СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Селен и действието му върху сърдечно-съдовата система

selenium22
rss

Селенът е сред жизненоважните минерали за човешкия организъм. Наличието на този елемент се свързва с особено важни процеси, които се случват непрекъснато в нашия организъм. Наличието на селен в кръвта е определящо по отношение на имунната способност и активност на организма и здравето на сърдечно-съдовата и ендокринната системаСеленът е основен минерал за организма, неговата роля се свързва главно с изграждането на важни ензими, които са свързани с антиоксидантната защита на организма срещу вредното действие на свободните радикали. Селенът има базисна роля за множество функции в организма благодарение на мощните му антиоксидантни качества.  

Как съдейства работата на сърдечно- съдовата система?
Според проучвания, селенът има доказана активност както на клетъчно, така и на молекулярно ниво. Счита се, че дефицитът на селен може да повлияе негативно на важни биологични функции, особено тези, които се случват в сърдечно-съдовата система. Резултати от проучвания сочат, че ниските нива на селен в организма предполагат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Наличието на селен, в организма, може чувствително да съдейства сърдечно-съдовото здраве.

Подпомага функционалността на коронарните артерии
Функцията на коронарните артерии се свързва с доставката на кислород и други хранителни вещества до сърцето. Проблем има, когато въпросните коронарни артерии и артеоли (по- малките артерии на сърцето) са твърде притиснати. Артериите, които са изложени на силен натиск обикновено са вече стеснени от атеросклероза. В резултат на това, правилно пренасяне на кръв се оказва по-трудна задача. Или неправилното постъпване на кръв в областта на сърцето, макар и доставяна от един или повече коронарни съда, може да бъде повод за серизни сърдечно-съдови заболявания. Селенът е ценен биологично активен компонент, който може да спомогне в контролирането на оксидативния стрес. Тази функционалност на селена се обяснява с огромното му значение като антиоксидант. Селенът редуцира възникналите възпалителни процеси и намалява рисковете от атеросклероза или натрупване на плака в артериите.

Мощен антиоксидант, който контролира оксидативните процеси в тялото
Селенът е мощен антиоксидант
и като такаъв има огромен принос за организма, тъй като помагат в защитата от оксидативен стрес. Оксидативният стрес представлява състояние, което се дължи именно на недостиг на антиоксиданти в организма. Ролята на антиоксидантите е огромна и незаменима, тъй като те редуцират продукцията на оксиданти (свободни радикали, чиято продукция се свързва с нормалните процеси протичащи в клетките). Антиоксидантното действие на селена може да съдейства в предотвратяване унищожението на клетките от свободните радикали в организма.  Или с други думи селенът има свойството да намали действието на оксидативния стрес в организма контролирайки оксидативните процеси. 


Има общо протективно действие над сърдечно-съдовата система

Може би сте чували, че оксидативният стрес крие сериозни рискове за здравето ви… Правилно, а причината за това е, че оксидативният стрес е основен фундаменд на задействане процесите на стареене. Освен това е и най-честият първоизточник на клетъчни увреждания. Селенът може да съдейства за редуциране на рисковете от проява на различни сърдечнно-съдови заболявания.  С намаляване на нивата на натрупания оксидативния стрес в организма, селенът подпомага за намаляване с натрупването на плака в артериите.  

Селенът съдейства и функционалността на капилярите, където се случва обмяната на газовете и хранителните вещества между кръвта и клетките на тъканите, и вените, които пренасят кръвта обратно в сърцето. 
Освен това поради антиоксидантни свойства, които притежава, селенът може да предотврати хронифицирането на някои сърдечно-съдови заболявания. Допълнителното набавяне  на селен, под формата на хранителна добавка, увеличава ензимната антиоксидантна активност и намалява липидната пероксидация (NCBI).

Селенът има важна роля за функционалността на ендокринната система, което пряко се отразява на сърдечно-съдовото здраве.
Селенът има огромна роля при метаболизирането  на тироидните хормони: Tироксин (т.нар. „tetrajodthyronin“ – (T4)  и Трийодтиронин „trijodthyronin“- (T3). Селенът подкрепя правилната абсорбация на йода в тялото и по този начин съдейства здравето на щитовидната жлеза. Освен това, селенът има връзка с протеините в тялото. При постъпването с организма селенът се преформира в селенопротеини. Селенопротеините също подпомагат отделянето на щитовидните хормони и подпомагат поддържането на оптимална функционалност на щитовидната жлеза.

За правилното изпълнение на сърдечно-съдовата работа (свиването и отпускането на всички артерии и т.н.) е необходимо производството на определени хормони. Нивата на селен с тялото имат пряко отношение в ритмичното свиване и отпускане на артериите. Това се обяснява от факта, че сърдечно-съдовата система е свързана по специфичен начин с щитовидната жлеза. Именно под влиянието от хормони, чиято секреция се контролира от количеството селен в организма, се случва правилната сърдечно-съдова работа.

Селенът има връзка и по отношение на други важни процеси в сърдечно-съдовата система и по- точно това се отнася за вещества от групата на липидите, наречени простагландин. Те са произвеждани от ендотелът, клетките които образуват вътрешна настилка на кръвоносните съдове. Тези клетки имат съществено значение в контролирането на съкращенията и отпусканията на артериите,както и за тяхното освобождаване. Селенът може да се окаже изключително ценен по отношение правилния синтез на ендотела и нормалното му състояние.

Има доказателства, че селенът може да понижи и маркерите на възпаления в тялото – един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания. При кратък преглед на проведени над десет проучвания, за това как селенът действа на сърдечно-съдовата работа, става ясно – Приемът на селен, под формата на хранителна добавка може да съдейства за намалява нивата на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP).

Дефицит на селен в организма може да бъде причина за:

 • Репродуктивни проблеми при мъжете и жените
 • Мускулни възпаления
 • Чувство на умора и отпадналост
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Липса на концентрация и проблеми с паметта
 • Чупливи нокти, кожни раздразнения и косопад
 • Понижаване на имунната система
 • Рецидивиращи възпаления

Регулярният прием на Селен (капсулна форма) ще съдейства за:

 • Поддържането на оптимална имунна функция (подобрява имунния отговор на организма)
 • Съдейства работата на щитовидната жлеза
 • Съдейства работата на сърдечно- съдовата система
 • Защитава здравите клетки и неутрализира действието на оксидативния стрес
 • Подкрепя репродуктивните способности и функции
 • Съдейства мускулната работа

  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
селен

Използвани източници:

* NCBI, „Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis“, Gemma Flores-Mateo, Ana Navas-Acien, Roberto Pastor-Barriuso, Eliseo Guallar (2006)

*healthline.com „7 Science-Based Health Benefits of Selenium“, Jillian Kubala ( 2019)

*onlinelibrary.wiley.com, „Selenium and outcome in heart failure, Nils Bomer, Niels Grote Beverborg, Martijn F. Hoes, Koen W. Streng, Mathilde Vermeer, Martin M. Dokter, Jan IJmker, Stefan D. Anker , John G.F. Cleland, Hans L. Hillege, Chim C. Lang, Leong L. Ng, Nilesh J. Samani, Jasper Tromp, Dirk J. van Veldhuisen, Daan J. Touw, Adriaan A. Voors  (2019)

Подобни публикации