СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Очарованието на оплождането отблизо

egg cell1
rss

Оплождането (или фертилизацията) е един наистина очарователен процес, чието начало бележи една магична среща, тази между сперматозоида и яйцеклетката. Тази среща е едновременно обяснимо, пленително и живототворящо обстоятелство на природата.  Добре знаем какво е оплождането… Но колко знаем за целия път, който изминават „главните участници“ в това невидимо за човешкото око приключение?


Истината е, че оплождането е изключително сложен процес, който се случва чрез задействане на поредица малки взаимносвързани процеси.да отговорим в детайли на следните въпроси:

  • Как всъщност се случва оплождането?
  • Какви са фазите на оплождането?
  • Активирането на какви процеси предполага всяка една фаза?
  • Как и кога се определя пола? 


Как всъщност се случва оплождането?
За да се случи оплождането е необходимо да бъдат налице две неща – първо здрава овулирала яйцеклетка и второ внушителен брой здрави сперматозоиди, които пътуват към нея. При една мъжка еякулация се отделя от 2 до 8 мл. еакулат (семенна течност, която съдържа над 100 млн. зрели сперматозоида). И преди сме казвали, че макар единствената цел на сперматозоидите да е оплождането на яйцеклетката, то те нямат усещане за посока. Зрялата яйцеклетка има задачата да подпомогне мобилността и координацията на сперматозодите чрез специфична сигнализация. Благодарение на яйцеклетката, сперматозоидите успешно стигат до маточната тръба. Точното място на срещата е разширената част на маточната тръба, а часът… Часът неизвестен! 


Сперматозоидите разполагат с оплодителните си качества от 24 до 48 часа, в този диапазон трябва да се случи оплождането. Оплождането зависи и от оплодителното състояние на яйцеклетката, която също има доста кратък живот. След като е освободена в определен период от месеца, тя се „придърпва“ от ресничките, с които завършва двойката фалопиеви тръби. Пътуването й към ядрото на матката трае 12-24 часа. В случай на постъпване на сперматозид в точното време и място, по време на овулацията, оплодената яйцеклетка ще се имплантира в матката. Но ако в този 24-часов период не настъпи оплождане, яйцеклетката се разпада или нейният живот приключва.

Защо оцелява само един?
Както знаем, един е онзи, който ще устои на всички „вътревлагалищни бури“! Огромният брой сперматозоиди  намалява поради взаимодействието с някои женски имунни клетки. По-голямата част от общия брой на сперматозоидите, достигналите до лигавицата на влагалището, попада под действието на естествения процес на дезинтеграция (или разпадане) при сперматозоиди. Оплождането очевидно отнема доста повече време отколкото предполагаме, тъй като след този „разредителен“ етап пък се последва от друг по-сложен. Сперматозоидите трябва да преминат през специфичен процес наречен „капацитация“. Капацитацията отнема няколко часа и по време на действието й се случва разединяване на високомолекулните вещества обгръщащи всеки един сперматозоид. Тези вещества се намират във външната обвивка на всеки сперматозоид и имат предимно защитна функция. Тази външна мембрана се отделя като по този начин сперматозоидите имат повишена оплодителна способност и възможност за по-лесен контакт.

sperm 3 1504183030

И така останалият брой „герои“ продължават своя път нататък, където се случва „надбягването“. Всеки сперматозоид разполага с акрозомно мехурче, което се спуква и разпръсква ензимни елементи. Тези ензимни елементи целят отслабване здравината на яйцеклетката. Това позволява проникването на един сперматозоид в тялото на яйцеклетката. Новата клетка, която е резултат от сливането на сперматозоида с яйцеклетката се казва „Зигота“. Новообразуваната клетка се обгръща от защитна стена, която възпрепядства проникването на други сперматозоиди в нея.

 

От колко фази се състои оплождането?

