СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

5 вредни неща за вашата усмивка

tooth
rss

Любима, но вредна
Както знаем, устата ни е дом за множество видове бактерии. Някои от тях са полезни за зъбното здраве, но други са вредни и то много.

Проучванията показват, че определена група от „вредните “ бактерии произвеждат киселина в устата ни, когато се натъкнат на захар (NIH).

При този процес се образуват киселини, които нарушават структурата на зъбния емайл, защитния, лъскав слой, който покрива зъбите. Този процес се нарича деминерализация.

Минералите, които се съдържат в нашата слюнка, като калций и фосфат подпомагат за редуциране на вредните ефекти от захарта върху зъбите. В допълнение работи и флуоридът, на който е източник пастата за зъби или водата за уста. Частично това помага на емайла да се възстанови, но в дългосрочен план захарта може да има особен негативен ефект върху емайла като го отслабва и унищожава.  


high angle view green apple versus donut white backdrop 23 2147880010

Тютюнопушенето- не можем да го пропуснем в тази класация
На първо място тютютнопушенето представлява сериозен рисков фактор от възпаления на венечната тъкан. Според проучвания, пушачите много по-често развиват логални и генерални възпаления на венечната тъкан. Особено при наличието на непочистен зъбен камък или друг проблем. На второ място тютютневият дим оставя сериозни последствия върху естетичния вид на зъбите. При пушене в устата непрестанно влиза и излиза голямо количество въздух. Това на свой ред изсушава устната кухина и зъбната повърхност. Тютютневият дим оставя равномерно оцветяване по зъбите, което не може да бъде забелязано веднага. Освен това при комбинация с напитка или храна, се образуват трайни налепи по зъбната повръхност.
 
Цитрусови плодове на гладно
Няма нищо по освежаващо от цитрусов фреш, но избягвайте да го пиете на гладно. Освен че не е полезно за вашите зъби, то е и крайно непропоръчително за вашия стомах. Цитрусовите плодове са силно киселинна храна, в тази връзка добре е да добавите алкален зеленчук (морков, краставица или друго), който да редуцира киселинността на напитката. Друго, което е важно е да не приемате фрешове в комбинация със сладки изделия (бисквити, шоколад, сладолед и т.н.), това е изключително вредна комбинация.

Консумацията на сушени плодове
Макар че са изключително вкусни и полезни, сушените плодове са доста вредна за зъбите храна. Вътрешността на сушените плодове е доста лепкава и захарна. При дъвчене частици от вътрешността на плодовете намират място в междузъбното пространство. Ако не се отстранят своевременно, започва процес по гниене на тези малки остатъци. А това е честа причина за възпаления, поява на кариеси, разрушаване страничните структури на зъбите и други. В тази връзка ви съветваме да подбирате пресни плодове, вместо сушени и винаги да изплаквате устата си старателно поне с чиста вода след консумация.


Натоварвате ли зъбите си с нестандартни „задачи“?
Много от нас ежедневно използват своите зъби освен за сдъвкване на храната, за „инструмент“. Голяма част от хората дори не се замислят какви огромни последици върху зъбите им може да има например късането на тиксо с помоща на зъбите. Ако имате такъв навик, то важно е да се замислите над това, тъй като разкъсването със зъби на каквото и да е друго  освен храна може да има крайно неприятни последици. Това, което се случва според проучвания е, че неусетно изкривявате челюстта си всеки път в такива случаи. Тъй като тези движения са неестествени за челюсттта, това увеличава в пъти рисковете от пропукване и счупване на определени зъби, натоварени с подобна „задача“. Към това добавяме и огромното количество микроби, които постъпват в устата ни при такъв контакт.


И не забравяйте:
  • Да почиствате редовно и правилно вашите зъби (с четка за зъби, конец и вода за уста)
  • Да не комбинирате няколко източника на флуорид (обикновено се съдържа в пастата за зъби и водата за уста)
  • Да записвате от кога ползвате вашата четка заа зъби и регулярно да я подменяте
  • Да не миете зъбите си със прекалено студена или топла вода
  • Да посещавате редовно онзи човек, от когото всички ни е страх – зъболекарят 😉


    Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com


Подобни публикации