СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как да си набавим кератин?

blueberry 1
rss

Какво представлява кератинът?
Кератинът е структурен протеин
, който се намира в естествен вид в косата, ноктите, зъбите и кожата ни. Структурните протеини представляват нишковидни белтъци, които са основен градивен материал на човешката тъкан. Тези протеини се характеризират с еластичност, здравина и издръжливост и именно това придават на тъканите и клетките. Благодарение на тяхното наличие се осигурява функционалността на важни съединителни тъкани в нашето тяло. Кератинът е градивен белтък, с влакнеста структура, който се синтезира от кератиноцити (структурни клетки). Кератинът образува защитен слой около косъма, който играе ролята на щит и съхранява косата като запазва еластичността на косъма. 

Този елемент е най-избилен и застъпен в косата ни. Всекидневно обаче нашата коса (особено се отнася до женската част) е подложена на какви ли не манипулации от обикновеното сушене със сешоар до поредното боядисване. Постепенно косата ни се изтощава поради липсата на важния протеин, отговорен за нейната здравина, блясък и еластичност. Към това можем да добавим и приближаващата есен, а добре знаем, че именно през този период косата ни е най-податлива към увреждания. В тази връзка е добре да знаем как можем да си набавяме кератин освен по локален начин (чрез козметични и декоративни продукти) и чрез храната.

Източници на кератин


Сьомга
Сьомгата е изобилства на протеини и други ценни вещества. Отличен източник на биотин, друго ключово хранително вещество, което подпомага производството на кератин.

Тази риба съдържана и големи количества омега-3 мастни киселини, изключително полезни за здравината на косата и освен това подобряват нейния растежа. Според проучвания регулярната консумация на сьомга подобрява плътността на косата и предпазват от косопад (NCBI).

Яйца
Консумацията на яйца е сигурен начин за стимулиране на производството на кератин по естествен път.

Яйцата са чудесен източник и на биотин, основно хранително вещество, участващо в синтеза на кератин. Други здравословни хранителни вещества в яйцата, които имат отношение в производството на кератин са селен, рибофлавин и витамини А и В12 (USDA).

Авокадо
Авокадото е богато на здравословни мазнини, но е и отличен източник на витамини Е и С. Тези два витамина имат ключова роля за здравето и жизнеността на кожата и косата.

avocado green ripe fruit vitamins top menu concept 88242 38

Според проучвания, мазнините, растителните съединенията и витамините, намиращи се в авокадото, могат да помогнат за по-бързото възстановяване на кожата и косата. Според изследвания, авокадото показва ефективност по отношение защитата на кожата от увреждания и възпаления вследствие от продължителен контакт на кожата с UVA и UVB лъчи.


Сладки картофи
Сладките картофи са един от най-богатите природни източници на бета-каротин, съединение на растителна основа, което се превръща във витамин А в тялото (NCBI). Витамините и минералите, които съдържат сладките картофи са витамин A, C, B6, манган (до 60% от 100 гр.), калий, мед, ниацин, пантотенова киселина и други.

sweet potato 144627 20748

Боровинки
Боровинките са източник на витамин B12, витамин K1 и манган.  Витамин К1 участва най-вече в съсирването на кръвта, но може да бъде от голяма полза за здравето на костите, кожата и косата. Това в голяма степен се дължи на това, че витамин К активира протеините в тялото ни. Консумацията на боровинки може да съдейства здравината и еластичността на косата, да подобри растежа на косата поради наличието на проантоцианидини(антиоксиданти) и да съдейства за естествената й регенерация.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

кератин

Подобни публикации