СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Тромбофилия и бременност–всичко, което трябва да знаем

red blood cells 3188223 960 720
rss

Съсирването на кръвта е сложен и многоетапен процес, който се съставя от поредица ензимни реакции, включващи кръвни и плазмени клетки, биомолекулна маса и т.н. Този процес протича като неактивните плазмени белтъци и кофакторите се преформират в активни протеази (ензими).


С активирането на кръвосъсирващите плазмени фактори се генерира ново тромбоцитно вещество–тромбин, а от там се продуцира активна серинова протеаза тромбин. Неговата роля е да преобразува тромбоцитния фактор на кръвосъсирването–фибриногена (гликопротеин) в неразтворим белтък (фибрин).

Това позволява формирането на т.нар. бял тромб, към който се наслояват кръвни клетки (еритроцити и левкоцити). Така се формира т.нар. смесен тромб (кръвен съсирек). Неговата структура включва множество фибринови нишки, в които са наслоени кръвни клетки и плазма от циркулиращата кръв.

Както знаем, бременността настъпва с множество специфични промени в женския организъм–промени, касаещи най-общо дихателната, ендокринната, сърдечно-съдовата, храносмилателната, метаболитната и отделителната система, както и хемостазата. Тези промени съпътстват целия период от момента на оплождането на зрялата яйцеклетка до края на бременността, което е напълно естествено и необходимо, за да се адаптира женското тяло към този процес.

При бременност могат да се наблюдават естествени промени във факторите, които регулират хемостазата, т.е. кръвоспирането. Нормалната бременност се придружава с неизменни трансформации във всички аспекти на хемостазата. Това означава увеличаване концентрацията на повечето съсирващи фактори, намаляване концентрацията на някои от естествените антикоагуланти и повишаването на фибринолизата (увеличава се производството на фибриноген, както и на всички плазмени и тромбоцитни фактори). С други думи случват се множество процеси, чиято цел е засилване на кръвосъсирването. С напредването на бременността, както и по време на неусложнения послеродов период (пуерпериума), установеният баланс в кръвоносната система се видоизменя в хиперкоагулация. [1]

Хиперкоагулацията изглежда важна характеристика в патогенезата на много от усложненията на бременността, включително венозна тромбоемболия, прееклампсия, вътрематочно забавяне на растежа и загуба на плода.

Този естествен механизъм се случва под въздействието на множество биохимични процеси, а неговата цел е да предпази майчиния организъм от евентуална кръвозагуба при раждане или аборт. Тенденцията към хиперкоагулация може да се разглежда като вроден „метод“ за съхранение на живота както на майката, така на плода. Не бива, обаче, да се пропуска, че този процес може да се окаже фактор с негативно значение.

Какво представлява тромбофилията?

Тромбофилията или т.нар. хиперкоагулация е заболяване на хемостазата, което се характеризира с проява на тромбоза. Всъщност тромбофилията представлява вродено или придобито предразположение за развитие на тромбоза.

Тромбофилията се класифицира според различни фактори–според типа (вродена или придобита), според местоположението (артериална или венозна), според наличието на молекулен дефект (напр. увеличение на прокоагулантните фактори и т.н.).

Каква е разликата между вродената и придобитата тромбофилия?

Между вродената и придобитата тромбофилия има няколко съществени разлики, които касаят първоизточника, възрастта, в която се проявява заболяването, симптоматиката, както и обвързаността с други заболявания.

Вродена тромболифия

Трябва да се каже, че състоянието на тромбофилия обикновено е генетично обусловено, като най-често срещаните първоизточници са генетичните мутации – Factor V Leiden (FVL) и Factor II (prothrombin) G20210A. Нерядко причината за вродената тромбофилия е дефицит на C-протеини (Protein C), S-протеини (Protein S) и антитромбин (Antithrombin III).

Характерно за вродената тромбофилия е, че обикновено се проявява със спонтанна тромбоза при хора под 30-45 годишна възраст; много често се наблюдава и наличието на епизодични и прогресивни тромбози.

