва да наподобява пълна готовност от ваша страна- сякаш всеки момент се очаква да хванете летяща към вас топка. Представете си, че тази топка е вашата следваща мисъл. Ако изпълнявате техниката последователно и в пълно съсредоточение, то ще бъдете приятно изненадани.

Изумително е, че когато повикате мисъл на безразборен принцип, то тя не идва веднага. Това, което действително се случва е объркване. Мозъкът не знае какво точно да търси в този „океан“ от информация и се забавя в този процес. Точно в този промеждутък от време, мозъкът ни си отдъхва. Можете да се опитате да приложите тази практика в онези натоварени дни, в които усещаме, че мозъкът ни „прегаря“. Практиката е лесна и изключително ефективна, ако положите достатъчно усилия, за да я усвоите.

scientific medical illustration human brain stroke 115990 306

Бъдете по-бързи от мозъка си
Според споучвания, информацията в мозъка ни пътува с внушителните 431 км в час. Ако искаме да разтоварим и да предложим на мозъка си кратка почивка е добре да се опитаме да бъдем в такт с неговата ежедневна скорост – изумителните 431 км., с които мозъкът ни обработва постъпващата информация. Само няколко минути прекарани сред природата, могат да помогнат за постигане на баланс и хармония със себе си. Когато се чувствате стресирани, напрегнати, ядосани, то излезте навън и отидете на кратка разходка или просто седнете на някое приятно място сред природата.

Доказано е, че именно естествените цветове, нюанси и форми, които съществуват в природата действат изключително благотворно на нашия мозък.

Продължителното ходене пеша, няма как да напревари колосалната скорост на нашите мисли, но може да помогне да изчистим ненужните. Ако правите разходка с този замисъл, то е добре да бъдете сами и възможно по-далеч от градския шум. Можете да прилагате и някои дихателни техники за освобождаване на съзнанието и свързване на тялото и ума.

Изследвания в тази посока доказват, че безцелното бавно ходене подпомага навлизането на свободен поток от идеи и е лесен начин за увеличаване на креативността, като същевременно е и физическа активност.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

мозъка

Подобни публикации