СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Защо COVID-19 поразява обонянието и какво време е нужно за възстановяването му?

smell
rss
Един от първите и сигурни индикатори за инфекция с COVID-19 е внезапната – пълна или частична загуба на обоняние и вкус. Често този симптом продължава дълго след като инфекцията е преминала. Защо вирусът толкова трайно поразява именно обонятелната ни система и колко време отнема възстановяването?

Повече за обонятелната и вкусова сетивни системи
И обонятелната, и вкусовата системи са снабдени със специфични рецептори, които се наричат „химиорецептори“. Ролята на химиорецепторите е да примат разнообразни вещества, които предварително са встъпили в контакт с лигавицата, обгръщаща носната и устната ни кухина. Непосредствената близост между носната и устната кухина- определя и тясната взаимовръзка, в която се намират.

Пример може да се даде с консумацията на топла и ароматна храна, по време на хранене, ароматите и консистенцията на храната попадат както в носната, така и в устната кухина. Крайният вкус и наслада от храната се дължи и на двете системи именно поради това, че те работят в тясна взаимовръзка помежду си.

Работата на тези сетивни системи не се изчерпва с това, разбира се, обонятелната и вкусова системи имат по-голямо значение, отколкото предполагаме. На първо място те са основни по отношение на функционирането на стомашно-чревната система и хранисмилането. Освен това може да каже, че на тези два механизма човечеството дължи в немалка степен своето оцеляване. Счита се, че обонятелната и вкусовата системи са вградени като примитивни сетивни усещания посредством които прачовекът е изградил нови разнообразни механизми за предусещане на опасност, в обкръжаващата среда.

Временната загуба на обоняние или т.нар. аносмия, както знаем, е основният симптом и един от най-ранните показатели за наличието на COVID-19 в организма. Въпросите, на които науката се опитва да отговори през последните месеци са насочени към причината за дългосрочното поразяване на обонянието при голям процент от заболелите.

Проучванията показват, че липсата на обоняние може много по-сигурно да прогнозира заболяването от други, добре познати, симптоми като треска и кашлица. Макар че в тази посока има направени няколко проучвания, основните механизми и причини за загубата на обоняние при пациенти с COVID-19 остават неясни.

  • В едно изследване, с участието на международен екип специалисти и оглавено от екперти по неврология към Harvard Medical School, се проучва реакцията на типовете рецепторни обонятелни клетки, локализирани в горната част на носната кухина. Установява се, че именно те са най-уязвими по отношение на инфекцията от COVID-19. Според изследването обонятелните рецептори, които генерират и последващо предават информацията, получена чрез обонянието, към мозъка – не са сред уязвимите клетъчни типове.

    Изследователският екип установява, че обонятелните неврони не експресират гена, кодиращ ACE-2; ACE-2 представлява ензим, който е ключов рецептор по отношение навлизането и развитието на COVID-19 в човешките клетки.

Предполага се, че инфекцията с COVID-19 поразява обонянието поради възпалението на невронални клетъчни типове намиращи се в горната част на носната кухина.

„Нашите открития показват, че коронавирусът променя обонянието при пациентите не чрез пряко поразяване на невроните, а чрез въздействието, което има върху функцията на поддържащите клетки в носната кухина“, споделя авторът на изследването Сандийп Робърт Д., доцент по невробиология към Blavatnik Institute.

„Това предполага, че в повечето случаи инфекцията с COVID-19 е малко вероятно да увреди трайно обонятелните невронни вериги, с което да доведе до хронична аносмия. По-скоро това състояние е свързано с различни психични и социални ефекти, особено депресия и тревожност.“, добавя още той. [1]

По-голяма част от пациентите с COVID-19 изпитват някакът вид аносмия, но най-често това е временно. Анализ на електронни здравни досиета показва, че пациенти с COVID-19 са 27 пъти по-склонни да загубят обоняние, но само около 2,2- 2,6 пъти по-склонни да имат треска, кашлица или затруднено дишане. [2] 

  • Някои други проучвания установяват, че аносмията при COVID-19 се различава от аносмията, причинена от други вирусни инфекции, включително от други коронавируси. Например, пациенти с COVID-19 обикновено възстановяват обонянието си в продължение на седмици – много по-бързо от месеците, необходими за възстановяване на аносмия, причинена от други вирусни инфекции, за които е известно, че директно увреждат обонятелните сензорни неврони. 

    Според д-р Марк Тюфик: „Очаква се, че около при 80% от пациентите, които са загубили обонянието си, възстановяването ще настъпи до два месеца“.


А как да си върнем обонянието?

При загуба на обоняние би било полезно да се правят редовни тренировки посредством които да се подпомага изгубената функция. Предлага се метод, който се базира на едно напълноо безобидно и лесно упражнение, което може да се практикува и у дома. Всичко, от което се нуждаете, са пет бурканчета, пълни със силно ароматни естествени съставки като кафе на зърна, канелени пръчици, лимонов сок, евкалипт, лавандула, мед, карамфил или друго.

Последователно преминавайте за няколко секунди през 5-те аромата като се опитвате да усетите и запаметите. Препоръчително е да правите упражнението два пъти дневно – за срок от около три месеца.

„Рутинното помирисване на едни и същи аромати съдейства стимулирането на нервните рецептори в носната кухина да се регенерират“, споделя още д-р Тюфик. [3]


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

COVIDИзползвани източници:
[1] Kevin Jiang, How COVID-19 Causes Loss of Smell Olfactory support cells, not neurons, are vulnerable to novel coronavirus infection, News & Research, HARVARD Medical School,  July 24, 2020

[2] Paolo Boscolo-Rizzo, MD; Daniele Borsetto, MD; Cristoforo Fabbris, MD; Giacomo Spinato, MD; Daniele Frezza, MD; Anna Menegaldo, MD; Francesca Mularoni, MD; Piergiorgio Gaudioso, MD; Diego Cazzador, MD; Silvia Marciani, MD; Samuele Frasconi, MD; Maria Ferraro, MD; Cecilia Berro, MD; Chiara Varago, MD; Piero Nicolai, MD; Giancarlo Tirelli, MD; Maria Cristina Da Mosto, MD; Rupert Obholzer, MA, MBBS; Roberto Rigoli, MD; Jerry Polesel, ScD; Claire Hopkins, MBBS, Evolution of Altered Sense of Smell or Taste in Patients With Mildly Symptomatic COVID-19, JAMA Otolaryngol Head Neck Surg., July 2, 2020

[3] Has COVID-19 stolen your sense of smell? MUHC doctor suggests method to coax it back, CBC News, Montreal, Jan 08, 2021 https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/smell-training-covid-19-1.5866643

Подобни публикации