СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Вроден имунен отговор на организма

nk a 1
rss

Имунната система разполага с два „инструмента“, чрез които функционира – вроден (неспецифичен) и придобит (специфичен) имунен отговор. Имунният отговор на организма представлява начинът, посредством който организмът реагира на въпросен патоген. Имунният отговор бива – вроден и адаптивен. И вроденият, и придобитият имунен отговор се проявяват едновременно.

При постъпването на патоген в човешкото тяло – автоматично се задейства първият (вроден) имунен отговор. Вроденият имунен отговор на организма осъществява първоначалната защита на тялото. В случай, че по някаква причина вроденият имунитет не се справи успешно с неутрализирането на бактериален, вирусен или друг патоген, то в тялото се активира придобитият имунен отговор.  

Накратко за придобития имунен отговор
Придобитият имунен отговор (или адаптивен) разчита на способността на Т и B клетките в тялото. Разликата е, че тези специфични клетки тепърва „трупат опит“, т.е. те нямат предварителна памет, а респективно я получават след приключване на първичния имунен отговор на тялото. Предимството, което осигурява адаптивният имунен отговор е, че T и B- клетките имат способността да трупат памет в бъдеще, при активирането им, срещу различни постъпващи патогени. Именно проявлението на адаптивния имунен отговор е активирането на т.нар. придобит имунитет . 

Какво е вроден имунен отговор?
Вроденият имунен отговор
се проявява благодарение на белите кръвни клетки в тялото ни (лифоцитите). Този вид имунен отговор разчита главно на имунната памет, тъй като ползва именно нея, за да функционира изправно. Вроденият имунен отговор е наличен във всеки човешки организъм и е своебразен вроден „механизъм“ за защита на организма.

Кое е основното „оръжие“, благодарение на което се проявява вроденият имунен отговор?
Кожата е най-големият орган в тялото и представлява външна бариера. Сред многото функции, които кожата изпълнява е именно защитната. Кожата се характеризира с непропускливост и така предпазва тялото от вирусните, бактериалните и инфекциозни агенти. Кожа се състои основно от два слоя – епидермис и дерма. Епидермисът е най- външният слой на кожата и е изграден от няколко вида клетки като меланоцити, кератиноцити, мастни киселини и др. Епидермисът е покрит с тънък, невидим слой, който е съставен и от органични течности (мастен секрет, пот и други). Именно невидимото покритие, разположено върху епидермиса, възпрепятства от размножаването на патогени.

Освен това по кожата непрестанно се отделят микроорганизми, които са отпаднали от метаболизма на тялото. Тези микроорганизми служат и като допълнителен защитен механизъм, който възпрепятства постъпването на различни вирусни и бактериални агенти в тялото.

Освен на тази защита, вроденият имунен отговод разчита и на редица клетки, които имат задачата да неутрализират действието на постъпилите патогени в тялото. Сред тях са множество белтъци, интерфероните, макрофагите и микрофагите, NK клетките и други. Всеки от тези компоненти има специфична задача за изпълнение.

Роля на NK клетките
NK клетките
циркулират свободнo в кръвта. NK клетките играят ролята на сензори, които разпознават най-вече вирусните патогени в тялото. При среща със зловреден микроорганизъм, NK клетъчната активност се задейства по специфичен начин. Благодарение на рецепторите, с които разполагат NK клетките, те разчитат информация за различни обекти в микрообкръжението и ги неутрализират.

Роля на макрофагите и микрофагите
Ролята на макрофагите и микрофагите е основно унищожаване и неутрализиране действието на разнообразни патогени. Макрофагите и микрофагите имат свойството да фагоцитират. Постъпилият болестотворен агент се прикпрепя към повърхността на макрофагите и микрофагите. След разпознаването му като зловреден започва процеса на фацитоза. Макрофага или микрофага започва отделянето на клетъчна материя и постепенно започва да променя мембраната си като накрая обгръща изцяло патогена. По този начин патогенът се подлага на вътреклетъчно смилане или на унищожение.

Роля на интерфероните
Интерфероните
са важна част от вродения имунен отговор. Интерфероните са имунни клетки, които имат задачата да неутрализират репликацията на постъпилите патогени. Интерфероните са заети основно с блокирането на вирусните и ракови клетки в тялото. Интерфероните се задействат бързо след постъпването на патоген, с което го разпознават и секретират специфични клетъчни течности, за да предпазят здравите клетки в микрообкръжението.  

Ето и няколко мощни средства, с които да поддържаме имунната система на оптимално ниво:

Ехинацея
Според проучвания, ехинацеята има мощно действие, което може да пребори някои доста силни болестотворните агенти и патогени в тялото. Това се дължи на друкомпонентното действие на нейния химичен състав.

имунен

Ехинацеята стимулира мобилността на макрофагите (специални клетки), които представляват белтъчна композиция, важна за функционирането на имунната система. Ехинацеята повишава активността на тези специфични клетки. Освен това положително действа на производството на бели кръвни телца, T-лимфоцитите и клетките на слезката. По този начин, ехинацеята модулира имунитета в положителна посока.
Вижте ехинацея на капсули от CvetitaHerbal.

Освен това, ехинацеята засилва имунната работа чрез увеличаване на производството на специфични имунни клетки в организма. Екстрактът от Ехинацея ще съдейства за справяне с вируси и настинки и обичайните симптоми. Вече споменахме имуностимулиращите и противовъзпалителени свойства, които притежава ехинацеята, освен това се справя с повишаване на имунитета и скъсяване периода на боледуването.

Цинк
Цинкът
участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е ключов фактор за имунитета. Цинкът има качествата да съдейства процесите по формиране и производство на клетките. Освен това този елемент има свойството да активира процеси по производството на имуноглобулини (серумни гликопротеини). Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии „неприятели“ в организма.

Цинкът е необходим за развитието има имунните клетки и има съществена роля в „комуникацията“ между тях. Именно това, подчертава важността на този елемент като важен имуномодулатор в тялото, който има качеството да подобри имунния отговор на организма.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е CH-Zinc-80-capsules-RGB.png

Сибирски Женшен екстракт
Сибирският Женшен се счита за един от най- силните адаптогени. Активната съставка, която изключително допринася за неговите качества е елеутерозидът. този елемент притежава силна химична структура, благодарение на която се отличава с имуностимулиращо и активиращо действие.Това означава, че препаратите и добавките приготвени на основата на Сибирски Женшен са изключително ефективни и действат за по-лесно и бързо адаптиране към всевъзможни неблагоприятни външни фактори. Той спомага цялостно за предпазване и подсилване на организма и затова е много ефективен при настинки и грип.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е s-l1600.png3_.png

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да разгледате и другите ни имуностимулиращи продукти от секцията „Имуностимуланти„.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации