СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Няколко изненадващи ползи от хиалуроновата киселина

hyaluronic acid
rss

Хиалуроновата киселина е органично съединение, което се произвежда по естествен път в човешкия организъм.

Най-големи количества от нея се намират в очите, кожата и съединителната тъкан.

Основната ѝ функция е да задържа водата в тялото, за да поддържа тъканите добре хидратирани.

Хиалуроновата киселина има разнообразни приложения. Много хора я приемат като хранителна добавка, но тя се използва и в различни козметични продукти, както и в капки за очи. През последните години все по-голяма популярност набират разкрасителните процедури, при които се инжектира хиалуронова киселина в кожата.

Ето няколко научно доказани ползи от приема на хиалуронова киселина.

Грижи се за кожата

Добавките с хиалуронова киселина могат да помогнат на кожата да изглежда и да се чувства по-еластична.

Приблизително половината от хиалуроновата киселина в тялото ни се намира в кожата, където се свързва с водата и помага за задържане на влагата [1].

Редица изследвания показват, че хиалуроновата киселина в тялото намалява поради редица фактори – напредване на възрастта, излагането на ултравиолетова радиация от слънцето, тютюнев дим и замърсяване на въздуха [2], [3].

Приемът на добавки с хиалуронова киселина може да забави този процес,  като осигури на организма допълнителни количества, които да хидратират кожата [4], [5].

Доказано е, че дози от 120 – 240 mg дневно в продължение на поне един месец значително увеличават влажността на кожата при възрастни хора.

Когато кожата е добре хидратирана, появата на бръчките се забавя.  Няколко проучвания показват, че добавките с хиалуронова киселина изравняват тена и правят кожата по-гладка [6], [7].

Доказано е, че когато се прилагат върху повърхността на кожата, серумите с хиалуронова киселина могат да намалят бръчките, зачервяването и дерматита [8], [9], [10].

Някои дерматолози дори инжектират хиалуронова киселина в кожата, за да я запазят млада и стегната [11], [12].

Помага за заздравяването на рани

Хиалуроновата киселина играе ключова роля при заздравяването на рани.

Тя присъства естествено в кожата, но концентрацията ѝ се увеличава, когато има наранявания.

Хиалуроновата киселина помага за по-бързото заздравяване на раните, като регулира нивата на възпаление и сигнализира на организма да изгради повече кръвоносни съдове в увредената област [13], [14].

Доказано е, че прилагането ѝ директно върху увреденото място облекчава болката и намалява размера на раната [15], [16].

Хиалуроновата киселина има и антибактериални свойства, така че може да помогне за намаляване на риска от инфекции, когато се прилага директно върху отворени рани [17], [18].

Нещо повече: тя е ефективна при заболявания на венците, ускорява заздравяването след зъбна операция и премахва язви, когато се използва локално в устата [19].

Макар изследванията на серумите и геловете с хиалуронова киселина да са обещаващи, не са провеждани изследвания, които да определят дали хранителните добавки с хиалуронова киселина могат да осигурят същите ползи.

Въпреки това, тъй като добавките за перорално приложение повишават нивата на хиалуроновата киселина, намираща се в кожата, има основание да се смята, че те могат да осигурят известна полза.

Облекчава болките в ставите

Хиалуроновата киселина се намира и в ставите. Нейната функция там е да  поддържа пространството между костите добре смазано.

Когато ставите са смазани, вероятността костите да се търкат една в друга и да причиняват неприятна болка е по-малка.

Хранителните добавки с хиалуронова киселина са много полезни за хора, страдащи от остеоартрит – вид дегенеративно ставно заболяване, причинено от износването на ставите.

Установено е, че приемът на 80 – 200 mg хиалуронова киселина дневно в продължение на поне два месеца значително намалява болката в коленете при хора с остеоартрит, особено при тези на възраст между 40 и 70 години [20], [21].

Хиалуроновата киселина може да се инжектира и директно в ставите за облекчаване на болката. При анализ на над 12 000 възрастни обаче е установено само слабо намаляване на болката и по-голям риск от нежелани ефекти [22].

Някои изследвания показват, че комбинирането на перорални добавки с хиалуронова киселина с инжекции може да удължи болкоуспокояващия  ефект и да увеличи времето между инжекциите [23].

Успокояване на симптомите на киселинен рефлукс

Нови изследвания показват, че добавките с хиалуронова киселина могат да помогнат за намаляване на симптомите на киселинен рефлукс.

При него съдържанието на стомаха се изхвърля нагоре в гърлото, причинявайки болка, а понякога и увреждане на лигавицата на хранопровода.

Хиалуроновата киселина може да помогне за успокояване на увредената лигавица на хранопровода и да ускори процеса на възстановяване.

Едно изследване в епруветка показва, че прилагането на смес от хиалуронова киселина и хондроитин сулфат върху увредената от киселини тъкан на гърлото помага за по-бързо заздравяване [24].

Проучване сред хора установява, че комбинацията от хиалуронова киселина, хондроитин сулфат и медикамент за намаляване на киселините облекчава симптомите на рефлукс с 60 % повече, отколкото ако се пие само лекарството [25].

Друго изследване показва, че същият вид добавка е пет пъти по-ефективна за намаляване на симптомите на киселинен рефлукс, отколкото плацебо препарат [26].

Изследванията в тази област са все още сравнително нови, затова са необходими още проучвания, за да се потвърдят резултатите.

Облекчава сухотата в очите

хиалуроновата

Приблизително 1 от всеки 7 възрастни хора страда от симптоми на сухота в очите. Причината е намалено производство на сълзи или твърде бързото им изпаряване.

Тъй като хиалуроновата киселина задържа влагата, тя често се използва за лечение на сухота в очите.

Доказано е, че капките за очи, съдържащи 0,2 – 0,4% хиалуронова киселина, намаляват симптомите на сухото око и подобряват здравето на очите [27], [28].

Освен това вече се разработват контактни лещи, които съдържат хиалуронова киселина с бавно освобождаване. Смята се, че те също могат да бъдат средство за лечение на сухота в очите.

Неслучайно капките за очи с хиалуронова киселина се използват по време на очни операции. Доказано е, че те намалят възпалението и ускоряват възстановяването [29].

Все още няма достатъчно доказателства за това дали пероралните добавки с хиалуронова киселина имат същия ефект върху здравето на очите, както капките.

Запазва на здравината на костите

Две научни изследвания върху плъхове с *остеопения са установили, че добавките с хиалуронова киселина могат да забавят процеса на загуба на костна маса [30], [31].

Проучванията в епруветки показват също, че високи дози хиалуронова киселина могат да повишат активността на остеобластите – клетките, отговорни за изграждането на нова костна тъкан.

Макар че въздействието на хиалуроновата киселина върху здравето на човешките кости все още не е проучено, първите изследвания върху животни и епруветки са обещаващи.

Облекчава дискомфорта при цистит

Приблизително 3 – 6% от жените страдат от състояние, наречено интерстициален цистит или синдром на болезнения пикочен мехур.

Въпреки че причините за заболяването са неизвестни, установено е, че хиалуроновата киселина помага за облекчаване на болката и честотата на уриниране [32], [33].

Не е ясно защо хиалуроновата киселина облекчава тези симптоми, но изследователите предполагат, че тя помага за възстановяването на уврежданията на тъканта на пикочния мехур.

Проучванията все още не са установили дали оралните добавки с хиалуронова киселина могат да увеличат количествата ѝ в пикочния мехур достатъчно, за да имат същия ефект, както вкарването директно чрез катетър.

Възможни странични ефекти и предпазни мерки

Хиалуроновата киселина като цяло е безопасна за употреба. Тъй като тялото я произвежда по естествен път, алергичните реакции са много редки.

Важно е да се отбележи, че все още няма проучвания за ефектите на хиалуроновата киселина върху бременни и кърмещи жени.

Съществуват и някои доказателства, че раковите клетки са чувствителни към хиалуроновата киселина и приемът на добавки може да ги накара да растат по-бързо [34], [35].

Поради тази причина обикновено се препоръчва на хората с онкологични заболявания или с анамнеза за рак да избягват приема на добавки с хиалуронова киселина.

Инжекциите с хиалуронова киселина в кожата или ставите са с по-висок риск от странични ефекти. Негативните реакции обаче са свързани най-вече с процедурата по инжектиране, а не със самата хиалуронова киселина.


*Остеопения – начален етап на загуба на костна маса, предшестващ остеопорозата.


Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com


Collagen Smoothie 365 3.png

Използвани източници:

[1] Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):253-258. doi:10.4161/derm.21923

[2] Simpson RM, Meran S, Thomas D, Stephens P, Bowen T, Steadman R, Phillips A. Age-related changes in pericellular hyaluronan organization leads to impaired dermal fibroblast to myofibroblast differentiation. Am J Pathol. 2009 Nov;175(5):1915-28. doi: 10.2353/ajpath.2009.090045. Epub 2009 Oct 1. PMID: 19808648; PMCID: PMC2774056.

[3] Kawada C, Yoshida T, Yoshida H, Matsuoka R, Sakamoto W, Odanaka W, Sato T, Yamasaki T, Kanemitsu T, Masuda Y, Urushibata O. Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. Nutr J. 2014 Jul 11;13:70. doi: 10.1186/1475-2891-13-70. PMID: 25014997; PMCID: PMC4110621.

[4] Balogh L, Polyak A, Mathe D, Kiraly R, Thuroczy J, Terez M, Janoki G, Ting Y, Bucci LR, Schauss AG. Absorption, uptake and tissue affinity of high-molecular-weight hyaluronan after oral administration in rats and dogs. J Agric Food Chem. 2008 Nov 26;56(22):10582-93. doi: 10.1021/jf8017029. PMID: 18959406.

[5] Hisada N, Satsu H, Mori A, Totsuka M, Kamei J, Nozawa T, Shimizu M. Low-molecular-weight hyaluronan permeates through human intestinal Caco-2 cell monolayers via the paracellular pathway. Biosci Biotechnol Biochem. 2008 Apr;72(4):1111-4. doi: 10.1271/bbb.70748. Epub 2008 Apr 7. PMID: 18391466.

[6] Schwartz SR, Park J. Ingestion of BioCell Collagen(®), a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage extract; enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs. Clin Interv Aging. 2012;7:267-73. doi: 10.2147/CIA.S32836. Epub 2012 Jul 27. PMID: 22956862; PMCID: PMC3426261.

[7] Oe M, Sakai S, Yoshida H, Okado N, Kaneda H, Masuda Y, Urushibata O. Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017 Jul 18;10:267-273. doi: 10.2147/CCID.S141845. PMID: 28761365; PMCID: PMC5522662.

[8] Jegasothy SM, Zabolotniaia V, Bielfeldt S. Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(3):27-29.

[9] Pavicic T, Gauglitz GG, Lersch P, Schwach-Abdellaoui K, Malle B, Korting HC, Farwick M. Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment. J Drugs Dermatol. 2011 Sep;10(9):990-1000. PMID: 22052267.

[10] Draelos ZD. A clinical evaluation of the comparable efficacy of hyaluronic acid-based foam and ceramide-containing emulsion cream in the treatment of mild-to-moderate atopic dermatitis. J Cosmet Dermatol. 2011 Sep;10(3):185-8. doi: 10.1111/j.1473-2165.2011.00568.x. PMID: 21896129.

[11] Manna F, Dentini M, Desideri P, De Pità O, Mortilla E, Maras B. Comparative chemical evaluation of two commercially available derivatives of hyaluronic acid (hylaform from rooster combs and restylane from streptococcus) used for soft tissue augmentation. J Eur Acad Dermatol Venereol. 1999 Nov;13(3):183-92. PMID: 10642054.

[12] Kerscher M, Bayrhammer J, Reuther T. Rejuvenating influence of a stabilized hyaluronic acid-based gel of nonanimal origin on facial skin aging. Dermatol Surg. 2008 May;34(5):720-6. doi: 10.1111/j.1524-4725.2008.34176.x. Epub 2008 Apr 1. PMID: 18384619.

[13] Litwiniuk M, Krejner A, Speyrer MS, Gauto AR, Grzela T. Hyaluronic Acid in Inflammation and Tissue Regeneration. Wounds. 2016 Mar;28(3):78-88. PMID: 26978861.

[14] Aya KL, Stern R. Hyaluronan in wound healing: rediscovering a major player. Wound Repair Regen. 2014 Sep-Oct;22(5):579-93. doi: 10.1111/wrr.12214. PMID: 25039417.

[15] Dereure O, Czubek M, Combemale P. Efficacy and safety of hyaluronic acid in treatment of leg ulcers: a double-blind RCT. J Wound Care. 2012 Mar;21(3):131-2, 134-6, 138-9. doi: 10.12968/jowc.2012.21.3.131. PMID: 22399081.

[16] Sabadotto M, Theunis J, Black D, Mengeaud V, Schmitt AM. In vivo assessment of the effect of a cream containing Avena Rhealba(®) extract and hyaluronic acid on the restoration of the skin barrier in de-epidermised skin produced with an erbium-YAG laser. Eur J Dermatol. 2014 Sep-Oct;24(5):583-8. doi: 10.1684/ejd.2014.2406. PMID: 25115285.

[17] Pirnazar P, Wolinsky L, Nachnani S, Haake S, Pilloni A, Bernard GW. Bacteriostatic effects of hyaluronic acid. J Periodontol. 1999 Apr;70(4):370-4. doi: 10.1902/jop.1999.70.4.370. PMID: 10328647.

[18] Romanò CL, De Vecchi E, Bortolin M, Morelli I, Drago L. Hyaluronic Acid and Its Composites as a Local Antimicrobial/Antiadhesive Barrier. J Bone Jt Infect. 2017;2(1):63-72. Published 2017 Jan 1. doi:10.7150/jbji.17705

[19] Casale M, Moffa A, Vella P, Sabatino L, Capuano F, Salvinelli B, Lopez MA, Carinci F, Salvinelli F. Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016 Dec;29(4):572-582. doi: 10.1177/0394632016652906. Epub 2016 Jun 8. PMID: 27280412; PMCID: PMC5806851.

[20] Oe M, Tashiro T, Yoshida H, et al. Oral hyaluronan relieves knee pain: a review. Nutr J. 2016;15:11. Published 2016 Jan 27. doi:10.1186/s12937-016-0128-2

[21] Tashiro T, Seino S, Sato T, Matsuoka R, Masuda Y, Fukui N. Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period. ScientificWorldJournal. 2012;2012:167928. doi: 10.1100/2012/167928. Epub 2012 Nov 20. PMID: 23226979; PMCID: PMC3512263.

[22] Rutjes AW, Jüni P, da Costa BR, Trelle S, Nüesch E, Reichenbach S. Viscosupplementation for osteoarthritis of the knee: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med. 2012 Aug 7;157(3):180-91. doi: 10.7326/0003-4819-157-3-201208070-00473. PMID: 22868835.

