СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Инозин: Има ли имуномодулиращ и противовирусен ефект?

shield1 1
rss

Инозин
Инозинът представлява пуринов нуклеозид, който играе ролята на прекурсор на аденозин трифосфат (АТФ). Аденозин трифосфат пък представлява важен вещество (ензим), който е свързан с продукцията на енергия в клетките. Инозинът е още важен елемент за метаболизирането на глюкозата и обменната работа в тялото, което го прави жизненоважен за случването на множество естествени процеси в нашия оранизъм. Инозинът най-общо допринася за:

  • Стимулиране на мускулната активност;
  • Подкрепа на синтеза на енергия в тялото;
  • Активиране имунните способности на организма;
  • Подобряване множество процеси на клетъчни ниво.

Според проучвания, инозинът показва активност при повишаване на имунния отговор на организма. Инозинът се характеризира с мощно имуномодулиращо свойство, което може да окаже протективно действие над организма. При проучвания на инозина, възникват твърдения, че елементът може да има активност за увеличаване на интерфероните в тялото на някои бозайници. Интерфероните са важна част от вродения имунен отговор. Те представляват имунни клетки, които имат задачата да неутрализират репликацията на постъпилите патогени. Интерфероните са заети основно с блокирането на вирусните и ракови клетки в тялото. Интерфероните се задействат бързо след постъпването на патоген, с което го разпознават и секретират специфични клетъчни течности, за да предпазят здравите клетки в микрообкръжението. 

Счита се, че има и връзка между способността на инозина да подобрява възстановителните процеси в тялото и възстановителните процеси след вирусни инфекции. 

По същество инозинът е концентриран на две места- в скелетната мускулатура и в миокарда. По тази причина инозинът съдейства етапите на процеса по протеинов синтез, от което има отношение с растежа на мускулната маса и регенерацията на мускулната тъкан. Действието му в това отношение е особено важно, тъй като инозинът подпомага за минимизиране процесите по образуването на млечна киселина в мускулите. Успешно стимулира мускулната активност, подобрява ефективността на тренировките и съдейства за по-бързото и качествено следтренировъчно възстановяване.

Ние от екипа на Cvetita Herbal комбинираме качествата на инозина с коензим Q10 и магнезий – InQsine-M

Коензим Q10
Коензим Q10
или (CoQ10) представлява съединение, което естествено се синтезира в човешкото тяло, тоест човешкото тяло го произвежда. Поначало тази витаминоподобна субстанция се локализира в митохондриите на клетките, където действа и се съхранява. Митохондриалната функция е незаменима за качественото производство на енергия в клетките. Доказано е, че след 25 годишна възраст клетъчният синтез на коензим Q10 претърпява изменения. Производството му намалява с възрастта, а недостигът му има негативно участие за множество естествени функции в организма. За да се предотврати изчерпването му от организма е препоръчително коензим Q10 да се приема регулярно под формата на хранителна добавка. Наличието на това жизненоважно химично съединение е от огромно значение за общото здраве. 

Доказано е, че коензим има активност в подобряване на сърдечно-съдовата, нервната, мозъчната система. Освен това, коензим Q10 има активност в повишаване на имунната способност чрез стимулация на производството на белите кръвни клетки (лимфоцитите).


Магнезий
Магнезият
е вторият най-разпространен минерал в човешкото тяло и един от жизненоважните микроелементи в организма, който е отговорен за множество процеси. Известно е, че участва в повече от 300 ензимни реакции, които протичат ежедневно в организма ни. Магнезият е есенциален елемент в човешкото тяло, което означава, че човешкият организъм не го произвежда самостоятелно. Най- общо магнезият има участие при:

  • Обменните процеси в организма (транспортирането на важни елементи)
  • Производство на енергия
  • Правилното функциониране на имунната, сърдечно-съдовата и нервната система
  • Има протективно действие на кръвоносните съдове и артериите
  • Съдейства секрецията на инсулин
  • В балансирането на сърдечния ритъм и т.н.


Как подкрепя имунната система?
Магнезият
поддържа имунната система силна, помага за укрепване на мускулите и костите и поддържа много функции на тялото от сърдечни до мозъчни функции. Според проучвания магнезиевият дефицит може да бъде причина за нарушаване функционалността на неутрофилите. Неутрофилите или неутрофилните гранулоцити са вид левкоцити (бели кръвни телца). Ролята на тези клетки в тялото е огромна, тъй като задача им се свързва с регулиране на възпалителните процеси в тялото. Неутрофилите са най-разпространените левкоцитни клетки в периферната кръв. Неутрофилите имат свойството да фагоцитират и поради това ефикасно елиминират  разнообразни микроорганизми. 

Има доказателства, които показват, че дефицитът на магнезии в тялото може да бъде първоизчотник  за намаляването на полиморфно-ядрените неутрофили. Този вид клетки са едни от най-важните клетки за организма поради тяхната фагоцитираща способност. Полиморфно-ядрените неутрофили проявяват фагоцитозна активност при среща с бактерия или патоген в тялото. Клетката започва отделянето на клетъчна материя и постепенно започва да променя мембраната си като накрая обгръща изцяло патогена. По този начин патогена се подлага на вътреклетъчно смилане или на унищожение.  

Производството на енергия е основна задача, която има за изпълнение нашият организъм. Неслучайно магнезият е един от базовите минерали участващи в производството на енергия. Той подобно на навигатор, насочва нервни импулси, за да активира мускулната работа. Освен това този минерал активно участва в синтеза на антитела и съдейства имунните способности.Известно е, че магнезият се препоръчва за подобряване качеството на съня. Това е така, защото, минералът има важна функция относно възбудимостта на нервните клетки. Магнезият способства за повишаване нивата на хормона на съня – мелатонин и също така контролира кортизола и адреналина. В комбинация с други функционално важни вещества магнезият има изключително силен и стабилизиращ ефект върху клетъчните мембрани. По този начин действа релаксиращо на мускулите, а това е сред основните процеси по задействането на спокоен и качествен сън.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

инозин

Използвани източници:


*Scince Direct, Lifecycle modelling systems support inosine monophosphate dehydrogenase (IMPDH) as a pro-viral factor and antiviral target for New World arenaviruses“ EricC.Dunhama, Anne Leske, Kyle Shifflet Ari Watt, HeinzFeldman , Thomas Hoenen , Allison Groseth (2018)

* Scince Direct, „Immunomodulatory and neuroprotective effects of inosine“, György Haskó, Michail V.Sitkovsky, Csaba Szabó (2004)

* AAAS, „Microbiome-derived inosine modulates response to checkpoint inhibitor immunotherapy“ Lukas F. Mager, Regula Burkhard, Nicola Pett, Noah C. A. Cooke, Kirsty Brown,  Hena Ramay, Seungil Paik, John Stagg,Ryan A. Groves, Marco Gallo, Ian A. Lewis, Markus B. Geuking, Kathy D. McCoy (2020)

Подобни публикации