СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Селен и действието му върху сърдечно-съдовата система

selenium22
rss

Селенът е сред жизненоважните минерали за човешкия организъм. Наличието на този елемент се свързва с особено важни процеси, които се случват непрекъснато в нашия организъм. Наличието на селен в кръвта е определящо по отношение на имунната способност и активност на организма и здравето на сърдечно-съдовата и ендокринната системаСеленът е основен минерал за организма, неговата роля се свързва главно с изграждането на важни ензими, които са свързани с антиоксидантната защита на организма срещу вредното действие на свободните радикали. Селенът има базисна роля за множество функции в организма благодарение на мощните му антиоксидантни качества.  

Как съдейства работата на сърдечно- съдовата система?
Според проучвания, селенът има доказана активност както на клетъчно, така и на молекулярно ниво. Счита се, че дефицитът на селен може да повлияе негативно на важни биологични функции, особено тези, които се случват в сърдечно-съдовата система. Резултати от проучвания сочат, че ниските нива на селен в организма предполагат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Наличието на селен, в организма, може чувствително да съдейства сърдечно-съдовото здраве.

Подпомага функционалността на коронарните артерии
Функцията на коронарните артерии се свързва с доставката на кислород и други хранителни вещества до сърцето. Проблем има, когато въпросните коронарни артерии и артеоли (по- малките артерии на сърцето) са твърде притиснати. Артериите, които са изложени на силен натиск обикновено са вече стеснени от атеросклероза. В резултат на това, правилно пренасяне на кръв се оказва по-трудна задача. Или неправилното постъпване на кръв в областта на сърцето, макар и доставяна от един или повече коронарни съда, може да бъде повод за серизни сърдечно-съдови заболявания. Селенът е ценен биологично активен компонент, който може да спомогне в контролирането на оксидативния стрес. Тази функционалност на селена се обяснява с огромното му значение като антиоксидант. Селенът редуцира възникналите възпалителни процеси и намалява рисковете от атеросклероза или натрупване на плака в артериите.

Мощен антиоксидант, който контролира оксидативните процеси в тялото
Селенът е мощен антиоксидант
и като такаъв има огромен принос за организма, тъй като помагат в защитата от оксидативен стрес. Оксидативният стрес представлява състояние, което се дължи именно на недостиг на антиоксиданти в организма. Ролята на антиоксидантите е огромна и незаменима, тъй като те редуцират продукцията на оксиданти (свободни радикали, чиято продукция се свързва с нормалните процеси протичащи в клетките). Антиоксидантното действие на селена може да съдейства в предотвратяване унищожението на клетките от свободните радикали в организма.  Или с други думи селенът има свойството да намали действието на оксидативния стрес в организма контролирайки оксидативните процеси. 


Има общо протективно действие над сърдечно-съдовата система

Може би сте чували, че оксидативният стрес крие сериозни рискове за здравето ви… Правилно, а причината за това е, че оксидативният стрес е основен фундаменд на задействане процесите на стареене. Освен това е и най-честият първоизточник на клетъчни увреждания. Селенът може да съдейства за редуциране на рисковете от проява на различни сърдечнно-съдови заболявания.  С намаляване на нивата на натрупания оксидативния стрес в организма, селенът подпомага за намаляване с натрупването на плака в артериите.  

Селенът съдейства и функционалността на капилярите, където се случва обмяната на газовете и хранителните вещества между кръвта и клетките на тъканите, и вените, които пренасят кръвта обратно в сърцето. 
Освен това поради антиоксидантни свойства, които притежава, селенът може да предотврати хронифицирането на някои сърдечно-съдови заболявания. Допълнителното набавяне  на селен, под формата на хранителна добавка, увеличава ензимната антиоксидантна активност и намалява липидната пероксидация (NCBI).

Селенът има важна роля за функционалността на ендокринната система, което пряко се отразява на сърдечно-съдовото здраве.
Селенът има огромна роля при метаболизирането  на тироидните хормони: Tироксин (т.нар. “tetrajodthyronin” – (T4)  и Трийодтиронин “trijodthyronin”- (T3). Селенът подкрепя правилната абсорбация на йода в тялото и по този начин съдейства здравето на щитовидната жлеза. Освен това, селенът има връзка с протеините в тялото. При постъпването с организма селенът се преформира в селенопротеини. Селенопротеините също подпомагат отделянето на щитовидните хормони и подпомагат поддържането на оптимална функционалност на щитовидната жлеза.

За правилното изпълнение на сърдечно-съдовата работа (свиването и отпускането на всички артерии и т.н.) е необходимо производството на определени хормони. Нивата на селен с тялото имат пряко отношение в ритмичното свиване и отпускане на артериите. Това се обяснява от факта, че сърдечно-съдовата система е свързана по специфичен начин с щитовидната жлеза. Именно под влиянието от хормони, чиято секреция се контролира от количеството селен в организма, се случва правилната сърдечно-съдова работа.

Селенът има връзка и по отношение на други важни процеси в сърдечно-съдовата система и по- точно това се отнася за вещества от групата на липидите, наречени простагландин. Те са произвеждани от ендотелът, клетките които образуват вътрешна настилка на кръвоносните съдове. Тези клетки имат съществено значение в контролирането на съкращенията и отпусканията на артериите,както и за тяхното освобождаване. Селенът може да се окаже изключително ценен по отношение правилния синтез на ендотела и нормалното му състояние.

Има доказателства, че селенът може да понижи и маркерите на възпаления в тялото – един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания. При кратък преглед на проведени над десет проучвания, за това как селенът действа на сърдечно-съдовата работа, става ясно – Приемът на селен, под формата на хранителна добавка може да съдейства за намалява нивата на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP).

Дефицит на селен в организма може да бъде причина за:

 • Репродуктивни проблеми при мъжете и жените
 • Мускулни възпаления
 • Чувство на умора и отпадналост
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Липса на концентрация и проблеми с паметта
 • Чупливи нокти, кожни раздразнения и косопад
 • Понижаване на имунната система
 • Рецидивиращи възпаления

Регулярният прием на Селен (капсулна форма) ще съдейства за:

 • Поддържането на оптимална имунна функция (подобрява имунния отговор на организма)
 • Съдейства работата на щитовидната жлеза
 • Съдейства работата на сърдечно- съдовата система
 • Защитава здравите клетки и неутрализира действието на оксидативния стрес
 • Подкрепя репродуктивните способности и функции
 • Съдейства мускулната работа

  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: http://cvetitaherbal.com
селен

Използвани източници:

* NCBI, “Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis”, Gemma Flores-Mateo, Ana Navas-Acien, Roberto Pastor-Barriuso, Eliseo Guallar (2006)

*healthline.com “7 Science-Based Health Benefits of Selenium”, Jillian Kubala ( 2019)

*onlinelibrary.wiley.com, “Selenium and outcome in heart failure, Nils Bomer, Niels Grote Beverborg, Martijn F. Hoes, Koen W. Streng, Mathilde Vermeer, Martin M. Dokter, Jan IJmker, Stefan D. Anker , John G.F. Cleland, Hans L. Hillege, Chim C. Lang, Leong L. Ng, Nilesh J. Samani, Jasper Tromp, Dirk J. van Veldhuisen, Daan J. Touw, Adriaan A. Voors  (2019)

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *