СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво е воден баланс и как се поддържа в организма?

water
rss

Водата е от съществено значение за целия живот на Земята. Също толкова важна е и за човека, тъй като около 60% от човешкото тяло е съставено предимно от вода. Правилното функциониране на множество системи в човешкия организъм зависят именно от наличието на вода в човешкото тяло. Намирането на перфектния баланс на водата в тялото е от ключово значение за общото здраве. Важно е приемът на вода успешно да компенсира загубата на вода в тялото.


В тази връзка предстои да отговорим на някои важни въпроси свързани с водния баланс в тялото:

 • С какво количество вода разполага човешкото тяло и от какво зависи това?
 • Какво е ролята на водата в организма?
 • Как тялото губи вода?
 • Как тялото си набавя необходимото количество вода?

Какво е количество на водата в организма?
Човешкият организъм
е изграден в голяма степен от вода. Телесната вода в тялото ни зависи от възрастта, пола, физическата активност, количество мазнини, начинът на хранене и прием на течности и други. В общия случай количеството телесна вода в човешкото тяло се движи между 50 и 75% от телесната маса. При новородените, общото количество на водата представлява около 70-75% от телесната маса. В края на втората година водата намалява до 60-65%. Водата в тялото на възрастен мъж е около 60% от телесната маса, а при жената около 50%. Причината, поради която в женското тяло има по-малко вода е, че от чисто биологична гледна точка женското тяло съхранява повече мазнини в сравнение с мъжкото. При хора преминали 60 годишна възраст процентното съдържание на вода в тялото значително намалява до 40-55 %. 


Каква е роля на водата в организма?
Водата има немалко и все важни роли в човешкия организъм. Всяка една химична или биологична органична функция неминуемо изисква наличието на достатъчно количество вода в тялото. Функциите на водата в човешкото тяло са множество, което може да се обособи до следните няколко:

 • Важна за осигуряване на благоприятна среда, в която се случват органичните процеси
  Наличието на вода в тялото, осигурява така необходимата благоприятна среда за случването на редица физиологични реакции и процеси;
 • Необходима за естествения и непрекъснат процес на детоксикация на тялото
  Наличието на вода в тялото е необходимо за правилната работа на метаболизма, благодарение на водата е възможно изхвърлянето на ненужните вещества от метаболизма (токсините). Токсините са отровни вещества, приети от външната среда или образувани в организма. При определени условия, тези вещества могат да причинят преки или косвени увреждания и да бъдат причина за множество заболявания.;
 • Има балансираща функция
  Водата е перфектен терморегулатор в нашето тяло, който извършва балансираща функция. Водата съдейства поддържането на нормална температура в тялото;
 • Водата е изключително необходима и за процеса на дишането;
 • Осигурява правилното функциониране на дихателната, отделителната, еднокринната и сърдечно-съдовата система система в тялото;
 • Съдейства клетъчното развитие и работата на клетките;
 • Мобилна функция
  Мобилната функция на водата е сред най-важните, тъй като именно наличието на тази функция позволява транспортирането на незаменими вещества в тялото – микро-и макроелементи, разнообразие от ензими и хормони и други. 

Как тялото губи вода?
Макар и да не го усещаме, тялото ни губи вода непрекъснато. Начините, по които тялото губи вода са няколко. Основно тялото губи вода чрез отделянето на урина от бъбреците. В зависимост от нуждите на организма, бъбреците могат да отделят по-малко от половин литър до няколко литра дневно. 

Тялото губи около 100-200 мл. вода и с изпражненията. В процеса на дишане също се губи немалко количество вода около 400 -500 мл. дневно.
Около 500-700мл. вода се губи и при потенето, резултат от физическа активност, климатичен фактор или пък висока телесна температура.

Как тялото набавя вода?
В тялото водата се набавя чрез преим на течности и чрез абсорбирбация на вещества храносмилателния тракт. Освен това, в тялото се набавя малко количество вода, което се генерира от преработката на определени хранителни вещества или при в процеса на метаболизиране на вещества.

Как се осъществява поддържане на водния баланс в тялото?

В тялото има няколко механизма работят на специален взааимносвързан принцип, чрез който  водният баланс се поддържа. Елементите на този механизъм са:

 • Жажда
 • Взаимодействие на хипофизната жлеза и бъбреците
 • Осмоза

Жаждата е един от най-важните механизми за поддържане на водния баланс в тялото. Когато тялото се нуждае от вода в мозъка се задействат определени нервни центрове, които активират специфични нервни рецептори (т.нар. барорецептори), което води до усещане за жажда. Усещането става по-силно, тъй като нуждата на организма от вода се увеличава. Това представлява един вид мотивация на човека да приема течност. Респективно, в случай когато тялото има излишна вода, жаждата се потиска.

Взаимодействието между хипофизната жлеза и бъбреците е друг механизъм. Когато наличието на вода в тялото е ниско, хипофизната жлеза отделя вазопресин (нар. още антидиуретичен хормон) в кръвта. Вазопресинът стимулира бъбреците да задържат вода и да отделят по-малко урина. Когато в тялото има излишна вода, хипофизната жлеза отделя малко вазопресин, което позволява на бъбреците да отделят излишната вода с урината.

Впрочем осмозата е главният механизъм, чрез който се осъществява транспорт на водата.
При осмоза водата тече пасивно от една област или отделение на тялото в друга. Този т.нар. пасивен поток позволява на по-голям обем течност в клетките и зоната около клетките, да действат като резервоари за защита на по-критичния, но по-малък обем течност в кръвоносните съдове от дехидратация.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

баланс

Използвани източници:
*msdmanuals, „About Body Water“, James L. Lewis, III , MD, Brookwood Baptist Health and Saint Vincent’s Ascension Health, Birmingham (2020)
* med.libretexts.org, „10.4: Regulation of Water Balance“ (2020)
*NIH, „Physiology and Pathophysiology of Water Homeostasis“, Helbert Rondon-Berrios, Tomas Berl (2019)

*баланс

Подобни публикации