СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Чудодейните свойства на мащерката, които не всеки знае

mashterka
rss

Мащерката е билка от семейството на менатата и за мнозина е позната като съставка за ароматен чай.

От векове обаче тя се използва в традиционната медицина за справяне с редица заболявания. Нейните лечебни свойства се дължат на факта, че  мащерката е богата на антиоксиданти и антимикробни съставки, благодарение на които успешно се бори с различни вируси, бактерии, гъбички и паразити.

Мащерката е с широко разпространение и в настоящия момент са известни над 350 различни вида. 

Малко история

Древните египтяни са познавали добре мащерката и са я включвали в ритуалите си за балсамиране.

От своя страна, древните гърци са поставяли ароматната билка в баните си. Освен това те са горели мащерката в храмовете и са вярвали, че димът от нея събужда мъжеството и смелостта на войните.

Смята се, че разпространението на мащерката в цяла Европа се дължи на римляните. Те са я използвали, за да пречистят стаите си и да „придадат ароматен вкус на сиренето и ликьорите“.

През Средновековието билката се поставяла под възглавниците, за да подпомогне съня и да отблъсне кошмарите. Освен това жените давали на рицари и воини подаръци, завързани с листа от мащерка, тъй като се вярвало, че билката прави мъжете по-безстрашни.

Наред с това мащерката се поставяла върху ковчези по време на погребения, за да се осигури по-лесно преминаване в отвъдния живот.

 И до днес мащерката се използва както в кулинарията, така и в медицината. Представяме ви някои от доказаните ползи, които тази билка носи за здравето.

Спиране на кашлицата

Етеричното масло, което се получава от листата на мащерката, често се използва като естествено средство срещу кашлица. Направено проучване доказва, че комбинацията от листа на мащерка и бръшлян помага за облекчаване на кашлицата и други симптоми на остър бронхит [1].

Не случайно билката е включена в състава на много сиропи за кашлица. Мащерката има отхрачващо, спазмолитично и противовъзпалително действие. Помага при астма, бронхит, ангина и грип. Етеричното масло в нея подпомага изчистването на секретите и слузта от дихателните пътища и едновременно с това успокоява лигавиците и потиска развитието на вредни микроорганизми.

Заедно с правилното лечение, може да предотврати възпаление на дихателните пътища.

Повишаване на имунитета

Да си набавяте всички необходими витамини всеки ден, може да е предизвикателство. За щастие мащерката е пълна с витамин С и е добър източник на витамин А. Тази билка се справя изключително добре с настинките и сезонните вируси.

Друго предимство на мащерката е, че тя е добър източник на мед, фибри, желязо и манган, които помагат на имунната система да неутрализира патогените.

Срещу акне

Мащерката е известна с антибактериалните си свойства и учените смятат, че тя може да се използва за борба с акнето, за лечение на рани и някои видове кожни инфекции.

Когато мащерката се накисне в алкохол в продължение на дни или седмици, тя се превръща в разтвор, известен като тинктура. Изследователи от Великобритания са тествали въздействието на тинктурата от мащерка върху акнето.

Проведено проучване доказва, че тинктурата от мащерка се бори с пъпките по-добре от продуктите против акне, които включват бензоил пероксид.

При очни инфекции

Растението мащерка има противогъбични и антибактериални свойства, които се борят с очни инфекции като конюнктивит.

Сварете чаша чай от мащерка, изчакайте напитката да изстине, накиснете памучен тампон и поставете върху клепачите си. Можете да направите това всеки път, когато почувствате, че сте изложени на риск от очна инфекция.

Помага за понижаване на кръвното налягане

Thymus linearis Benth е вид мащерка, която се среща в Пакистан и Афганистан.

Проведено изследване установява, че екстрактът от тази билка може значително да намали сърдечната честота при плъхове с високо кръвно налягане, а също така да понижи и холестерола им [2].

Един сигурен начин да използвате мащерката, за да намалите сърдечния си ритъм, е да замените с нея солта в храните.

За по-добро кръвообращение

Един от начините да подобрите кръвообращението си е да консумирате повече мащерка. Тази билка съдържа желязо, което стимулира производството на червени кръвни клетки и насърчава здравословното кръвообращение.

100 грама мащерка съдържат 17,45 mg желязо, което е около 20% от дневната ни нужда от този микроелемент.

мащерка

При стомашни проблеми

Антибактериалните свойства на чая от мащерка може да бъде полезен в борбата с чревните паразити и да помогне за здрав храносмилателен тракт.

