СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

6 любопитни факта за черния дроб

liver
rss

#1. Черният дроб е орган, който е натоварен със стотици задачи! 
Факт! Работата на черния дроб представлява повече от 500 жизненоважни функции като обменна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, хемолитична, детоксична и други. Черният дроб най-вече е отговорен за пречистването на токсините от тялото, производството на храносмилателни ензими и енергия, обмяната на веществата, филтрацията на кръвта и други.


#2. Размерът му е по-голям, отколкото предполагаме…
Черният дроб 
е най-големият орган в тялото ни след кожата. Или черният дроб е най-големият вътрешен орган. Здравият черен дроб при възрастен тежи приблизително 1/40 от общото телесно тегло. Това означава около 1,6 – 1,8 кг. при мъжете и 1,2 – 1,4 кг. при жените.

Друго интересно е, че черният дроб има свойството да променя свойте размери спрямо състоянието на организма.#3. Черният дроб е единственият орган в тялото, който има свойството да се възстановява напълно.
Освен че променя размерите си, черният дроб има свойството да се възстановява самостоятелно. Това се обяснява със способността на чернодробните клетки да постъпват в процес по регенерация самостоятелно. Чернодробните клетки имат нужда от 300 до 500 дни, за да се саморегенерират.#4. Мозъчната функция зависи в голяма степен от работата на черния дроб
Това се обяснява поради участието на черния дроб във въглехдиратната обмяна. След прием на въглехидрати, глюкозата се абсорбира в тънкото черво. Това предполага повишаване на кръвната захар и завишаване нивата на инсулина. Черният дроб регулира глюкозата като по този начин нормализира нивата на кръвната захар. Ако този процес не се случи, първата сигнализация ще бъде изпратена до нашия мозък. От това се предполага и важността на работата на черния дроб за правилната мозъчна функция.

#5. Черният дроб е като малка пречиствателна станция


Всъщност абсорбацията на всеки приет лекарствен медикамент се случва благодарение на неуморната работа на черния дроб. Повечето приети лекарствени медикаменти са трудно усвоими за нашето тяло. Черният дроб се грижи да преформира сложни съединения и молекули, които са част от състава на лекарствата. Освен това, този орган филтрира ненужните компоненти (химикали или други непотребни) и съдейства за изхвърлянето им от тялото.Така преработените елементи лесно се обработват по-нататък в метаболизма.
 

#6. Черния дроб има основно участие в терморегулацията на тялото
Черният дроб
има важна терморегулаторна функция в нашето тяло. В случай, че ни е студено например, нашият мозък приема информация за спад на температурата на околната среда. С това се изпращат мозъчни сигнали, които подсказват за задействане на процеси по производство на топлина в организма. Този процес се случва с помощта и на черния дроб, който подпомага чрез мобилизиране на ензимни подпроцеси в него

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате SAMe (капсулна форма):

черния дроб

Основни ползи от приема на SAMe:

 • Подпомага чернодробната работа; Има основно участие в естествените процеси на детоксикация на черния дроб
 • Успешно повлиява хроничната умора и натрупания стрес
 • Помага за регулиране на емоционалното състояние и адаптиране към стресови ситуации
 • Действа ефективно при болка в ставите и повишава тяхната мобилност
 • Има стимулиращият мозъчната дейност ефект
 • Положително повлиява настроението
 • Подобрява кръвообращението и мускулната функция
 • Подкрепя мозъчната функция (съдейства когнитивните функции)
 • Подпомага работата на мозъчната система
 • Мощен антиоксидант


 • Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации