СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Въглехидратите- всичко, което трябва да знаем за тях (част 2)

carb
rss

Темата за въглехидратите разгърнахме като започнахме с фундаменталната им дефиниция и разглеждането на основната им класификация. Преминахме през монозахаридите и преполовихме частта за олигозахаридите. Ако сте пропуснали първа част, то от тук можете да я разгледате. 


Днес преминаваме към втората част от тази тема, връщаме се на това – Какво представляват въглехидратите?

Въглехидратите представляват голяма група, съставена от органични съединения. Въглехидратите са изградени от атоми на химичните елементи въглерод, водород и кислород. Въглехидратите са елементи, които представляват основен енергиен източник за човешкия организъм.

Основното разделение, в което попадат въглехидратите е на:

 • Монозахариди
 • Полизахариди (незахароподобни)
 • Олигозахариди, дизахариди (захароподобни)


6

Защо са толкова необходими на организма ни?
Въглехидратите представляват основно хранително вещество, без което човешкият организъм не би функционирал правилно или случването на множество процеси би се затруднило.
Въглехидратите имат няколко основни роли в организма:

Синтез, транспортиране и съхранение на енергия в тялото
При постъпването на въглехидратите в храносмилателния тракт, те се преформират на глюкоза и именно в таката форма преминават в кръвообращението ни. Едно от свойствата на новополученото вещество – глюкоза е, че се окислява в живите организми. В процеса на това окисление се отделя количество енергия, която организмът използва в момента или по-късно, когато е необходимо. Това  подчертава важността на въглехидратите, поради свойството им да осигурявар, транпортират  и съхраняват енергия в клетките на човешкото тяло.

Подпомагат метаболизирането на веществата и подкрепят стомашно-чревното здраве

Въглехидратите съдействат абсорбирането на веществата през чревната лигавица на стомаха. При разглеждане на олигозахаридите (виж част 1), уточнихме, че тези вещества може да се разглеждат и като фибри. Причината за това е че олигозахаридите имат различна реактивност при „срещата“ си човешките храносмилателни ензими. По тази причина въглехидратите от този тип имат качествата да улесняват процесите по храносмилането, тъй като за тях е характерно да усвояват известна част от водата в стомашното съдържание. Наред с това, олигозахаридите подкрепят усешането за ситост в стомаха и респективно подпомогат метаболизирането на веществата. Друг процес, който съдействат е по изхвърлянето на непотребните елементи от метаболизма.
 
Въглехидратите имат роля и в липидния обмен
Олигозахаридите са елементи
, които имат и отношение в липидния обмен в тялото- те подпомагат метаболизирането на мазнините, а с това редуцират вероятността от отлагането на холестерол или натрупването на фосфолипидни концентрации в кръвта. Освен това въглехидратите са вещества, които съдействат в контролиране нивата на глюкоза в кръвта, белтъчния метаболизъм в тялото и други.

Неестествени олигозахариди
Продължаваме с разглеждането на неестествените олигозахариди като продължение на първа част, която финализира с разглеждането на естествените (естествена част от състава на някои растения, предимно корен от цикория, артишок, лук, бобови и пшенични култури, аспержи и други). Освен в естествен вид, олигозахаридите могат и да се произвеждат по синтетичен път. За разлика от естествените олигозахариди, неестествените нямат същата роля в тялото. Този подразред олигозахариди се произвежда чрез специална технология и се използва за направата на подслаждащи вещества. Неестествените олигозахариди са изградени на базата на  прости захари (напр. захароза, която се съставя от равни части- глюкоза и фруктоза). Най-разпространените такива са захарозата и малтозата.  

За да дадем по-ясна картина по отношение на този вид въглехидрати ще разгледаме малко по- детайлно захарозата.

Чистата захароза представлява кристално вещество, което се характеризира със сладък вкус. В естествено състояние захарта се съдържа в почти всички плодове и зеленчуци. Различните видове захар се добиват от различни източници. Ще обърнем внимание на бялата рафинирана захар. Бялата рафинирана захар (захароза) първоначално се извлича от захарно цвекло или захарна тръстика, бялата нерафинирана захар също. Процесът по това извличане в дълъг и сложен и се получава чрез третиране на корените. Захарта се изсмуква посредством термична обработка. Извлечената захарна маса се обработва чрез преваряване, вакуумиране и повторно сушене за получаване на равномерната й гранулирана, кристална текстура. Този вид захар се характеризира с висока калоричност и има вироко приложение в хранително- вкусовата промишленост поради подсладителните си свойства.

Полизахариди (незахароподобни)

Какво представляват полизахаридите?

Полизахаридите са вещества, които съдържат монозахаридни остатъци в клетъчната си маса (нишесте, целулоза и други). Полизахаридите биват два разреда – нишесте и ненишестени полизахариди.

Каква е функция на полизахаридите в тялото?
Най-широко разпространените полизахариди са нишестето(скорбялата) и целулозата.

 • Нишестето представлява основна хранителна категория. Тази категория обхваща изключително много елементи – съставя се от всички а-глюкани, в т.ч. частично хидролизирано нишесте, нишесте и гликоген. Тази категория е основен растителен продукт, който е изключително ценен хранителен елемент за човека.

  В естествен вид нишестето е част от химичния състав на много растения – може да се изолира  като полизахарид в листата, стъблата, плодовете (и други части) на много пшенични и бобови култури, картофите, царевицата, и много други.   

  Нишестето има качествата да подобри и подпомогне в неутрализирането на токсините в тялото и натрупаните шлаки в стомашно-чревния тракт. С това подпомага стомашно-чревното здраве и подкрепя работата на жлъчката. Естествените олигозахариди могат да съдействат за поддържане на глюкозните нива в кръвта. Нишестето се складира в черния дроб под формата на резерви (гликоген), което подпомага освобождаването на енергия по-късно, когато е необходимо.

  Приложение
  Освен че е налично в естествен вид в много растения, нишестето може да се добие и по синтетичен път – модифицирано нишесте. Тези видове нишесте спадат към групата на нишестените производните продукти. Приложението на модифицираните нишестетата е огромно. Модифицираното нишестве се използва главно в хранително-вкусовата промишленост, тъй като е подходящ консервант и продобрител на много продукти.  
 • Целулозата е друга категория, която представлява растителен елемент- полизахарид. Подобно на нишестето, целулозата може да бъде открита като част от химичния състав на много растения (в най-голям процент се съдържа в памука до 98%). Може да се изолира и от състава на някои пшенични и бовори култури, морковите, ябълките и т.н. Целулозата е полизахарид, които се отнася също към групата на фибрите, т.е. организмът ниго разчита като фибри. Към целулозата спадат още пектина, желатина, лигнина и други. Именно по тази причин, целулозата подпомага стомашно-чревното здраве – съдейства извеждането на натрупванията в червата.


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации