СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

„Вечната любов“ между вашето безпокойство и захарта

sugar
rss


Какво представлява захарта?
Захарта
представлява група от вещества със сладък вкус и сходна химична пропорция. Тези вещества са въглехидратни и съдържат въглерод, водород и кислород. В естествено състояние захарта се съдържа в почти всички плодове и зеленчуци. Рафинирана бяла захар съвсем не е полезна и безвредна.

И преди сме споменавали негативните ефекти, които бялата захар може да има върху физическото здраве, това е добре проучено и известно. Освен върху този здравословен аспект обаче захарта влияе изключително на емоционалното здраве. И макар често да се възприема като „успокоително“, захарта не само че не повлиява емоционалното ви състояние, а напротив – влошава го. Именно поради това ще проследим емоционалното отношение към захарта.
 

По-вкусна ли е захарта когато чувстваме безпокойство?
Още при постъпването в устната кухина, захарта вече ни влияе. Захарта се характеризира с бързотопяща способност без значение в каква форма се приема, под формата на какъвто и да е било сладкиш. Срещайки се с естествената телесна температура на тялото, нейното топене мигновено започва. Захарта веднага се разпознава от серпентиновите рецептори за сладко, разположени на върха на езика. Сладък вкус, те могат са разпознаят при наличието на захари и някои белтъци. В тази връзка първата индикация, която мозъкът получава е от вкусовите рецептори, но това не е всичко.

Изпратеният сигнал бързо достига до главния мозък и се разпростира до различни негови области в мозъчната кора. Мозъчната кора е съставена от множество неврони и осигурява способността да се възприемат определени фактори от околната среда. Има функцията да общува, помни и извършва преценка. В мозъчната кора се случва реакция от определени движения, сетивни възприятия и други. Когато въпросният импулс достигне мозъчната кора, се активира центъра на удоволствието в мозъка. Ето това провокира чувството на задоволство, удовлетворение и мир насред бунтуващите се в нас емоции.


added vs naturally occurring sugar


Как да разрушим „вечната любов“ между беспокойството и захарта?

Задайте си въпрос
Задаването на въпроси към себе си винаги провокира мнителност у вас. Добре е да включите този „инструмент“ не само в това отношение. При проява на апетит за нещо сладко можете да си зададете няколко бързи въпроса от сорта: „Гладен ли съм наистина?“ или пък – „Това ще ми помогне ли?“

Намерете безвредна алтернатива
Безвредната алтернатива може да бъде плод, сурови ядки или свежа напитка. Важното е да се стремите към умерена консумация.

Енергийна храна
При проява на силен апетит към нещо изкусително, добре е под ръка да имаме нещо healthy и засищащо. Препоръчваме ви да опитате нашите протеинови браунита в различни вкусове – BrownMag Бадем и BrownMag Кокос.

захар


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com


Използвани източници: healthline.com

Подобни публикации