СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Видове протеини в човешкото тяло и техните функции (част 1)

protein
rss

Какво са протеините?
Протеините
представляват сложни молекули (макромолекули), които имат изключително важна роля в човешкия организъм. По същество тези елементи са композиция (комплекс) от аминокиселини. Протеините извършват, така да се каже по-голямата част от общата работата в човешките клетките и са жизненонеобходими и структурополагащи. Протеините са градивен елемент на всяка клетка и  тъкани в човешкото тяло и са заети със формирането на клетката, нейната функционалност и взаимодействие (NCBI).

От какво са съставени протеините?
Тези важни елементи се съставят от стотици, а понякога хиляди по-малки единици (аминокиселини), които са свързани помежду си с помощта на верижни връзки. Съществуват 20 основни аминокиселини, които са изключително необходими при случването на множество биохимични процеси в човешкото тяло. От тях 9 са аминокиселините, които се считат за незаменими (есенциални) и не се синтезират самостоятелно в организма. Комбинациите, които аминокиселините създават предполага естествения синтез на протеини в нашето тяло. Всеки вид протеин се характеризира с уникална структура (единична, вторична, третична и т.н.) и съответно със специфични задачи и функции в нашия организъм (Sciencelearn).

След като подчертахме особената важност и огромната роля на протеините в нашето тяло ще представим в детайли четири от 8-те протеинови групи.

 
Структурни протеини
Структурните протеини
представляват нишковидни белтъци, които са основен градивен материал на човешката тъкан. Тези протеини се характеризират с еластичност, здравина и издръжливост и именно това придават на тъканите и клетките. Благодарение на тяхното наличие се осигурява функционалността на важни съединителни тъкани в нашето тяло. Структурни протеини – колаген, еластин и кератин са най-изобилните в човешкото тяло.

 • Колаген
  Колагенът е главният белтък
  в съединителната тъкан и най-изобилният протеин в тялото ни. Той се намира в нашите кости, мускули, сухожилия, връзки, кожа и хрущяли.Именно той е основният компонент на съединителните тъкани. Колагенът е основен компонент на кожата. Той играе важна роля в нейното укрепване и нейната еластичност, и хидратация. Колагенът помага за поддържане целостта на хрущялите, които имат огромна роля в състоянието на ставите. Между 1-10 % от мускулната тъкан се състои от колаген. Този протеин е необходим и за да се поддържат мускулите силни и да функционират правилно. 
 • Еластин
  Еластинът
  представлява важен протеин, който има отговорността да възстановява тъканите в нашето тяло. Еластинът подпомага за изграждането на сърдечно-съдовите артерии, хрущялите, кожата и други тъкани, както и за регенерацията на изграждащите ги клетки.  Еластинът се съставя от мини вериги на аминокиселини, т.нар. еластични фибри (фиброзен фибрилин и аморфен еластин).
 • Кератин
  Кератинът също е протеин, намира се в естествен вид в косата, ноктите, зъбите и кожата. Кератинът е градивен белтък, с влакнеста структура, който се синтезира от кератиноцити (структурни клетки). Кератинът образува защитен слой около косъма, който играе ролята на щит и съхранява косата като запазва еластичността на косъма. 


Транспортни протеини
Транспортните протеини
са натоватени с две основни подзадачи, които се обособяват под важната им роля – мобилността на важните молекули и елементи в тялото.
Освновни задачи:

 • Транспортните протеини се прикрепят при разтворени вещества и ги пренасят до където е необходимо;
 • Транспортните протеини преформират хидрофилни елементи (това също е транспорна функция). 

Този вид протеини са заети в това да пренесат важни за организма елементи до клетките и тъканите или където това е необходимо.

Транспортните протеини биват:

 • Молекули преносители (пренасят йони и монозахариди)
 • Конексони (пренасят йони, нискомолекулни съединения).

А най-разпознаваемият и изобилен транспортен протеин е хемоглобинът. 
Хемоглобинът
представлява сложен белтъчен елемент, чиято функция се отнася до създаването на важните кислородни връзки в кръвта. Или хемоглобинът пренася кислород и въглероден диоксид до всички органи и тъкани в нашето тяло.Този белтък се намира във вътрешността на червените кръвни телца (еритроцитите) в кръвната плазма.

protein hemoglobin 58a222955f9b58819ca8f902

Ензимни протеини

Ензимните протеини представляват елементи, които имат задачата да подпомагат процесите по метаболизиране на вещества в тялото. Ензимите представляват белтъчни комплекси, които имат фундаментално участие в разнообразни химически реакции протичащи в организма. Една от многото функции, които изпълняват е тази да съдействат храносмилателната работа.  

Храносмилателните ензими са разделят на няколко основни групи, като повечето от тях се произвеждат самостоятелно в организма. Различните видове ензими имат строго специфична функции, за която други не могат да послужат. Основно те се разграничават на панкреатична амилаза, протеази, липаза.

 • Протеази
  Тези ензими се синтезират от панкреаса (задстомашната жлеза) и са заети с хидролизирането (разграждането) на белтъчните вещества на малки пептиди и аминокиселини. Тези панкреатични ензими са важни както за правилното случване на процесите по храносмилане, така и за редица други жизненоважни процеси.
 • Липаза
  Химичният синтез на тези ензими се случва отново в панкреаса (задстомашната жлеза), но те пък имат друга роля. Панкреатичните липаза ензими разграждат липидите (мазнините) на мастни киселини и глицерол. Липаза ензимите имат огромно значение за мобилността и преформирането на триглицеридите и мазнините. 
 • Амилаза
  Ензими амилаза се произвеждат от панкреаса и слюнчените жлези. Тяхната роля е да разграждат въглехидрати като нишесте до монозахариди (прости захари). Ако организмът ни не успее да синтезира достатъчни по количество и качество храносмилателни ензими, хранителните вещества не могат да бъдат усвоени правилно. Това може да бъде причина за сериозни храносмилателни нарушения.
 • Папаин
  Папаинът е протеолитичен ензим, той се причислява към хидролитичните (протеолитични) ензими, сред които бромелаин, трипсин, панкреатин и други. Протеолитичните ензими спомагат за разграждането на протеините на по- малки протеинови фрагменти, наречени пептиди и аминокиселини. Свойството на този ензим е да съдейства разграждането на белтъците.
  За осъществяването на тази важна задача папаинът се свързва с определени по количество и качество водни молекули, и осъществява отделяне на аминокиселинните вериги на протеините. Папаинът е ензим, който действа обезболяващо и противовъзпалително над стомашно-чревния тракт, и улеснява процесите по храносмилането. Именно това е една от причините за включването на папая ензимите в новото ни вкусно предложение BrownMag Кокос. Протеиновото брауни BrownMag Кокос съчетава свойствата на активни храносмилателни ензими, ценни фибри и един есенциален витамин в екзотичния вкус на кокос.

10zimmer top superJumbo

Рецепторни протеини
Рецепторните протеини
имат задачата да поддържат клетките в нашето тяло или казано по друг начин да ги стимулират да „реагират“ на определени екзогенни фактори (влияния извън клетката). Рецепторните протеини са натоварени със задачата да разпознават разнообразието от молекули, което се намира извън клетката, и с което тя си взаимодейства по един или друг начин. И тъй като рецепторните протеини се грижат за сигурността на клетката, те са „инсталирани“ в клетъчната мембрана (външния слой на клетката).

Рецепторните протеини се подразделят на:

 • невротрансмитерни рецепторни протеини
 • хормонални рецептори
 • ендоцитозни рецептори
 • имунорецептори   


Както знаем, клетъчната мембрана е обвивката на всяка клетка, която я защитава от голямото микрообкръжение (други молекули, клетки и т.н. За да е възможен обменът на информация, която една клетка прави с други е нужна подходяща защитна обвивка и съответно рецепторните проитеини, които да съдействат този процес. По този начин те разчитат „добри“ и „лоши“ молекули и модулират пропускливостта на клетката.


протеин

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации