СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво представлява паметта и как работи за нас? (част 1)

memory2
rss

Човешката памет е разностранната способност да приемаме, съхраняваме и възпроизвеждаме информация, която сме научили или генерирали чрез преживявания. Както знаем, това не е нито автоматизиран, нито безупречен процес. В продължение на стотици години, човешката памет е предмет на множество изследвания, проучвания и анализи.


Днес тази тема продължава да вълнува редица невронауки, сред които когнитивната психология, невробиологията и философията.


Какво представлява паметта?
Накратко паметта е човешка способност, която позволява поддържането на т.нар. мозъчен „архив“. Казано с други думи, паметта е както умение, така и инструмент, с който човешкият мозък поначало разполага. Проявата на паметта като мозъчно умение се разпределя в три основни етапа:
 • Етап на приемане на определен обем информация
 • Етап по съхранение на тази информация
 • Етап на възпроизвеждане ѝ.

Всеки един от изброените етапи е от съществено значение и задължително участва в запаметяването на всеки „бит“ информация.

Първи етап: Приемане на определен обем информация
С цел използване на информацията в нашата памет е необходимо, на първо място, тази информация да се генерира правилно. Това се случва именно на този първи етап и включва приемането на определена информация по разнообразни начини. Основното, което характерно е, че информацията трябва да бъде запечатана или казано с други думи „кодирана“, т.е. преформирана във вид, форма или материя, което позволява запаметяването ѝ. Обикновено това става посредством сетивните ни системи, например чрез зрението. С насочването на вниманието ни към определен обект, т.е. такъв от заобикалящата среда, зрението ни го възприема по най-подходящ и щадящ мозъка начин. Получената информация се предава към мозъка, а мозъкът прави допълнителни връзки или препратки към вече запаметена информация, с което надгражда своебразния си архив. Кодирането на информацията може да се осъществи със или без участието на съзнанието ни. Единственото, което със сигурност е необходимо е наличието на фокус.
Втори етап: Съхранение на информацията
Според изледвания в тази посока, съхранението на информацията частично се случва в първия етап или по време на нейното възприемане под определена форма. 
„Model of Memory“ наричан още „Atkinson–Shiffrin model“ е един от най- разпространените модели на човешката памет. [1]
Моделът е създаден от психолозите Ричард Аткинсън и Ричард Шифрин; за първи път е предложен през 1968 година. Според този модел съхранението на паметта се случва на три отделни нива. [2]

Сензорна памет (Sensory memory)
Сензорната памет
 е най-ранният етап в процеса по съхранението на информацията. В този етап сензорната информация от околната среда се съхранява за много кратък период от време; обикновено за ¼ до ½ секунда за визуална информация и около 3 до 4 секунди за информация приета чрез слуха. Обемът от информация може да бъде много голям.
Пример: Ако сме зрители на театрална постановка приемаме едновременно както визуална, така и звукова информация. Приемът на тази информация може да продължи в рамките на час-два или повече, което на практика означава, че на всяка ¼ до ½ секунда от приемането на визуална информация, паметта се обновява отново и отново. На практика е невъзможно за времетраенето на една театрална постановка да запомним целия информационен обем. В съответствие на това нашата памет приема избирателно информацията, която да запечата. Информацията, която е преминала сензорната памет успешно преминава в следващото ниво, а именно съхранение в краткосрочната памет.   

Краткосрочна памет (Short-term memory)
Краткосрочната памет,
известна още катоактивна памет, е информацията по съществото, на която в момента сме наясно, за която мислим непосредствено след нейното приемане. Във фройдистката психология (т.е. психоанализата на Зигмунд Фройд) тази памет би била наричана съзнателен ум. Фокусът, към който е насочено вниманието ни или сензорните, звуковите и т.н. спомени генерират информация в краткосрочната памет.

Въпреки че много от нашите краткосрочни спомени бързо се забравят, присъствието на тази информация вече позволява тя да продължи към следващото ниво-дългосрочна памет. Повечето от информацията, съхранявана в активната памет, ще се пази за около 20 до 30 секунди.

Дългосрочна памет (Long-Term Memory)
Дългосрочната памет представлява последното ниво на обработка. Приетата краткосрочна информация, която продължава по един или друг начин да бъде обект на нашите мисли се превръща в дългосрочна. Във фройдистката психология (т.е. психоанализата на Зигмунд Фройд), дългосрочната памет би се наричала предсъзнателно или несъзнателно. Тази информация е до голяма степен извън нашето съзнание, но може да бъде „повикана“ и използвана при необходимост. Припомнянето на дългосрочната информация е доста по-лесно, поради причината че многократно е била на фокус в нашите мисли или действия.

Трети етап: възпроизвеждане на информация
Информацията, която вече е попаднала в мозъчния ни „склад“ лесно може да бъде възпроизведена (т.е. разказана, представена, изпълнена в действия и други). Добре организираният „архив“ в нашия мозък позволява лесното възпроизвеждане на информацията.
Пример: Ако преразказваме въпросната случка, която дадохме за пример по-горе (гледането на театрална постановка) на приятел, да речем, след 1 година случването й, то ние спокойно можем да добавим допълнителни подробности – какви впечатления е оставило преживяването у нас, с кого и къде сме били и т.н. Надградената информация е такава, която е от друг архив в нашата памет и също е преминала трите етапа, за които ставаше дума досега.

За поддържане на паметта и нейната функционалност, ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате SAMe (капсулна форма):

паметта
 • Подпомага чернодробната работа – има основно участие в естествените процеси на детоксикация на черния дроб
 • Успешно повлиява хроничната умора и натрупания стрес
 • Помага за регулиране на емоционалното състояние и адаптиране към стресови ситуации
 • Подпомага работата на мозъчната система- има стимулиращ мозъчната дейност ефект и успешно съдейства когнитивните функции
 • Положително повлиява настроението
 • Подобрява кръвообращението и мускулната функция
 • Действа ефективно при болка в ставите и повишава тяхната мобилност
 • Мощен антиоксидант и натурален екстракт от Гинко Билоба –  Гинко Билоба Max:
 • Спомага за по-доброто оросяване на мозъка и крайниците
 • Повишава паметта и концентрацията
 • Подпомага зрението
 • Подпомага намаляването на холестерола
 • Нормализира кръвното налягане
 • Подобрява работоспособността и издръжливостта
 • Регулира хормоналния баланс
 • Има антидепресивно действие
 • Премахва умората, депресията и апатията  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Използвани източници:
[1] Saul McLeod, Multi Store Model of Memorу, Memory simplypsychology.org, 2017
[2] Kendra Cherry, reviewed by Daniel B. Block, MD, What Is Memory?, verywellmind, 2020

Подобни публикации