Придобита тромбофилия

Придобитата тромбофилия може да се възприеме като генерален термин за различни имунологични състояния, предизвикващи аномалии в коагулационните процеси в организма. [2] Обикновено придобитите тромбофилии се установяват чак в етап на зрялост на организма след 40-45 годишна възраст. Придобитата тромбофилия се развива в резултат на други здравословни проблеми, които обикновено са свързани с промени във функционалността на имунната система.

Някои от най-често срещаните причините за придобита тромбофилия са:

–  Антифосфолипиден синдром

–  Наличие на автоимунни заболявания

–  Наличие на ендокринни заболявания

–  Хронични възпалителни заболявания на червата

–  Затлъстяване

–  Тютюнопушене

–  Артериална хипертония

–  Дългосрочна работа в седнало положение

–  Хормонална терапия

Има и трети вид т.нар. смесена тромбофилия, дължаща се както на генетичен, така на придобит фактор.

Без значение от вида, тромбофилията се свързва с увеличен риск за здравето на майката, както и развитието на плода (възможно е запушване артериолите на плацентата, нарушаване развитието на плода). Наличието на тромбофилия се свързва с редица други дефекти, засягащи различните фази на хемостазата. От една страна, причината може да бъде майката, която е носител на заболяването, а от друга страна, причината да е тромбофилия на плода, която е генетично обусловена от родителски гени. Важно е да се каже, че тромбофилията е сред водещите причини за спонтанен аборт.

Тромбофилия и бременност: Какви усложнения са възможни по време на бременността?

Развитието на тромбоза по време на бременност може да бъде процес с многофакторно значение поради множеството физиологични промени, настъпващи в този период.

Както споменахме, по време на бременност, в женското тяло се активира естествен процес по хиперкоагулация, което в случай наличието на наследствена или придобита тромбофилия увеличава многократно рисковете от настъпването на усложнения. [3]

Рисковете, отнасящи се до здравето на майката се изразяват в проява на усложнения в ранна или късна бременност–повишен риск от хипертония, преждевременно раждане и други. Това се обяснява поради голямата вероятност от поява на венозни тромбоемболични състояния за майката, което се дължи както на физиологичните промени през бременността, така и на допълнителното въздействие (ако има такова) на наследствената или придобита тромбофилия.

Големи са и рисковете, свързани с плода–отлепване на плацентата, запушване артериолите на плацентата, което спира вътрематочния растеж, вътрематочна смърт на плода, мъртво раждане и други. [4]

Според изследвания честотата на венозни тромбоемболични състояния (запушване на артериален или венозен съд от съсирек) по време на бременност е 200 на 100 000 раждания. [5]

Има доказателства, че риск съществува и в следродилния период, когато същата честота се увеличава почти 2,5 пъти и се оценява на 500 на 100 000.

дравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com. 

тромбофилия

      Използвани източници:

[1] Clark P, Brennand J, Conkie JA, et al. Activated protein C sensitivity, protein C, protein S and coagulation in normal pregnancy. Thromb Haemost 1998;79:1166–70.

[2] Armstrong EM, Bellone JM, Hornsby LB, Treadway S, Phillippe HM. Acquired Thrombophilia. J Pharm Pract. 2014 Jun;27(3):234-42. doi: 10.1177/0897190014530424. Epub 2014 Apr 17. PMID: 24742931.

[3] Nutescu, Edith, Battinelli, Elisabeth M., Marshall, Ariela, Connors, Jean M. The Role of Thrombophilia in Pregnancy, 2013, DO – 10.1155/2013/516420, Thrombosis, Hindawi Publishing Corporation, https://doi.org/10.1155/2013/516420

[4] Simcox LE, Ormesher L, Tower C, Greer IA. Thrombophilia and Pregnancy Complications. Int J Mol Sci. 2015 Nov 30;16(12):28418-28. doi: 10.3390/ijms161226104. PMID: 26633369; PMCID: PMC4691051. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4691051/

Подобни публикации