СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Важни въпроси и отговори относно ваксините срещу COVID-19 и ваксинацията

rr
rss

Обикновено намирането на ваксина изисква години работа в изследвания и клинични тестове. Форсмажорните обстоятелства и безпрецендентната световна ситуация през 2020 г. обаче принуди науката и учените да намерят начин за производството на безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19 за рекордно кратко време. Това провокира изникването на разностранни въпроси, мнения и твърдения по отношение на това:

  • Задължителни ли са ваксините?
  • Каква е тяхната ефективност?
  • Има ли рискове за общото здрав и какви са те?
  • Какво следва след ваксинацията?


Предстои да се опитаме да отговорим на тези и други въпроси посредством общодостъпна инфомация и обявени клинични проучвания в тази посока:


Наистина ли чрез ваксинацията ще се постигне колективен имунитет?
Колективният имунитет представлява изграждането на обществен имунитет, което при равни други условия е резултат от основно два фактора – достатъчно преболедували хора или достатъчно имунизирани хора, ако е налична ваксина. Това обаче не важи като едностранно правило, тъй като т.нар. колективен имунитет се постига по напълно различен начин при различните видове инфекции и заболявания. Целта е случаите на заболяването да намалят като честота на разпространение, с което да се предпазят рискови групи или такива, които не могат да бъдат ваксинирани напр. бебетата.

Според СЗО: „Опитите за постигане на „колективен имунитет“ чрез заразяване с вируса са научно проблематични и неетични. Оставянето на COVID-19  да се разпространява през популации от всяка възраст или здравословно състояние ще доведе до ненужни инфекции, страдания и смърт.

Все още учим за имунитета срещу COVID-19. Повечето хора, които са заразени с COVID-19, развиват имунен отговор през първите няколко седмици, но ние не знаем колко силен или траен е този имунен отговор или как се развива при различните хора.“

„Докато не разберем повече за имунитета от COVID-19, не е възможно да знаем каква част от населението е имунизирано и колко дълго трае този имунитет, камо ли да правим бъдещи прогнози.“ [1]

Доколко ефективна ще бъде ваксината сред общата популация?

Въпреки че ваксината осигурява силна защита срещу COVID-19 се счита, че все още има вероятност от заразяване дори след ваксинация.

Според изследванията на компаниите предлагащи ваксината, ефективността на ваксината срещу COVID-19 е около 95%. [2]

Според допълнителни проучвания в тази посока се счита, че след ваксинация, може да са нужни и няколко седмици, докато тялото започне да изгражда имунитет. Това означава, че съвсем не се изключва възможността от заразяване с COVID-19 преди или непосредствено след ваксинация.

Трябва ли преболедувалите от COVID-19 да бъдат имунизирани?
Според данни има случаи на повторно претърпяване на инфекцията от COVID-19, което е причина за настоящата общовалидна препоръка – преболедувалите от COVID-19 също да бъдат ваксинирани.

Знаем, че естественият ход на развитието на инфекцията от COVID-19 предполага активирането на имунната система под формата на имунна защита, което всъщност генерира и възпалението в нашето тяло или това е имунният отговор на организма ни. Счита се, че този естествен ход на заболяването не може да активира пълния имунологичен потенциал на тялото, който да гарантира протективен ефект в бъдеще. 
Още повече, че все още няма достатъчно данни за това колко продължава имунитетът от COVID-19 при заразяване или след ваксинация.

В това отношение изникват още много въпроси свързани с мутацията на вируса. Възможните мутации на COVID-19 са обект на интерес за науката малко след разпространението на вируса. Вирусната мутация на SARS-CoV-2 е напълно очаквана и не е изненада за никого, тъй като, мутацията е присъща за всеки жив организъм. Още в средата на тази година беше ясно, че мутацията на COVID-19 ще отнеме известно време, докато вирусът придобие значително генетично разнообразие.

Според Алберт Ризванов, директор на Научно-клиничния център за прецизна и регенеративна медицина на Казанския федерален университет и ръководител на научна група за разработване на тест-системи и ваксини срещу коронавируса:

„Днес са известни около 500 различни мутации на новия коронавирус, което е нормално, тъй като всички живи организми мутират и еволюират. Вирусите мутират особено бързо, тъй като имат много примитивен генетичен апарат. Най-често мутациите отслабват вируса като с това той може да стане по-малко смъртоносен. Респективно обаче чрез мутации вирусът може да стане и по-лесно разпростаняем или по-силно инфекциозен. До момента всички мутации на коронавируса, които са описани в научни трудове, оказват незначително влияние върху свойствата на вируса, причиняващ COVID-19.“ [3]

В края на ноември бяха публикувани резултати от мащабно проучване, в което са се включили 46 723 души, с положителен тест за коронавирус, от 99 държави. Резултатите от изследването сочат, че към момента съществуват 12 700 мутации на коронавируса.

„За щастие установихме, че нито една от тези мутации не дава възможност на COVID-19 да се разпространява по-бързо.“ –  споделя Проф. Луси ван Дорп от Института по генетика към Лондонския университетски колеж. [4]


Могат ли кърмещи жени да се ваксинират?

Общото мнение клони към отхвърляне на ваксинацията на кърмещи майки. Истината е, че до момента няма проведени проучвания над това как би се отразила употребата na ваксина срещу COVID-19 над кърмещата жена и бебето.  

Според някои източници, кърмещите жени са една от групите, които е препоръчително да бъдат ваксинирани. [5]

Много кърмещи жени попадат в категории с приоритет за ваксинация, а пример за това са здравни работници от първа линия. Academy of Breastfeeding Medicine не препоръчва спиране на кърменето за лица, които са ваксинирани срещу COVID-19. Жените, които кърмят, трябва задължително да обсъдят рисковете и ползите от ваксинацията със своя лекар. [6]
Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

ваксина

Използвани източници:

[1] Coronavirus disease (COVID-19): Herd immunity, lockdowns and COVID-19, p. „What is WHO’s position on ‘herd immunity'“ as a way of fighting COVID-19?“, WHO, updated 31 December 2020
[2] Maggie Fox, Amanda Sealy, „Pfizer and BioNTech say final analysis shows coronavirus vaccine is 95% effective with no safety concerns“, CNN, November 18, 2020
[3] „Ученый рассказал о мутациях SARS-CoV-2″, Глава Научно-клинического центра прецизионной и регенеративной медицины Казанского (Приволжского) федерального университета Альберт Ризванов заявил, что все мутации, которые описаны в научных работах, незначительно влияют на свойства вируса, который вызывает COVID-19“, nauka.tass.ru, 17 ноември 2020
[4] Kate Kelland „Mutations not making coronavirus able to spread more rapidly – study“, nauka.tass.ru, от 3 ноември 2020
[5] “ Vaccination Considerations for People who are Pregnant or Breastfeeding“, 28 December 2020
[6] Considerations for COVID-19 Vaccination in Lactation, Academy of Breastfeeding Medicine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33372846/


** Материалът е базиран единствено на публично достъпна информация. Всички статистически данни представени в материала се основават на публично достъпни източници. За актуални данни и повече информация, можете да проверите на посочените онлайн ресурси.

Подобни публикации