СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Йоден дефицит и връзката му с щитовидната жлеза

iodine
rss

Какво представлява елемента йод и защо е толкова необходим за организма?
Йодът е елемент
, който е широко разпространен в природата, намира се във водата, въздуха и почвата. Йодът е есенциален за тялото елемент или организмът ни не го синтезира самостоятелно. Макар и тялото ни да не го произвежда, този елемент има изключително важна роля за множество функции в човешкия организъм. Йодът е важен за обмяната на веществата , за правилното функциониране на нервната и половата система. Йодът е незаменим елемент, който има участие и в функционирането на ендокринната система, основно в производството на хормоните на щитовидната жлеза – трийодтиронин и тироксин. Това подчертава и важността от набавянето на този елемент в тялото. Сред многото хранителни източници, от които може да бъде набавен, най-високо количество йод се съдържа в рибата и морските дарове, а причината е, че солите в молекулата на йода са водоразтворими.

Признаци на дефицит на микроелемента йод в тялото:

 • Подуване на шията;
 • Промени в сърдечния ритъм (нарушения свързани в увеличаване или намаляване на сърдечни ритъм);
 • Чувство на умора, отпадналост и мускулна слабост;
 • Суха и раздразнена кожа, косопад;
 • Проблеми с паметта и концентрацията;
 • Менструални аномалии (болки и смущения по време на менструалния цикъл).
 • Безпричинно повишаване на теглото и други.


С какво е полезен за организма?

Пoдoбpява нacтpoeниeтo, ĸoнцeнтpaциятa и качеството на cъня
Освен като двигател на важни процеси като обмяната на веществата и функционирането на нервната и половата система, микроелементът йод въздейства благоприятно при нарушения на съня. Това твърдение се подкрепя със специализирани проучвания върху влияение на йод върху съня.
Нарушенията на съня представляват известни отклонения от физиологичния ход на съня, при които сънят е незадоволителен и неефективен. Тези нарушения се разделят на две големи групи- Дисомния и Парасомния. Те си приличат по основния източник – стресът. Съдействайки обмяната на веществата, йодът подпомага абсорбацията на други микро- и макроелементи и по този начин има успокояващ ефект, който неутрализира действието на тревожността. Това качество е в плюс и за намаляване нивата на стрес и по този начин подобрява качеството на съня като спомага за неутрализиране безпричинните му прекъсвания.

Важен за обмяната на веществата и функционирането на нервната и половата система
Йодът е незаменим микроелемент
, който има участие в производството на хормоните на щитовидната жлеза – трийодтиронин и тироксин. Тиреоидните хормони са стимулиращи или такива, които осъществяват контрол в обмяната на веществата. Техните свойства засягат още правилното функциониране на нервната и половата система, още млечните жлези. Проучвания доказват, че йодът чувствително повлиява растежа и развитието на плода в период на бременност, което прави приема му препоръчителен по време на бременност.  


Йоден дефицит и връзката му с щитовидната жлеза

Връзката между елемента йод и функциите на щитовидната жлеза е доказана още в началото на 20 век. Според проучвания, дефицитът на йод в организма е първоизочник на повече от една трета от всички заболявания на щитовидната жлеза.
Както знаем, щитовидната жлеза е орган, който е натоварен с изключително важна задача, а именно продукцията на хормони в тялото. На свой ред тази основна задача се свързва с множество процеси в организма (дишането, метаболитните процеси (обмяната на веществата), съня, движението, сексуалното желание,  настроението и т.н.).  

Щитовидната жлеза се възползва от постъпилият йод и други хранителни вещества в организма (напр. чрез храната) и благодарение на еднослойните клетки (тиреоцитите) синтезира главно два хормона:

 • Tироксин (или т.нар. „tetrajodthyronin“ – тетрайодтиронин или накратко T4) – пасивен (неактивен) хормон
 • Трийодтиронин „trijodthyronin“- (T3) – активен хормон


Тироксинът (Т3) и трийодтиронинът (Т4)  имат задачава да стимулират обмяната на веществата (в т.ч. газовата, водната, белтъчната, въглехидратната, мастната). На практика във всички клетки на организма, под тяхното влияние се случва метаболизирането на белтъчините, мазнините, въглехидратите и т.н. Тироксинът (Т3) и трийодтиронинът (Т4) регулират огромен обем от процеси в организма – дишането, приема на храна, движението. Те влияят на серия процеси в организма. Имат отношение за състоянието и качеството на работа на сърдечния и скелетните мускули, подобряват кръвотвотната функция, стимулират моториката на стомашно-чревния тракт. Друго, което се отнася до ролята на тироидните хормони е огромната роля по отношение психичната, емоционалната и половата дейност на човека. От тях зависи още психическото, физическото и умственото развитие. Тиреоидните хормони са още активиращи хормони, поради което влияят и на функции като регулирането на температурата, метаболизма, процесите по кръвообращението и други.


Дневна нужда от йод
Необходимостта от този елемент на дневна база зависи от разнообразни фактори, в т.ч. възраст, пол, придружаващи заболявания, период от годината и т.н. Средно дневната нужда от йод се изчислява на 3 мкг (микрограма) за всеки килограм телесна маса.


Приблизително дневната нужда от йод е:

 • Бебета (до 1 година) – 80- 130 мкг;
 • Деца от 1 до 8 години – 90 мкг;
 • Деца от 9 до 13 години – 120 мкг;
 • На 14 и по-големи  – 120 мкг;
 • Жени време на бременност или кърмене- 200-250 мкг;
 • Жени  в менопауза – 150 мкг;
 • Възрастни – 150 мкг.

Хранителни източници на йод 
Набавянето на йод в организма е изключително важно. Не бива да се подценява огромното значението на този микроелемент за тялото и неговите функции. Йодът е елемент, който е широко разпространен в природата, намира се във водата, въздуха и почвата. Най- високо количество йод можете да си набавите от риба и морски дарове, а причината е, че солите в молекулата на йода са водоразтворими. Йод можете да си набавите от следните хранителни източници:

Риба и морски дарове
Риба тон, треска, херинга и всякакъв друг вид мазна риба, още от раци, омари, миди, скариди, калмари, морски водорасли и други.

Мляко и млечни продукти
Кисело мляко, прясно мляко, извара, кефир, краве, козе и овче сирене, сирене Гауда, кашкавал и други.

Сурови ядки и сушени плодове
Орехи, пекан, индийско орехче, сушени сливи и всякакви други сушени плодове, стафиди, фурми и други.

Плодове
Плодовете богати на йод са – сливи, ягоди, сини и червени боровинки, банани, ябълки, касис и други.

Зеленчуци
Зеленчуците богати на йод са – картофи, цвекло, праз, броколи, патладжан, домати, чесън, лук, спанак, рукола и други.

Йод можете да си набавите и при консумацията на бял хляб, някои бобови култури, овесени ядки, царевица, яйчен жълтък, хималайска сол, пресни подправки, и други.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

йод Използвани източници:
* NCBI, „Iodine and thyroid functio“, Hye Rim Chung, MD (2014)  
* thyroid.org, „Iodine Deficiency’
* Healthline, „10 Signs and Symptoms of Iodine Deficiency“, Ryan Raman
* „Заболявания на щитовидната жлеза“, Артемиева.Е, (2005) „Хомо Футурис“, София
* „Thyroid Hormones“, Irina Bancos, M.D. (2018), hormone.org

Подобни публикации