Оплождането се разделя на 3 фази:

  1. Премиване на фуликулните клетки – corona radiata;
  2. Покоряване на клетъчната мембрана на яйцеклетката – zona pellucida;
  3. Сливане на клетъчните мембрани на сперматозоид и яйцеклетка  


С какво се характеризира всяка фаза?
Ето и повече за всяка една от 3-те фази на оплождането:

Първа фаза – Премиване през фуликулните клетки – corona radiata
През първата фаза освободените сперматозоиди, милиони на брой, пътуват към яйцеклетката. Както казахме, сперматозоидите са под въздействието на „вътревлагалищни бури“, съответно огромният брой сперматозоиди намалява неколкократно. В крайна сметка до мястото на оплождането достигат най-много 500 сперматозоида. По време на първата фаза се случва преминаването на сперматозоида през фуликулните клетките „corona radiata“.  


Втора фаза – Покоряване на клетъчната мембрана на яйцеклетката – zona pellucida
По време на вторият етап се осъществява акрозомна реакция. Сперматозоидите вече са преминали етапа на капацитация (представлява отделяне или отмиване на високомолекулните вещества обгръщащи всеки сперматозоид). Сперматозоидите се закрепят към рецепторите на „zona pellucida“ (клетъчната мембрана на яйцеклетката, която я защитава от обкръжаващото микрообкръжение). В процеса на капацитация се освобождават ензимни елементи от сперматозоидите, които подпомагат отслабването на външната обвивка на яйцеклетката. По този начин се задейства акрозомен процес. Акрозомната реакция предполага осъществяването на улеснен достъп до мембраната на яйцеклетката.

ji 1

Същевременно се освобождава увеличено количество на важния женски хормон – прогестерон. Прогестеронът насърчава сперматозоидите като усилва тяхната мобилност. Отделянето на този хормон подпомага възпроизвеждането на вибрации в сперматозоидите и генерира засилено движение в техните опашки. Именно тези вибрации позволяват предвижването им в затруднена среда, както и проникването през защитната мембрана на яйцеклетката.
След като пробие защитния слой на яйцеклетката – zona pellucida, сперматозоидът попада в т.нар перивителинно пространство. Именно то е краткото разстояние, което сперматозоидът трябва да измине, за да осъществи директен контакт с клетъчната мембрана на яйцеклетката. След като се осъществи най-важното сливане се активира свойството на външната обвивка на яйцеклетката – zona pellucida. Под въздействието на отделените ензими и в съответствие с получената „информация“ от яйцеклетното тяло, zona pellucida формира обвивка, която възпрепядства постъпването на други сперматозоиди до клетъчната мемебрана на яйцеклетката.

Трета фаза – Сливане на клетъчните мембрани на сперматозоид и яйцеклетка  
По време на третата фаза, тялото на яйцеклетката е непробиваемо за други сперматозоиди, макар те да продължават да опитват да преминат през клетъчната й мембрана. В трета фаза се случва същинското свързване на двете мембрани покриващи сперматозоида и яйцеклетката. Сливането се осъществява благодарение на отделения протеин фертилин (намиращ се в външната стена на главата на сперматозоида), както и на интегрин (трансмембранен рецептор, чрез който яйцеклетката комуникира).    

implantation 56ca62d25f9b5879cc4cf21b


С това се осъществява т.нар второ мейотично делене – в перивителинното пространство се изхвърля второто полярно телце (хаплоидна мъжка клетка), а овоцитът се превръща в хаплоидна женска клетка.
  

От какво зависи полът на бебето?
Яйцеклетката и сперматозоидът
губят свойте защитни мембрани. Хаплоидната мъжка и женска клетка съдържат по един комплект хромозоми (23 мъжки и 23 женски хромозомни двойки), или по едно копие от всеки ген. Мъжката и женската хаплоидни клетки обменят своето ДНК. Хромозомите се смесват до образуването на зиготна клетка (успешно оплодено яйце).

zygote1

Настоящият брой хромозоми се включва в деликатно временно. По този начин се възстановява пълният брой хромозоми в дипломатичната клетка. Полето се определя при оплождане и зависи от половите хромозоми на сперматозоида. Сперматозоид с „X“ хромозома предполага женски индивид, сперматозоид носещ „Y“ хромозома предполага мъжки индивид.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

опложданеПодобни публикации