СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как лизинът помага на нашето здраве?

lizin
rss

Лизинът е градивен елемент на протеините и е необходим за редица процеси в нашия организъм: растеж, възстановяване на тъканите и мускулите, производство на хормони и антитела, костно израстване и др.

Той е незаменима аминокиселина, което означава, че тялото не може да го произвежда само, затова трябва да си го набавяме чрез храната.

Лизинът се използва за образуване на карнитин – вещество, което се намира в повечето клетки на тялото. Нещо повече, той спомага за пренасянето на мазнините през клетките, за да бъдат изгорени за енергия.

Л-лизинът е формата на лизин, която тялото може да използва. Той се среща естествено в храната и се предлага във вид на хранителна добавка.

Ето 4 впечатляващи ползи за здравето от лизина.

Лекува херпес

Херпесите са инфекция, която се появява по устните или ъгълчетата на устата.

Те се причиняват от вируса HSV-1, който се развива при силен стрес и когато имунната система е отслабена [1].

Добавките с лизин могат да помогнат за предотвратяване на репликацията (размножаването) на HSV-1 и да излекуват раните по-бързо. Смята се, че лизинът блокира друга аминокиселина, наречена аргинин, от която HSV-1 се нуждае, за да се размножава [2], [3].

В едно проучване е установено, че дневната добавка от 1000 mg лизин е довела до по-рядка поява на херпеси при 26 души, които често са страдали от този проблем.

Интересното е, че при проучването се наблюдава намаляване на появата на херпеси, когато лизинът в кръвта се поддържа над 165 nmol/l. Ако нивата му паднат под това ниво, появата на раните се увеличава [4].

Друго проучване, проведено сред 30 души, установява, че прилагането на крем с лизин, билки, витамини и цинк изчиства херпеса при 40% от хората до третия ден и при 87% до шестия ден.

В това проучване обаче не е посочено количеството лизин или други съставки, използвани в крема.

Освен това не всички изследвания показват категорично, че лизинът е ефикасен за борбата с херпесите. В един научен преглед се посочва, че няма достатъчно доказателства, за да може той да се препоръча при лечение на херпеси [5].

Намалява тревожността

лизинът

Лизинът може да играе роля за намаляване на тревожността.

Едноседмично проучване, включващо 50 здрави човека, показва, че приемът на 2,64 грама лизин и аргинин понижава тревожността и намалява нивата на хормона на стреса – кортизол [6].

По подобен начин добавянето на 4,2 грама лизин на килограм пшенично брашно в бедните села в Сирия e помогнало за намаляване на показателите на тревожност при мъже, които са имали много високи нива на стрес [7].

След три месеца консумирането на обогатеното с лизин брашно помогнало за намаляване на нивата на кортизол и при жените [7].

Лизинът може да помогне и на хора с шизофрения – психично разстройство, нарушаващо възприятието на човек за външния свят, което често води до невъзможност за разбиране на реалността.

Въпреки че изследванията все още са в начален стадий, лизинът може да има потенциала да подобри симптомите на шизофренията в комбинация с предписани лекарства [8], [9].

Подобрява усвояването и задържането на калций

Лизинът може да помогне на организма да задържи калция [10], [11].

Различни изследвания показват, че тази аминокиселина повишава усвояването на калций в червата и помага на бъбреците да задържат минерала [12], [13].

Проучване, проведено сред 30 жени – 15 здрави и 15 с остеопороза, установява, че добавките с калций и лизин намаляват загубата на калций.

При жените, на които са давани само 3 грама калций, се наблюдава прогресивно изхвърляне на минерала от организма. А тези, които са получавали и 400 mg лизин, са губили по-малко калций.

Изглежда, че лизинът защитава костите и може да играе роля в контрола на това къде се пренася калцият в организма.

Доказано е, че лизинът предотвратява натрупването на калций в кръвоносните съдове при плъхове. Този вид натрупване е рисков фактор за сърдечни заболявания.

Освен това при едно изследване в епруветка е установено, че клетките, които са отглеждани без лизин, са имали повишено движение на калций извън клетката. Това увеличение не се наблюдава в клетките, в които е имало лизин.

Участва в създаването на колаген и помага при зарастването на рани

Лизинът може да подпомогне заздравяването на раните.

В животинските тъкани лизинът става по-активен на мястото на раната и помага за ускоряване на процеса на възстановяване [14].

Всъщност това е така, защото лизинът е необходим за образуването на колаген – протеин, който действа като „скеле“ в организма и помага за поддържането на структура на кожата и костите [15].

Самият лизин действа и като свързващо вещество, като по този начин увеличава броя на новите клетки в раната. Той може дори да стимулира образуването на нови кръвоносни съдове [16].

При едно проучване върху животни комбинацията от лизин и аргинин успява да ускори и да подобри процеса на заздравяване на фрактури [17].