[23] Bowman S, Awad ME, Hamrick MW, Hunter M, Fulzele S. Recent advances in hyaluronic acid based therapy for osteoarthritis. Clin Transl Med. 2018;7(1):6. Published 2018 Feb 16. doi:10.1186/s40169-017-0180-3

[24] Di Simone MP, Baldi F, Vasina V, et al. Barrier effect of Esoxx(®) on esophageal mucosal damage: experimental study on ex-vivo swine model. Clin Exp Gastroenterol. 2012;5:103-107. doi:10.2147/CEG.S31404

[25] Savarino V, Pace F, Scarpignato C; Esoxx Study Group. Randomised clinical trial: mucosal protection combined with acid suppression in the treatment of non-erosive reflux disease – efficacy of Esoxx, a hyaluronic acid-chondroitin sulphate based bioadhesive formulation. Aliment Pharmacol Ther. 2017;45(5):631-642. doi:10.1111/apt.13914

[26] Palmieri B, Merighi A, Corbascio D, Rottigni V, Fistetto G, Esposito A. Fixed combination of hyaluronic acid and chondroitin-sulphate oral formulation in a randomized double blind, placebo controlled study for the treatment of symptoms in patients with non-erosive gastroesophageal reflux. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 Dec;17(24):3272-8. PMID: 24379055.

[27] Iester M, Orsoni GJ, Gamba G, Taffara M, Mangiafico P, Giuffrida S, Rolando M. Improvement of the ocular surface using hypotonic 0.4% hyaluronic acid drops in keratoconjunctivitis sicca. Eye (Lond). 2000 Dec;14(Pt 6):892-8. doi: 10.1038/eye.2000.244. PMID: 11584850.

[28] Pinto-Fraga J, López-de la Rosa A, Blázquez Arauzo F, Urbano Rodríguez R, González-García MJ. Efficacy and Safety of 0.2% Hyaluronic Acid in the Management of Dry Eye Disease. Eye Contact Lens. 2017 Jan;43(1):57-63. doi: 10.1097/ICL.0000000000000236. PMID: 26783978.

[29] Almond A. Hyaluronan. Cell Mol Life Sci. 2007 Jul;64(13):1591-6. doi: 10.1007/s00018-007-7032-z. PMID: 17502996.

[30] Stancíková M, Svík K, Istok R, Rovenský J, Velebný V. The effects of hyaluronan on bone resorption and bone mineral density in a rat model of estrogen deficiency-induced osteopenia. Int J Tissue React. 2004;26(1-2):9-16. PMID: 15573687.

[31] Ma J, Granton PV, Holdsworth DW, Turley EA. Oral administration of hyaluronan reduces bone turnover in ovariectomized rats. J Agric Food Chem. 2013 Jan 16;61(2):339-45. doi: 10.1021/jf300651d. Epub 2013 Jan 8. PMID: 23256527.

[32] Kallestrup EB, Jorgensen SS, Nordling J, Hald T. Treatment of interstitial cystitis with Cystistat: a hyaluronic acid product. Scand J Urol Nephrol. 2005;39(2):143-7. doi: 10.1080/00365590410015876-1. PMID: 16032779.

[33] Pyo JS, Cho WJ. Systematic Review and Meta-Analysis of Intravesical Hyaluronic Acid and Hyaluronic Acid/Chondroitin Sulfate Instillation for Interstitial Cystitis/Painful Bladder Syndrome. Cell Physiol Biochem. 2016;39(4):1618-25. doi: 10.1159/000447863. Epub 2016 Sep 15. PMID: 27627755.

[34] Itano N, Zhuo L, Kimata K. Impact of the hyaluronan-rich tumor microenvironment on cancer initiation and progression. Cancer Sci. 2008 Sep;99(9):1720-5. doi: 10.1111/j.1349-7006.2008.00885.x. Epub 2008 Jun 28. PMID: 18564137.

[35] Heldin P, Karousou E, Bernert B, Porsch H, Nishitsuka K, Skandalis SS. Importance of hyaluronan-CD44 interactions in inflammation and tumorigenesis. Connect Tissue Res. 2008;49(3):215-8. doi: 10.1080/03008200802143323. PMID: 18661346.

[36] National Library of Medicine

Подобни публикации