СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

10 любопитни факта за кръвта

blood facts
rss

#1. Кръвта съставлява около 8% от общото ни телесно тегло.

#2. Кръвната плазма представлява около 55% от кръвта.  
Кръвта
е изградена от плазма и кръвни клетки. Плазмата представлява бледожълта течност, която е богата на вода, органични съединения, разнообразие от белтъци, глюкоза, ензими и други. Кръвната плазма представлява 55% от общия обем на кръвта. Основната роля на кръвната плазма е транспортирането на вещества до клетките и тъканите в тялото.

#3. Червените кръвни клетки са заети с пренасянето на кислород.
Еритроцитите
(или червените кръвни телца) са най-изобилният вид клетки в кръвта, около 95% от всички кръвни клетки. Ролята на еритроцитите в тялото е изключително важна, а именно пренасянето на кислород до всички телесни тъкани и органи и отделянето на въглероден диоксид като отпаден продукт от процеса на дишане.

#4. Белите кръвни клетки разпознават и борят постъпилите в тялото патогени.
Белите кръвни телца
(лимфоцитите) първи разпознават патогените и активират останалите клетки да се борят с инфекцията. В човешката кръв има няколко вида бели кръвни клетки. Всеки вид има своя собствена роля в борбата с бактериални, вирусни или гъбични инфекции. 

#5. Тромбоцитите са най-малките кръвни клетки.
Тромбоцитите
са с много по-малки размери на фона на останалите кръвни клетки. Основната функция на тромбоцитите е по съсирването на кръвта. Това се случва чрез тяхното групиране, благодарение на което образуват кръвна маса или съсирек. 

#6. Кръвните групи са открити в началото на 20 век.
Кръвните групи
(т.нар. кръвногруповата система АВО) са открити през 1901 година от австрийски медик на име Карл Ландщайнер. При провеждането на различни проучвания, ученият установява, че кръвта на различни хора се съсирва по точно определен начин. Става ясно, че именно различните кръвни групи, открити от Ландщайнер, са причината за загубата на безброй човешки животи при кръвопреливания осъществени по-рано. Приети са и четири основни фенотипа 0, А, В и АВ.

#7. Преди откритиeто на Ландщайнер, лекарите са експериментирали с преливане на кръв между хора и животни. Опитите били неуспешни поради огромното различие в кръвните групи при хората и животните.


#8. Неутрофилите са най-разпространените левкоцитни клетки в човешката кръв
Неутрофилите
(т.нар. неутрофилни гранулоцити) представляват вид левкоцити (бели кръвни телца). Ролята на тези клетки в тялото е огромна, тъй като тяхната задача се свързва с регулиране на възпалителните процеси в тялото.

#9. Различните кръвни клетки имат различна „продължителност на живот“
Различните кръвните клетки в човешката кръв имат различен жизнен цикъл. Еритроцитите (червените кръвни телца) имат най-продължително съществуване в кръвта, те циркулират в тялото за около 4 месеца, след което се заменят с нови. Жизнения цикъл на тромбоцитите е около 9 дни, а на лимфоцитите (белите кръвни клетки) от няколко часа до няколко дни.

#10. Червените кръвни клетки нямат ядро
За разлика от други видове клетки в човешкото тяло, еритроцитите нямат ядро. Наместо ядро, цялото вътре налично пространство се заема от огромен брой молекули на важния белтък – хемоглобин.   

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

кръвта

Подобни публикации