В друго изследване, включващо 40 заека, е установено, че 47 mg лизин на килограм телесно тегло и 50 mg аргинин значително подобряват кръвоснабдяването и цялостното заздравяване на костите [11].

При зайците, които са получавали лизин и аргинин, времето за заздравяване е намаляло с 2 седмици в сравнение с контролната група.

Заздравяването на рани е сложен процес, който изисква различни минерали и витамини. Изглежда, че лизинът има изключително важна роля и ако нивата му са ниски, заздравяването на раните се забавя [18].

Досега проучванията са разглеждали само перорални добавки върху заздравяването на рани и не е известно дали прилагането му директно върху мястото може да бъде ефективно.

Въпреки това едно проучване установява, че нанасянето на гел с лизин върху рана води до намаляване на инфекцията и до по-бързо заздравяване [19].

Други потенциални ползи

Лизинът – както всички аминокиселини, се използва като градивен елемент на протеините в тялото. Тези протеини помагат за производството на хормони, имунни клетки и ензими.


Ето с какво още лизинът може да бъде полезен за нашето здраве:

 • Здраве на очите:
  Проучване при плъхове с диабет установява, че добавките с лизин могат да предотвратят развитието на катаракта [20].
 • Диабет:
  Научно изследване показва, че лизинът може да помогне за намаляване на реакцията на кръвната захар при хора с диабет. Връзката между тях обаче все още не е изяснена [21].
 • Кръвно налягане:
  Проучване сред 50 човека с високо кръвно налягане установява, че добавките с лизин значително намаляват нивата му [22].

Адекватното количество лизин е от съществено значение за поддържане на нормално здраве и добавките могат да бъдат от полза за определени хора и състояния.

Най-добри хранителни източници за набавяне на лизин

Храните с високо съдържание на протеини (най-вече месото и млечните продукти) са богати на лизин [23], [24]. Макар и в по-малък процент тази аминокиселина се съдържа и в някои растителни продукти.


Ето някои добри източници на лизин:

 • Месо: говеждо, пилешко и агнешко
 • Морски дарове: Миди, скариди и стриди
 • Риба: Сьомга, треска и риба тон
 • Млечни продукти: Мляко, сирене и кисело мляко
 • Зеленчуци: Картофи, чушки и праз
 • Плодове: Авокадо, сушени кайсии и круши
 • Бобови храни: Соя, боб и нахут
 • Ядки и семена: Ядки: Макадамия, тиквени семки и кашу

Зърнените храни не са добър източник на лизин. Все пак киноата, амарантът и елдата съдържат прилично количество от тази аминокиселина. 

В заключение

Както вече беше споменато лизинът помага за образуването на колаген в организма, който е основният протеин в нашето тяло. Затова ние препоръчваме хидролизиран телешки Колаген Смути 365 с Боровинки, който е чудесен и вкусен начин да си добавите нужната дневна доза.

collagen smoothie 365 3.png

Използвани източници:

[1] Singh BB, Udani J, Vinjamury SP, Der-Martirosian C, Gandhi S, Khorsan R, Nanjegowda D, Singh V. Safety and effectiveness of an L-lysine, zinc, and herbal-based product on the treatment of facial and circumoral herpes. Altern Med Rev. 2005 Jun;10(2):123-7. PMID: 15989381.

[2] Griffith RS, DeLong DC, Nelson JD. Relation of arginine-lysine antagonism to herpes simplex growth in tissue culture. Chemotherapy. 1981;27(3):209-13. doi: 10.1159/000237979. PMID: 6262023.

[3] Griffith RS, Walsh DE, Myrmel KH, Thompson RW, Behforooz A. Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection. Treatment and prophylaxis. Dermatologica. 1987;175(4):183-90. PMID: 3115841.

[4] Thein DJ, Hurt WC. Lysine as a prophylactic agent in the treatment of recurrent herpes simplex labialis. Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1984 Dec;58(6):659-66. doi: 10.1016/0030-4220(84)90030-6. PMID: 6438572.

[5] Chi CC, Wang SH, Delamere FM, Wojnarowska F, Peters MC, Kanjirath PP. Interventions for prevention of herpes simplex labialis (cold sores on the lips). Cochrane Database Syst Rev. 2015 Aug 7;2015(8):CD010095. doi: 10.1002/14651858.CD010095.pub2. PMID: 26252373; PMCID: PMC6461191.

[6] Smriga M, Ando T, Akutsu M, Furukawa Y, Miwa K, Morinaga Y. Oral treatment with L-lysine and L-arginine reduces anxiety and basal cortisol levels in healthy humans. Biomed Res. 2007 Apr;28(2):85-90. doi: 10.2220/biomedres.28.85. PMID: 17510493.

