СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Селен – ключов елемент за имунната и ендокринната система

selenium
rss
Селенът е особено важен минерал, тъй като поддържа функционалността на няколко по-големи системи в човешкия организъм- ендокринната, имунната и сърдечно-съдовата система.

Селенът е основен минерал за организма, неговата роля се свързва главно с изграждането на важни ензими, които са свързани с антиоксидантната защита на организма срещу вредното действие на свободните радикали. Селенът има базисна роля за множество функции в организма благодарение на мощните му антиоксидантни качества.  

Каква е ролята му в организма?
Селенът
е сред жизненоважните минерали за човешкия организъм. Наличието на този елемент  се свързва с особено важни процеси, които се случват непрекъснато в нашия организъм. Наличието на селен в кръвта е определящо по отношение на имунната способност на организма и здравето на сърдечно-съдовата и ендокринната система.  


Съдейства за подсилване на имунната система
Имунитетът
е система съставляваща се от защитно- приспособителни реакции на организма. Имунната система е съставена от множество клетки и протеини в нашето тяло. Всеки един от участващите елементи има пряка връзка и зависимост с друг, а крайната им задача е да „разпознават“ и да реагират срещу постъпващи елементи (бактерии, вируси и т.н.) по подходящ за организма начин. 


Спадането на имунитета и постъпването на бактерии са основният двигател за развитието на вируси и инфекции. Минералът селен има качеството да се свързва с други важни биологично активни компоненти, чиято комбинация има имуномодулиращо действие. Селенът е мощен хранителен елемент, който осъществява важно биологично взаимодействие. Този микроелемент участва като градивен елемент и съдейства за формирането на полипептидните вериги. Селенът има огромна антиоксидантна роля, тъй като е част от състава на на важна аминокиселина селеноцистеин (естествено съединение на селена). Това респективно означава, че този минерал има връзка с всички протеини, от които е част, т.нар. селенопротеини (NCBI).  

Проучвания, съсредоточени в изследването на ефектите на селена върху имунните способности, доказват, че този минерал има противоръзпалително и имуностимулиращо действие. Приемът на селен съдейства общо имунната система и успешно неутрализира действието на свободните радикали. Причината за това е именно биологично взаимодействие на селена с протеините в тялото. 

Подпомага работата на ендокринната система и съдейства здравето на щитовидната жлеза
Ендокринната система е изключително фин механизъм. Щитовидната жлеза е орган, който изпълнява жизненоважни задачи:

 • Производство на тиреоглобулин (гликопротеин)
 • Складиране на йод и други хранителни вещества, който са необходими за производството на хормони
 • Генериране и отделяне на щитовидни хормони.
 • Генериране и отделяне на калцитонин.


Основното, за което щитовидната жлеза е отговорна е синтеза на хормони в тялото. На свой ред тази основна задача се свързва с множество процеси в организма (в т.ч. обмяната на веществата, съня, движението, сексуалното желание, настроението и т.н.).

 » Правилното функциониране на щитовидната жлеза зависи в огромна степен от наличието на селен в организма.

Селенът има огромна роля при метаболизирането  на тироидните хормони: Tироксин (т.нар. „tetrajodthyronin“ – (T4)  и Трийодтиронин „trijodthyronin“- (T3). Селенът подкрепя правилната абсорбация на йода в тялото и по този начин съдейства здравето на щитовидната жлеза. Освен това, селенът има връзка с протеините в тялото. При постъпването с организма селенът се преформира в селенопротеини. Селенопротеините също подпомагат отделянето на щитовидните хормони и подпомагат поддържането на оптимална функционалност на щитовидната жлеза.

С какво се характеризира дефицитът на селен в организма?

 • Репродуктивни проблеми при мъжете и жените
 • Мускулни възпаления
 • Чувство на умора и отпадналост
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Липса на концентрация и проблеми с паметта
 • Чупливи нокти, кожни раздразнения и косопад
 • Понижаване на имунната система
 • Рецидивиращи възпаления

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате Selenium – Селен 80 вегетариански капсули х 100 mcg

Регулярният прием на Селен (капсулна форма) ще съдейства за:

 

селен
 • Поддържането на оптимална имунна функция (подобрява имунния отговор на организма)
 • Съдейства работата на щитовидната жлеза
 • Съдейства работата на сърдечно- съдовата система
 • Защитава здравите клетки и неутрализира действието на оксидативния стрес
 • Подкрепя репродуктивните способности и функции
 • Съдейства мускулната работа.

  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации