СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Значение на полезните бактерии за организма

bacteria 1
rss

Знаем, че бактериите са населявали нашата планета мноooго преди нас. Бактериите са изключително древни организми. Съществуването им датира от преди повече от 2 милиарда години. Отправна точка на дълголетната им история е един специфичен елемент. Първоизточникът на познатите ни бактерии е прост едноклетъчен микроорганизъм или микроб, който се явява първата форма на живот на Земята.По същество бактериите представляват жива микроорганична маса, която продължава да бъде обект на множество изследвания в много точки по света.  
Бактериите успешно оцелеят при крайно неблагоприятни условия за живот, тъй като за тях е характерно да се приспособяват лесно към различни фактори като температура, повърхност и т.н.

Бактериите в тялото ни
Нашето тяло е дом за милиарди бактерии. Животът на човека би бил немислим, ако тези невидими за човешкото око организми не съществуваха в него и навсякъде около него.

Сред всевъзможните видове бактерии има такива, които са жизненоважни за организма, но и такива, които имат неблагоприятно въздействие върху организма – бактерии „неприятели“. Стомашно-чревната ни система например, функционира благодарение на 600 различни вида бактерии. Голяма част от тях са отговорни за храносмилането, абсорбирането на ценни вещества и т.н. 

Предстои да разгледаме няколко вида полезни бактерии. Детайлно ще разгледаме тяхната характеристика, специфики и значение за организма.

Основни ползи от Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus acidophilus
представлява вид бактерия, която е част от бактериалното семейство „Lactobacillus“. Lactobacillus acidophilus се намира в стомашно-чревния тракт, като е концентрирана предимно в червата. Lactobacillus acidophilus е бактерия -приятел на човешкия организъм (NCBI), тъй като е ангажирана с това да произвежда важният ензим- лактаза. Този ензим разгражда лактозата, която се намира в млякото, до млечна киселина. Именно поради това Lactobacillus acidophilus има силно пробиотично действие над организма.

Приемът на адектватни количества от тази бактерия имат изключитено благотворно влияние върху:

 • Храносмилателната и пикочно-половата система
 • Съдейства синтеза на други важни ензими, които са нужни за правилното усвояване на хранителните вещества и елементи от приеманата храна
 • Намалява нивата на „лошия“ LDL холестерол
 • Намалява риска от развитието на заболявания, които се причиняват от някои болестотворни агенти.

Основни ползи от Streptococcus thermophiles
Streptococcus thermophiles е стрептококова, грам-положителна бактерия, участваща в млечнокиселата ферментация (NCBI). Тази бактерия е от семейство „Streptococcaceae“ и е типичен лактобацил, бактерия-приятел на човешкия организъм, а и полезен щам за човешкото здраве. Streptococcus thermophiles е единствената безвредна за човека стрептококова бактерия. Класифицира се и като млечно-кисела бактерия. Streptococcus thermophiles съдейства при:

 • Понижен имунен отговор, модулира успешно имунитета
 • Неутрализира действието на бактерии и паразити, които нахлуват в стомашно-чревния тракт
 • Има защитно и антипаразитно действие над пикочно-половата система
 • Подобрява храносмилането при хора с непоносимост към лактоза
 • Балансира общо стомашно-чревното здраве, тъй като е бактерия – силно устойчива към киселинна среда
 • Подобрява стомашното pH.


Основни ползи от Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus bulgaricus е бактерия
, която ни е сравнително по-позната като компонент сред останалите в Probi Max. Lactobacillus bulgaricus е една от бактериите, които участват в млечнокиселата ферментация. Тази бактерия се отличава с изключително полезно действие. Естествената й среда е храносмилателният тракт, Lactobacillus bulgaricus е част от чревната микрофлора и съдейства голяма част от процесите по храносмилане, както и процесите случващи се в отделителната система. Lactobacillus bulgaricus подпомага:

 • Състоянието на естествената чревна микрофлора и поддържа нормалната киселинност на храносмилателните сокове в стомаха
 • Има възстановяващо действие над чревната микрофлора, която често се нарушава както след прием на по-леки лекарствени медикаменти, така и след прием на антибиотични препарати
 • Намалява констипацията и поддържа функционалността на структурата на стомашно-чревната стена (NCBI)
 • Насърчава правилната абсорбация на аминокиселини, витамини и минерали в стомаха.


Основни ползи от Bifidobacterium spp
Bifidobacterium spp е щам бактерия
, който също е концентриран в стомашно-чревния тракт. Bifidobacterium spp има две основни функции в човешкото тяло и те са – да съдейства процесите по храносмилането и да предпазва стомашно-чревния тракт от влиянието на постъпващите вредни бактерии. Действието, което Bifidobacterium spp има над стомашно-чревния тракт има пряка връзка с имунния отговор като го модулира положително (NCBI). Bifidobacterium spp действа като подсилва производство на цитокини (сигнални молекули). Цитокините пък има качеството да модулират равновесието между хуморален и клетъчен имунен отговор на организма. Bifidobacterium spp съдейства за:

 • Подобрява имунния отговор на организма
 • Съдейства производството на важна белтъчна група – цитокините
 • Намалява рисковете от проява на гъбични инфекции
 • Подобрява храносмилателните процеси
 • Спомага работата на отделителната система
 • Активно противодейства патогенните организми, които се намират в червата.


Основни ползи от Lactobacillus lactis
Lactobacillus lactis
представлява грам-положителна бактерия, която също участва в млечно-киселата ферментация, подобно на Streptococcus thermophiles, дори е от същото семейство „Streptococcaceae“. Lactobacillus lactis подпомага организма в следните направления:

 • Има противовъзпалително и антиоксидантно действие 
 • Балансира чревната микрофлора
 • Намалява рисковете от проява на възпалителни заболявания на червата
 • Подпомага в понижаване на кръвното налягане
 • Има активност и силен инхибиращ (неутрализиращ) ефект срещу няколко вида гъбички от родовете Aspergillus, Fusarium и Candida.

Основни ползи от Lactobacillus casei
Lactobacillus casei е вид бактерия
, която се намира в естествено състояние в червата, чревната микрофлора, пикочните и половите пътища. Благодарение на наличието на този вид бактерия в организма, се случва усвояването на хранителните вещества от приетата храна. Според проучвания, този щам бактерия контролира действието на някои от по-вредните микроорганизми, намиращи се в червата. При дефицит на този вид бактерия е възможно проявлението на възпалителни стомашно-чревни заболявания. Lactobacillus casei може да се отрази изключително положително на организма, като:

 • Подпомага при стомашно-чревни смущения като диария, синдром на раздразненото черво, остър гастрит и други
 • Подобрява храносмилането при хора с непоносимост към лактоза
 • Частично подпомага лечението на кожни проблеми (акне, дерматити, екземи)
 • Може да спомогне в лечението на възпалителни заболявания в устната кухина (язви, ранички, гингивит и други).

Ние от екипа на Cvetita Herbal съчетахме тези 6 изключително ценни бактерии във всяка опаковка на Probi Max.
Probi Max e висококачествен пробиотик, който дължи мощното си действие на шесте по-горе изброени бактерии – приятели на човешкия организъм – Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium spp, Lactobacillus lactis, Lactobacillus casei. Probi Max е продукт, който съчетава многокомпонентното им действие. Именно това, превръща Probi Max в изключително ефективно средство, което ще подпомогне правилното функциониране на имунната, стомашно-чревната, отделителната и пикочо-половата система.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

бактерии

Подобни публикации