[7] Smriga M, Ghosh S, Mouneimne Y, Pellett PL, Scrimshaw NS. Lysine fortification reduces anxiety and lessens stress in family members in economically weak communities in Northwest Syria. Proc Natl Acad Sci U S A. 2004;101(22):8285-8288. doi:10.1073/pnas.0402550101

[8] Zeinoddini A, Ahadi M, Farokhnia M, Rezaei F, Tabrizi M, Akhondzadeh S. L-lysine as an adjunct to risperidone in patients with chronic schizophrenia: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. J Psychiatr Res. 2014 Dec;59:125-31. doi: 10.1016/j.jpsychires.2014.08.016. Epub 2014 Sep 6. PMID: 25227564.

[9] Wass C, Klamer D, Katsarogiannis E, et al. L-lysine as adjunctive treatment in patients with schizophrenia: a single-blinded, randomized, cross-over pilot study. BMC Med. 2011;9:40. Published 2011 Apr 18. doi:10.1186/1741-7015-9-40

[10] Civitelli, R., Fedde, K.N., Harter, J. et al. Effect of L-lysine on cytosolic calcium homeostasis in cultured human normal fibroblasts. Calcif Tissue Int 45, 193–197 (1989). https://doi.org/10.1007/BF02556063

[11] Sinha S, Goel SC. Effect of amino acids lysine and arginine on fracture healing in rabbits: A radiological and histomorphological analysis. Indian J Orthop. 2009;43(4):328-334. doi:10.4103/0019-5413.55972

[12] Shimomura A, Matsui I, Hamano T, et al. Dietary L-lysine prevents arterial calcification in adenine-induced uremic rats. J Am Soc Nephrol. 2014;25(9):1954-1965. doi:10.1681/ASN.2013090967

[13] Civitelli R, Villareal DT, Agnusdei D, Nardi P, Avioli LV, Gennari C. Dietary L-lysine and calcium metabolism in humans. Nutrition. 1992 Nov-Dec;8(6):400-5. PMID: 1486246.

[14] Spallotta F, Cencioni C, Straino S, et al. Enhancement of lysine acetylation accelerates wound repair. Commun Integr Biol. 2013;6(5):e25466. doi:10.4161/cib.25466

[15] Yamauchi M, Sricholpech M. Lysine post-translational modifications of collagen. Essays Biochem. 2012;52:113-133. doi:10.1042/bse0520113

[16] Datta D, Bhinge A, Chandran V. Lysine: Is it worth more?. Cytotechnology. 2001;36(1-3):3-32. doi:10.1023/A:1014097121364

[17] Fini M, Giardino R, Nicoli Aldini N, Martini L, Rocca M, Bertoni F, Capelli S, Cantelli Forti G, Sapone A, Rossetti A, Morrone G, Giavaresi G. Ruolo dell’associazione lattosio, arginina e lisina nella riparazione delle fratture. (Studio sperimentale) [Role of lactose, arginine and lysine combination in fracture healing (an experimental study)]. Ann Ital Chir. 1996 Jan-Feb;67(1):77-82; discussion 82-3. Italian. PMID: 8712622.

[18] Guo S, Dipietro LA. Factors affecting wound healing. J Dent Res. 2010;89(3):219-229. doi:10.1177/0022034509359125

[19] Mulder GD, Patt LM, Sanders L, Rosenstock J, Altman MI, Hanley ME, Duncan GW. Enhanced healing of ulcers in patients with diabetes by topical treatment with glycyl-l-histidyl-l-lysine copper. Wound Repair Regen. 1994 Oct;2(4):259-69. doi: 10.1046/j.1524-475X.1994.20406.x. PMID: 17147644.

[20] Sulochana KN, Punitham R, Ramakrishnan S. Beneficial effect of lysine and amino acids on cataractogenesis in experimental diabetes through possible antiglycation of lens proteins. Exp Eye Res. 1998 Nov;67(5):597-601. doi: 10.1006/exer.1998.0547. PMID: 9878222.

[21] Kalogeropoulou D, LaFave L, Schweim K, Gannon MC, Nuttall FQ. Lysine ingestion markedly attenuates the glucose response to ingested glucose without a change in insulin response. Am J Clin Nutr. 2009 Aug;90(2):314-20. doi: 10.3945/ajcn.2008.27381. Epub 2009 Jun 24. PMID: 19553295.

[22] Vuvor, F., Mohammed, H., Ndanu, T. et al. Effect of lysine supplementation on hypertensive men and women in selected peri-urban community in Ghana. BMC Nutr 3, 67 (2017). https://doi.org/10.1186/s40795-017-0187-6

[23] Rutherfurd SM, Bains K, Moughan PJ. Available lysine and digestible amino acid contents of proteinaceous foods of India. Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 2:S59-68. doi: 10.1017/S0007114512002280. PMID: 23107549.

[24] Algert SJ, Stubblefield NE, Grasse BJ, Shragg GP, Connor JD. Assessment of dietary intake of lysine and arginine in patients with herpes simplex. J Am Diet Assoc. 1987 Nov;87(11):1560-1. PMID: 3117869.

Подобни публикации