СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

„За“ или „против“ макробиотичното хранене

pexels photo 1161682
rss

„Макробиотика“ се нарича едно относително старо източно азиатско учение за изкуството да постигнем дълголетие. Създадено е от монасите-будисти Зен и е въведено в Европа от Японеца Oshava. Според тях светът се изгражда от две противоположни начала – Ин (студено)  и Янг (топло), като храненето е средство за постигане на равновесие между тях. [1]Каква е целта на макробиотичното хранене?
Макробиотичното хранене се концентрира върху избора на биологични, местно отглеждани и сезонни продукти, който цялостно да измести рафинираните и преработени храни в дневното меню. Като алтернатива на вегетарианството, макробиотичното хранене има за две основни цели, в чиято философия човекът следва да се самосъхрани от околната среда. Или казано с други думи да се неутрализират текущите и да предотвратят бъдещите негативни ефекти, които оказва околната среда върху организма на човек.

В тази връзка, макробиотичното хранене следва да се разглежда повече като система, чието приложение да е част от здравословния начин на живот, а не като диета.


Какви са основните принципи на макробиотичното хранене?

 • При всеки хранителен прием е желателно около 50% от храната да съдържа баластни вещества (фибри).
 • При всеки хранителен прием е желателно около 30% от храната да бъде растителна – всякакъв вид плодове, зеленчуци и ядки са позволени.
 • Не се позволява приемът на мляко и млечни продукти.
 • Не се позволява приемът на захар и захарни изделия.
 • Не се позволява приемът на мляко и млечни продукти.
 • Не се позволява приемът на животински мазнини.
 • Не се позволява приемът на преработени и рафинирани храни
 • Не се позволява приемът на месо, но може да се консумира риба в разумни количества.
 • Консумацията на храна трябва да бъде само тогава, когато наистина усещате глад.
 • Храната трябва да се приготвя по максимално щадяща термична обработка, като пърженето е напълно забранено.   
 • Кофеиновите, ароматизираните, газираните и алкохолните напитки е добре да се избягват.


„За“ и „против“ макробиотичното хранене
Този вид хранене или както по-горе изяснихме – тази система на хранене – е обект на множество изследвания. Точно това е причината експертните мнения да бъдат разностранни, като една част от тях считат този вид хранене за твърде ограничаващо и ненужно, докато другата част счита макробиотичното хранене за такова с изключително балансиращо човешката физика и химия действие.

За да се отговори на въпроса:  „За или против…?“, то е добре да се претеглят основните ползи и възможните негативни отражения, които макробиотичното хранене може да окаже върху тялото.

Какви са дългосрочните ефекти от спазването на макробиотичен режим на хранене?

Някои от положителните ефекти, при хора, следващи макробиотичен режим на хранене за продължителен период са:

 • балансирано кръвно налягане;
 • намален риск от възникването на сърдечно-съдови заболявания;
 • подобрение в симптоматиката на някои видове хронични алергии;
 • повишаване енергийните нива на тялото;
 • балансирано телесно тегло ;
 • регулиране нивата на кръвната захар;
 • засилване естествените процеси на детоксикация и други.


Какви могат да бъдат негативните ефекти от макробиотичен режим на хранене?
За хората в добро здраве, макробиотичното хранене може да се свърже с възникване на дефицит на някои микро- и макроелементи, нутриенти и хранителни вещества. Това може да се отрази негативно върху енергийните нива, работоспособността, емоционалното и физическото здраве. Краткосрочното придържане към тази система обаче може да има прочистващ, имуностимулиращ и дори терапевтичен ефект.

За хората с хронични заболявания, спазването на такъв тип хранене, което ограничава определени групи храни, може сериозно да намали нивата на някои жизненоважни и структуроподдържащи вещества. Проучванията доказват, че макробиотичното хранене може да намали концентрациите на някои невротрансмитери и ензими, което да попречи на имунната и нервната функция, включително калций, желязо, витамини В12 и D, както и белтъчини. 


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com. 
макробиотичното


Използвани източници:

[1] Доц. д-р Еникова, Р., дм, Доц. д-р Стойновска М., дм, Гл. ас. д-р Бирдарова, В., Aс. д-р Димитров, Ц. Хигиена на храненето, 5.10. Нетрадиционно, (алтернативно) хранене, Плевен, Първо издание, 2014, Издателски център МУ-Плевен, ISBN: 978-954-756-156-4, c.316

Подобни публикации