СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Помага ли колагенът на чревното здраве и алергиите?

stomach
rss

Още Хипократ е казал, че всички болести тръгват от червата. Днес модерната медицина потвърждава тази теория. Различни изследвания доказват, че състоянието на стомашно-чревната система оказва влияние върху цялостното здраве на организма.

Учените са единодушни, че храносмилателният тракт представлява важна бариера срещу болести и зарази.

От друга страна, говорейки за колаген, повечето хора биха го свързали с грижата за кожата, ноктите и косата. Колагенът обаче има много по-всеобхватна роля в нашия организъм. Той участва в изграждането и поддържането на здрава съединителна тъкан в целия храносмилателен тракт.

В тази статия ще разгледаме как колагенът подпомага здравето на червата и храносмилането.

Как колагенът помага на храносмилателната система?

Проблемите, които могат да възникнат от нездравословното хранене, включват синдром на пропускливите черва, синдром на раздразнените черва, подуване на корема и лошо общо храносмилателно здраве.

Чрез чиста и здравословна диета и някои хранителни добавки е възможно тези проблеми да бъдат отстранени. Една от добавките, които могат да помогнат в тази посока, е именно колагенът.

Съединителната тъкан в чревната лигавица се състои почти изцяло от колаген. Той е най-разпространеният белтък в човешкото тяло и се образува от вериги от аминокиселини. Тези аминокиселини са градивните елементи на нашето тяло.

Колагенът е полезен за здравето на червата, тъй като съдържа големи количества аминокиселини, сред които глицин, глутамин, лизин и пролин, които са полезни за чревния тракт и за стомаха. [1], [2]

Ето как колагенът помага:

Синдром на пропускливите черва: Когато става въпрос за пропускливи черва, аминокиселините са от съществено значение. Особено важна роля тук играе глутаминът. Той е необходим за възстановяване и заздравяване на чревната стена. Установено е, че хората с по-ниски нива на колаген са по-застрашени от храносмилателен дисбаланс.

Възстановява лигавицата на червата: Важен аспект от лечението и възстановяването на чревната лигавица е синтезът на колаген. Ако има увреждане, се създават нови мускулни клетки. Когато се създават нови мускулни клетки, се наблюдава рязък скок в производството на колаген, което предполага, че колагенът е важен за възстановяването на уврежданията.

Подпомага храносмилането:Когато колагенът се поглъща, той се заобикаля от вода и стомашна киселина. Колагенът е хидрофилна молекула, което означава, че привлича водните и киселинните молекули. При движението си през стомашно-чревния тракт той подпомага разграждането на протеините и въглехидратите и по този начин спомага за по-гладкото преминаване на храната през стомашно-чревния тракт. 

Учените казват, че след като изпием чаша смути от листни зеленчуци с доза хидролизиран колаген, в храносмилателния ни тракт приетият колаген се разгражда до съставните му аминокиселини.

Как можем да си набавим колаген чрез храната?

Има храни, които вече съдържат колаген и помагат за укрепване на червата. Сред тях са:

Костен бульон – той се приготвя чрез варене на кости, за да се извлекат ароматът и полезните хранителни вещества от костния мозък. Този бульон е не само отличен източник на колаген, но има и приятен вкус. Освен това може лесно да се включи в хранителния режим под формата на супи и яхнии.

Желатин на прах – това е варената форма на колагена. Когато използвате желатин на прах и го добавяте към супи, яхнии и бульони, можете бързо да увеличите консумацията на колаген.

Добавки с колагенови пептиди – колагеновите пептиди са лесен начин за набавяне на тази важна аминокиселина.

Приемането на добавка с колаген може потенциално да помогне за увеличаване на естественото производство на колаген и да насърчи заздравяването на чревната стена. Важно е да приемате добавка, която съдържа или хидролизиран колаген, или колагенови пептиди. Това означава, че колагенът е разграден на много малки частици, което го прави лесен за усвояване и храносмилане от стомаха ви.

колагенът

Колагенът и алергиите

Макар на пръв поглед между колагенът и алергиите да няма общо, учените все пак намират връзка.

Както вече споменахме по-горе, колагенът е от изключително значение за поддържане здравето на храносмилателната система. А провокирането на алергиите идва до голяма степен от там.

Хранителните алергии са едни от най-честите симптоми на пропускливите черва. Когато частици от храна и токсини преминават през чревната бариера в кръвта, имунната система активира производството на различни антитела, които предизвикват нежелани реакции към алергени.

Доказано е, че чревната пропускливост и хранителните алергии са свързани.

Освен това този синдром е отговорен и за някои автоимунни заболявания. Причината е протеинът зонулин, който разхлабва здравите връзки между клетките на епитела на чревната лигавица.

Учените са доказали, че съществува връзка и между пропускливите черва и заболяването тиреоидит на Хашимото – автоимунно на щитовидната жлеза. Установено е, че около 40% от хората с този синдром имат нарушени връзки между клетките на чревния епител. [3]

Могат да се посочат още много примери за това как синдромът на пропускливите черва може да доведе до различни сериозни заболявания. От написаното дотук става ясно колко е важно да поддържаме здрава чревната лигавица. А сериозен помощник в това може да бъде колагенът.

 

Колагенът намалява чувството на глад и по този начин предотвратява преяждането.  Доказано е, че той претъпява желанието за сладки, солени и мазни храни.

В заключение

Поддържането на добри нива на колаген в организма може да ни спести редица проблеми, свързани не само със състаряването на кожата и отслабването на ставите, но и с чревното здраве.

 Понякога е трудно да си осигурим разнообразна диета, която да включва достатъчно храни, богати на колаген. Затова много хора посягат към хранителните добавки. Ние препоръчваме хидролизиран телешки Колаген Смути 365 с Боровинки, който е чудесен и вкусен начин да си добавите нужната дневна доза.


Collagen Smoothie 365 3.png
kolagen kurkuma cvetita herbal hranitelni dobavki.jpg

cvetitaherbal.com

Използвани източници:

[1] Chen Q, Chen O, Martins IM, Hou H, Zhao X, Blumberg JB, Li B. Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions. Food Funct. 2017 Mar 22;8(3):1144-1151. doi: 10.1039/c6fo01347c. PMID: 28174772.

 [2] Tariq M, Al Moutaery AR. Studies on the antisecretory, gastric anti-ulcer and cytoprotective properties of glycine. Res Commun Mol Pathol Pharmacol. 1997 Aug;97(2):185-98. PMID: 9344231. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9344231/

[3] Lerner A, Jeremias P, Matthias T. Gut-thyroid axis and celiac disease. Endocr Connect. 2017 May;6(4):R52-R58. doi: 10.1530/EC-17-0021. Epub 2017 Apr 5. PMID: 28381563; PMCID: PMC5435852.

Graham MF, Drucker DE, Diegelmann RF, Elson CO. Collagen synthesis by human intestinal smooth muscle cells in culture. Gastroenterology. 1987 Feb;92(2):400-5. doi: 10.1016/0016-5085(87)90134-x. PMID: 3792777.

Lin M, Zhang B, Yu C, Li J, Zhang L, Sun H, Gao F, Zhou G. L-Glutamate supplementation improves small intestinal architecture and enhances the expressions of jejunal mucosa amino acid receptors and transporters in weaning piglets. PLoS One. 2014 Nov 4;9(11):e111950. doi: 10.1371/journal.pone.0111950. PMID: 25368996; PMCID: PMC4219819.

Подобни публикации