СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Салицилова киселина

acid
rss


Кратка история на салициловата киселина…
Счита се, че салициловата киселина е била открита и използвана още в древността. Противоречиви са мненията за това кой народ първи се сдобива с този природен дар, но според повечето документирани източници това са древните гърци.
Името на салициловата киселина произлиза от активния екстракт съдържащ се в кората на бялата върба, който се нарича „Salicin“, идва от латинското наименование на бялата върба (salix alba). Първоначалното приложение на салициловата киселина е било лечебно. И до днес салициловата киселина се използва като лечебен компонент, но и в много други направления. Счита се, че дълги години след откриването й, салициловата киселина е имала чисто лекарствена употреба и се е използвала предимно като болкоуспокояващо и понижаващо температурата средство.


Какво представлява салицилова киселина?
На вид салициловата киселина представлява безцветно кристално вещество, което се характеризира със сладък вкус. Салициловата киселина е полу-разтворим елемент във вода. По своята същност е вещество податливо към температурни промени, т.е при по-висока температура разтворимостта му се подобрява. Салициловата киселина се характеризира множество полезни за организма свойства, сред които- антисептични, противовъзпалителни, седативни, бактерицидни и други.


Приложение на салициловата киселина

Приложението на салициловата киселина се свързва главно с антибактериалните, фунгицидните и противовъзпалителните й свойства. Именно тези качества на веществото го превръщат в незаменим компонент при производството на множество продукти (лекарства срещу простуда, медикаменти с локално приложение, козметични продукти и т.н.).
  • През 20-ти век салициловата киселина трайно навлиза във фармокологичната и козметичната индустрия. Салициловата киселина намира приложение в редица лекарствени и козметични продукти. Основно се използва в продукти за цялостна грижа за кожата, тъй като е елемент, който разполага с хидратиращото и омекотяващото действие. И още повече, салициловата киселина има свойството са подтиска и неутрализира гнилостните процеси по повъхността на кожата (резултат от развитието на бактерии).
  • Във фармокологията салициловата киселина е придружаващ компонент при производството на медикаменти с локално приложение срещу дерматити и други кожни несъвършенства.
  • Освен това е вещество, което е утвърдено в медицинската козметика. Салициловата киселина има изразено противовъзпалително свойство и повлиява положително упорито акне. Наред с това салициловата киселина има ефективност и в почистването на порите на кожата, като премахва натрупания себум.
  • Продължителни проучвания доказват ефективността на салициловата киселина върху псориазис. Салициловата киселина подпомага ексфолиацията на кожата (подпомага неутрализирането на мъртвите клетки) и неутрализира гниенето на мъртвите клетки.
силицилова


Важно е да се отбележи, че използването на салициловата киселина трябва да се случва със знанието и одобрението на вашият лекар, тъй като е възможно да имате непоносимост към този елемент. При наличието на кожен проблем е задължително да се консултирате със специалист-дерматолог за изясняването на състоянието ви и назначаване на подходящо терапевтично лечение.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

inovit 1

Подобни публикации