СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Окситоцин – хормонът на доверието, любовта и грижовността

doverie
rss

Много често хормонът окситоцин се споменава в контекста на хубавите емоции, положителните чувства и любовта. Някои дори шеговито го наричат Купидон сред хормоните. Неговата функция в организма обаче е много по-сложна.

Окситоцинът е хормон и невротрансмитер, който участва в раждането и кърменето. Той се свързва също така със съпричастността, доверието, сексуалната активност и изграждането на личностни взаимоотношения.

Понякога е наричан „хормон на любовта“ или „хормон на прегръдката“, тъй като нивата на окситоцин се увеличават, когато се гушкаме или имаме оргазъм. Ефектът му е толкова силен, че се освобождава дори, когато галим домашния си любимец.

Някои учени обаче избягват тези определения и подчертават, че наред с всичко друго, при дадени обстоятелства  окситоцинът може да доведе до ревност, подозрителност и формиране на групи „за“ и „против“.

„Изглежда, че ефектът на окситоцина зависи от ситуацията. Така че, когато някой е в присъствието на човек, който не е част от неговото „племе“, това всъщност може да засили негативните чувства към него. Няма толкова просто обяснение, колкото си мислехме досега“, казва д-р Лили Браун, директор на Центъра за лечение и изследване на тревожността в Университета на Пенсилвания.

Все пак окситоцинът може да има ползи и като средство за лечение на редица състояния, включително депресия, тревожност и чревни проблеми.

В тази статия ще се опитаме да разгледаме окситоцина от няколко различни ъгъла.

Окситоцинът при жените

Окситоцинът е невротрансмитер и хормон, който се произвежда в хипоталамуса. Оттам се транспортира и секретира от хипофизната жлеза в основата на мозъка. [1]

Той играе роля в репродуктивните функции на жените – от сексуалната активност до раждането и кърменето. Стимулирането на зърната води до освобождаването му. [2]

По време на раждане окситоцинът увеличава моториката на матката, като предизвиква контракции в мускулите ѝ или в утробата. Когато шийката на матката и влагалището започнат да се разширяват за раждането, окситоцинът се освобождава. След раждането той помага на матката да се върне към предишния си размер.

Кърмене

Когато бебето се допира до гърдата на майка си, се стимулира отделянето на окситоцин. По този начин тялото получава сигнал да пусне мляко за бебето.

Проучванията върху хора и животни за въздействието на окситоцина върху връзката майка-дете показват, че жените с по-високи нива на този хормон, са по-грижовни. Те по-често:

   – наглеждат бебето, дори когато то спокойно спи

   – гушкат го и нежно го докосват

   – пеят му или му говорят по определен начин

Според някои учени бебетата, които получават такъв тип родителски грижи, имат повишение на окситоцина, което ги кара да търсят повече контакт с майката.

Интересното е, че тези ефекти не се ограничават само до биологичните майки. Изследователите в едно проучване от 2014 г. установяват, че окситоцинът има подобен ефект при приемните майки и осиновителите. [3]

окситоцин

Окситоцинът при мъжете

Макар че тази област още не е добре изследвана, учените са забелязали някои ключови разлики в начина, по който мъжете и жените обработват окситоцина.

Няколко проучвания са установили, че при мъжете този хормон подобрява способността за идентифициране на конкурентни взаимоотношения и ориентиране в реакцията *„борба или бягство“.

Съществуват доказателства, че родителството стимулира отделянето на окситоцин при мъжете, които са станали бащи.

Едно проучване от 2010 г. установява, че определени видове взаимодействие между бащата и бебето водят до по-високи нива на окситоцин. Това включва насочване на вниманието на бебето към определени обекти и насърчаването му да изследва света около себе си.

Защо „хормон на любовта“?

През 2012 г. е направено изследване, което доказа, че хората, които са в началото на романтична връзка, имат по-високи нива на окситоцин в сравнение с необвързаните. Тези нива се запазват в продължение на поне 6 месеца. [4]

Освен това е установено, че сексуалната активност стимулира отделянето на окситоцин и той има роля в ерекцията и оргазма.

Едно интересно проучване, проведено през 2013 г., представя всички възможни ефекти на окситоцин за подобряване на взаимоотношенията.


Ето някои от тях:

  • доверие
  • грижа
  • съпричастност
  • романтични спомени
  • вярност
  • положителна комуникацияОкситоцинът и верността

Някои изследователи намират връзка между окситоцина и верността. Според тях тази закономерност може да се дължи на факта, че хормонът кара мъжете да възприемат партньорките си като по-привлекателни от други познати и непознати жени.