Мащерката, особено в комбинация с други билки, като мента, успокоява стомаха, подобрява храносмилането, облекчава колики и друг стомашен дискомфорт. Проучванията показват, че може да се прилага дори при язва, гастрит и спастичен колит.

Една – две чаши чай от мащерка всеки ден са чудесно средство за профилактика срещу стомашни проблеми.

Подобрява мозъчната дейност

Мащерката съдържа голямо количество флавоноиди. Благодарение на това тя оказва положителен ефект върху връзката между мозъчните неврони и стволовите клетки.

Проведено изследване показва, че чаят от мащерка може да спомогне за подобряване на паметта и концентрацията и да забави отлагането на бета амилоид в мозъка. Тези свойства на билката я правят подходяща за хора, страдащи от болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

*Тимолът в мащерката може също да помогне за увеличаване на нивата на омега-3 мастни киселини в мозъка, което допълнително подобрява познавателните способности и предотвратява проблемите, свързани с възрастта.

Дезинфекция

Плесента и мухълът се срещат в много домове и са истинско предизвикателство за повечето домакини. Мащерката може да бъде много подходящо средство за справянето с този проблем.

Етеричното масло от мащерка и тимолът притежават много **фунгицидни свойства. Изследванията показват, че то може да се използва като дезинфектант в жилища, в които има ниска концентрация на мухъл [3].

Справяне с вредители

Тимолът е също така съставка на много пестициди – както за външно, така и за вътрешно приложение. Той се използва обикновено за борба с бактерии и вируси, а също с плъхове, мишки и други животински вредители.

Скорошно проучване показва, че екстрактът от мащерка има репелентно (отблъскващо) действие спрямо комарите. Но концентрацията на летливите вещества, които излъчват растенията, засадени в градината, не са достатъчни, за да прогонят насекомите.

За да получите най-добри резултати в борбата с вредителите, разтрийте листата на мащерката между ръцете си, за да се освободи етеричното масло.

Подобрява настроението

Етеричното масло от мащерка често се използва за ароматни и терапевтични цели заради активното си вещество карвакрол.

В проучване от 2013 г. е доказано, че карвакролът влияе върху активността на невроните по начин, който повишава чувството за благополучие на участниците.

Така че, ако редовно използвате мащерка или етерично масло от нея, това може да има положителен ефект върху чувствата и настроението ви.

Противопоказания и рискове

Като цяло мащерката е много полезна и напълно безвредна. Все пак е добре да не се приема в твърде големи количества при бременност, тъй като е възможно да предизвика контракции.

Макар и в редки случаи етеричното масло от мащерка може да доведе до кожно раздразнение или алергична реакция.

При някои хора прекалено честата и концентрирана консумация на екстракт от мащерка може да предизвика главоболие и виене на свят.

Мащерката има свойството да забавя съсирването на кръвта, затова не трябва да се използва преди или след операции, както и в комбинация с други противосъсирващи медикаменти. 


*Тимолът е фенол, който се открива в етеричното масло от мащерка и се извлича от вида обикновена мащерка, както и от други видове растения. Той представлява бяла кристална субстанция с приятен аромат и силни антисептични, дезинфекционни, фунгицидни свойства. Тимолът дава и отличителния, силен вкус на мащерката като кулинарна съставка.

** Фунгицидни свойства – разрушаващ ефет върху гъбични причинители на болести

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com


Използвани източници:

[1] Kemmerich B, Eberhardt R, Stammer H. Efficacy and tolerability of a fluid extract combination of thyme herb and ivy leaves and matched placebo in adults suffering from acute bronchitis with productive cough. A prospective, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Arzneimittelforschung. 2006;56(9):652-60. doi: 10.1055/s-0031-1296767. PMID: 17063641.

[2] Alamgeer, Akhtar MS, Jabeen Q, Khan HU, Maheen S, Haroon-Ur-Rash, Karim S, Rasool S, Malik MN, Khan K, Mushtaq MN, Latif F, Tabassum N, Khan AQ, Ahsan H, Khan W. Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth. Acta Pol Pharm. 2014 Jul-Aug;71(4):677-82. PMID: 25272894.

[3] Segvić Klarić M, Kosalec I, Mastelić J, Piecková E, Pepeljnak S. Antifungal activity of thyme (Thymus vulgaris L.) essential oil and thymol against moulds from damp dwellings. Lett Appl Microbiol. 2007 Jan;44(1):36-42. doi: 10.1111/j.1472-765X.2006.02032.x. PMID: 17209812. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17209812/

Подобни публикации