СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как недоспиването повлиява на здравето и жизнеността ни?

pexels cottonbro 4058788
rss
Недоспиването се причинява от дългосрочен недостиг на сън или намалено качество на съня. Продължителното набавяне на по-малко от 7 часа може да доведе до негативни  здравословни последици, които могат да засегнат вашето здраве и жизненост по безброй начини. 


Важно е да се каже, че тялото се нуждае от сън, точно както се нуждае от въздух, храна и вода, за да функционира правилно. По време на сън в организма протичат множество регенеративни процеси, като например възстановяване химическия баланс или изграждане на нови мисловни връзки в мозъка.

Без достатъчно сън мозъчната и телесната система не могат да функционират нормално, а това може драстично да понижи качеството ви на живот, но не само. Мащабно проучване, направено през 2010 година, установява, че регулярното набавяне на недостатъчни количества сън увеличава риска от ранна смърт. [1]

Какви са признаците на недоспиването?

 • прекомерна сънливост;
 • често прозяване;
 • раздразнителност;
 • умора през деня;
 • резки промени в настроението;
 • усещане за пареже в очите и на повърхността на езика;
 • намален мускулен тонус;
 • главоболие.

Приемът на стимуланти, като кофеин, таурин и т.н., не са достатъчни, за да преодолеят дълбоката нужда на тялото от сън, те могат временно да потиснат чувството на умора. Разбира се, прекомерната консумация, може допълнително да влоши качеството на съня.

Неведнъж сме чували колко разрушително е действието на безсънието или недоспиването върху тялото ни, но нека видим повече за това как всъщност влияе на системите и процесите в организма.

Как влияе недоспиването върху нервната система?
Централна нервна система
е основната информационна „магистрала“ в човешкото тяло. Сънят е не просто свързан фактор, а решаващ и необходим за правилното й функциониране. Недоспиването и безсънието могат да нарушат редица съществени процеси – начина, по който тялото получава и изпраща информация, начинът, по който я обработва и предава, генерирането на краткосрочна и дългосрочна памет, както и когнитивните умения.

По време на сън между нервните клетки (неврони) в мозъка, които са отговорни за обработката на информацията и запаметяването й, се образуват нови връзки, т.нар. нови невронни пътища. Липсата на достатъчно количесвто сън предполага невъзможност за изпълнението на тези важни задачи, което дългосрочно би претоварило нервната система.

Това би се отразило в настъването на разнообразни затруднения, като затруднения за концентриране, научиване на нови неща, формиране на реч, намалена способност за взимане на решение и т.н. Тялото започва регулярно да изпраща сигнали, с които подсказва липса на сън, невъзможност да се регенерират важните мозъчни и мисловни процеси, което дългосрочно намалява координацията и увеличава риска от развитието на мозъчни – и нервнодегенеравини заболявания.

Как влияе недоспиването върху настроението и емоционалността?
Липсата на сън
 също може да се отрази в проявата емоционалното състояние – апатия, тъга, лошо настроение, нежелание за осъществяването на определени дейности, намален интерес и т.н.. Може да се почувствате по-нетърпеливи, фрустрирани или не склонни към компромиси в ежеднението спрямо хората от вашия социален кръг.  

Ако недоспиването продължи дълго, то не е изключена появата на по-сериозни психосоматични симптоми, като звукови и визуални халюцинации, силна агресивност, страх от полудяване или нараняване, самоубийствени мисли и други. Други психологически признаци включват:

 • импулсивно поведение;
 • тревожност;
 • депресия;
 • параноя;
 • усещане за нереалност;
 • сърцебиене;
 • световъртеж.

Може също така да изпитате микросън през деня – кратък епизодичен сън. По време на тези епизоди може да заспите за няколко до няколко секунди, без да осъзнавате, което е изключително опасно.

Как влияе недоспиването върху имунната система?
Докато спим, имунната система произвежда защитни вещества, които се борят с инфекциите, като антитела и цитокини. Имунната система използва тези вещества за борба с чужди „нашественици“ като бактерии и вируси.

Някои цитокини имат действието на подкрепят заспиването, давайки на имунната система по-голяма ефективност, за да защити тялото от рзвитието на заболявания.

Липсата на сън предотвратява изграждането на имунната система. Ако не спим достатъчно, възможно е организъм да не може да отблъсне патогенните бактерии и вируси. Това на свой ред би могло да е причина за проявата на чести инфекции, както и забавяне времето за възстановяване на тялото.

Дългосрочното недоспиване също увеличава риска от хронични състояния, като захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания .

Как влияе недоспиването върху дихателната система?
Връзката между съня и дихателната система вървие двупосочна. Нарушение на дишането през нощта, наречено обструктивна сънна апнея (OSA), може да прекъсне съня и да понижи качеството му.

Когато се събуждате през цялата нощ, това може да доведе до недоспиване, което ви прави по-уязвими към респираторни инфекции като обикновена настинка и грип. Липсата на сън също може да влоши съществуващите респираторни заболявания.

Как влияе недоспиването върху храносмилателната система?
Сънят влияе върху нивата на двата важни хормона, хормона – лептин и грелин, които контролират чувството на глад и ситост.

Лептин казва на мозъка ви, че сте яли достатъчно. Без достатъчно сън мозъкът ви намалява лептина и повишава грелина, който е стимулант на апетита. Потокът от тези хормони може да обясни нуждата от хранене късно вечер.

Липсата на сън също кара тялото да отделя по-малко инсулин след хранене. Инсулинът помага за намаляване на нивото на кръвната захар (глюкоза).

Липсата на сън също намалява и толерантността на организма към глюкозата, което се свързва с инсулинова резистентност. Тези нарушения могат да доведат до захарен диабет и затлъстяване.

Как влияе недоспиването върху телесното тегло?
Лошият сън
е основен рисков фактор за наддаване на тегло, което според проучвания се свързва с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ) и наддаване на тегло. [2]

При изследвания, концентрирани върху влиянието на съня върху телесното тегло  се наблюдава наличието на промени в теглото при хора, спящи по-малко от седем часа на нощ. [3]

Данни от едно такова изследване сочат, че кратката продължителност на съня увеличава вероятността от затлъстяване с цели 89% при деца, и с 55% при възрастни. [4]

Интересни са данните от мащабно проучване през 2006 година, което проследява състоянието на 60 000 медицински сестри без наднормено тегло в продължение на 16 години. В края на проучването участниците, които спят пет или по-малко часове на нощ, са с 15% по-голяма вероятност да бъдат затлъстели от тези, които спят поне седем часа на нощ. [5]

Мнението на експертите в това отношение е, че причината вероятно се касае в намалената способност за възстановяване на тялото. Когато не си доставяме необходимите количества сън, а и още повече ако това се случва регулярно, то е много вероятно да не възстановяваме тялото си адекватно. Наличието на  връзката между съня и телесното тегло отваря дискусия, касаеща това по какви други начини си влияят тези два независими фактора.

Как влияе недоспиването върху сърдечно-съдовата система?
Сънят
засяга и процеси, които поддържат сърцето и кръвоносните съдове здрави, включително тези, които засягат кръвната захар, кръвното налягане и нивата на възпаление. Той също така играе жизненоважна роля в способността на тялото ви да лекува и възстановява кръвоносните съдове и сърцето.

Хората, които не спят достатъчно, са по-склонни да получат сърдечно-съдови заболявания. При анализ на няколко контролирани проучвания, се установява, че е възможно безсънието да се свърже с повишен риск от поява на инфаркт и инсулт.

Как влияе недоспиването върху ендокринната система?
Производството на хормони зависи в голяма степен от качествената доставка на сън. За производството на хормона тестостерон се нуждаем от поне 3 часа непрекъснат сън, което е приблизително времето на първия REM епизод на съня. Накъсаният сън през цялата нощ може да повлияе на производството на тестостерон, както и това на други хормони, като серотонин, епинефрин и т.н.

Това прекъсване може да повлияе и на производството и на важният растежен хормон, което може да е решаващо в развитието на деца и юноши. Тези хормони помагат на тялото да изгради мускулна маса и да възстанови клетките и тъканите, в допълнение към други функции на растежа.

В хипофизата се освобождава хормон на растежа в рамките на ежедвна база, но това се случва именно с наличието на качествен сън, което да подкрепи освобождаването на този хормон.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com
Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Phase 5 Super Sleep е напълно натурален продукт, съчетаващ действието на лечебните билки мента и валериана с мелатонин.Phase 5 Super Sleep – Фаза 5 Супер Слийп – Мелатонин – 30 ml:

недоспиване
 • Спомага за подобряването на съня
 • Подкрепя работата на нервната система
 • Има силно общоуспокояващо действие
 • Подобрява кръвния поток
 • Спомага за регулиране на циркадния ритъм
 • Премахва чувството на тревожност, раздразнителност и нервност
Използвани източници:
[1] Cappuccio FP, D’Elia L, Strazzullo P, Miller MA. Sleep duration and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Sleep. 2010 May;33(5):585-92. doi: 10.1093/sleep/33.5.585. PMID: 20469800; PMCID: PMC2864873.
[2]  Beccuti G, Pannain S. Sleep and obesity. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2011 Jul;14(4):402-12. doi: 10.1097/MCO.0b013e3283479109. PMID: 21659802; PMCID: PMC3632337.
[3]; [4] Cappuccio FP, Taggart FM, Kandala NB, Currie A, Peile E, Stranges S, Miller MA. Meta-analysis of short sleep duration and obesity in children and adults. Sleep. 2008 May;31(5):619-26. doi: 10.1093/sleep/31.5.619. PMID: 18517032; PMCID: PMC2398753.
[5] Patel SR, Malhotra A, White DP, Gottlieb DJ, Hu FB. Association between reduced sleep and weight gain in women. Am J Epidemiol. 2006 Nov 15;164(10):947-54. doi: 10.1093/aje/kwj280. Epub 2006 Aug 16. PMID: 16914506; PMCID: PMC3496783.

Подобни публикации