Изследване от 2012 г. показва, че окситоцинът може да повлияе на моногамните мъже да спазват по-голяма социална дистанция от привлекателни непознати жени. [5]

Това може да се дължи на влиянието на хормона върху онази част от мозъка, отговаряща за чувството на удоволствие и възнаграждение. Осъществяването на социален или сексуален контакт с романтичния партньор може да повиши нивата на окситоцин, създавайки поведенчески цикъл.

Или казано с други думи:
Колкото повече време прекарвате с партньора си, толкова повече окситоцин произвеждате, а колкото повече окситоцин произвеждате, толкова повече може да желаете партньора си.

Окситоцинът и емоциите

Когато окситоцинът се освободи в определени части на мозъка, може да повлияе на емоционалното, когнитивното и социалното поведение.

В един научен преглед се посочва, че въздействието на хормона върху „просоциалното поведение“ и емоционалните реакции допринася за релаксацията, доверието и психологическата стабилност.

Изглежда, че окситоцинът също така намалява реакциите на стрес, включително тревожността. Тези ефекти са наблюдавани при редица животински видове.

Хормонът е описан като „важен компонент на сложна неврохимична система, която позволява на организма да се адаптира към силно емоционални ситуации“. [6]

„Начинът, по който окситоцинът влияе върху настроението, зависи от околната среда и контекста на емоционалните и социалните сигнали, които ни заобикалят. Свикнали сме да мислим, че това е вид хормон, който винаги кара хората да се чувстват добре и щастливи, но това не е така. Всъщност той повишава вниманието ни към значими сигнали, положителни или отрицателни. Някои изследователи говорят за това как в условия на нисък стрес окситоцинът може да ви помогне да имате чувство за благополучие. Но в ситуации на силен стрес той може да направи така, че човек да се чувства подтикнат да търси повече социални контакти. Начинът, по който окситоцинът влияе, е наистина взаимодействие с околната среда“, казва д-р Лили Браун.


Какво още…

През 2006 г. изследователи съобщават, че са открили по-високи нива на окситоцин и кортизол сред жените, които са имали „пропуски в социалните си отношения“ и проблеми във връзката си. Всички участнички са били подложени на хормонална терапия след менопаузата. [7]

* Реакция „борба или бягство“, известна още като свръхвъзбуда или остър стресов отговор, представлява физиологича реакция, която се проявява в отговор на вредно влияние, атака или заплаха за живота. Наименованието произтича от това, че заплахата при животните провокира една от двете реакции – борба или бягство.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com


Използвани източници:

[1] Lee HJ, Macbeth AH, Pagani JH, Young WS 3rd. Oxytocin: the great facilitator of life. Prog Neurobiol. 2009;88(2):127-151. doi:10.1016/j.pneurobio.2009.04.001

[2] Magon N, Kalra S. The orgasmic history of oxytocin: Love, lust, and labor. Indian J Endocrinol Metab. 2011;15 Suppl 3(Suppl3):S156-S161. doi:10.4103/2230-8210.84851

[3] Bick J, Dozier M, Bernard K, Grasso D, Simons R. Foster mother-infant bonding: associations between foster mothers’ oxytocin production, electrophysiological brain activity, feelings of commitment, and caregiving quality. Child Dev. 2013;84(3):826-840. doi:10.1111/cdev.12008

[4] Schneiderman I, Zagoory-Sharon O, Leckman JF, Feldman R. Oxytocin during the initial stages of romantic attachment: relations to couples’ interactive reciprocity. Psychoneuroendocrinology. 2012;37(8):1277-1285. doi:10.1016/j.psyneuen.2011.12.021

[5] Dirk Scheele, Nadine Striepens, Onur Güntürkün, Sandra Deutschländer, Wolfgang Maier, Keith M. Kendrick and René Hurlemann
Journal of Neuroscience 14 November 2012, 32 (46) 16074-16079; DOI: https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.2755-12.2012

[6] Carter CS, Porges SW. The biochemistry of love: an oxytocin hypothesis. EMBO Rep. 2013;14(1):12-16. doi:10.1038/embor.2012.191

[7] Taylor SE, Gonzaga GC, Klein LC, Hu P, Greendale GA, Seeman TE. Relation of oxytocin to psychological stress responses and hypothalamic-pituitary-adrenocortical axis activity in older women. Psychosom Med. 2006 Mar-Apr;68(2):238-45. doi: 10.1097/01.psy.0000203242.95990.74. PMID: 16554389. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16554389/

Подобни публикации