СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Имунологична памет – как да повишим защитните сили на организма?

file 2
rss

Повече за устройството на имунната система
Имунната система
е съставена от комбинация на множество клетки и протеини в нашето тяло. Всеки един участващ елемент има пряка връзка и зависимост с друг, а крайната им задача е да „разпознават“ и да реагират срещу постъпващи елементи (бактерии, вируси и т.н.) по подходящ за организма начин. Именно в това се изразява работата на имунната система. Комплексите от клетки и протеини се освобождават в кръвта и реагират при среща с разнородни патогени в тялото. Благодарение на този процес е възможно да се осигури защита на здравите клетки в тялото от новопостъпили микроорганизми. Всички имунни клетки се „произвеждат“ в костния мозък със съдействието на кръвообразуващите стволови (неспециализирани) клетки.

Може би често чуваме изразите „имунен отговор“ или „имунологична памет“, но какво всъщност представляват те и каква е връзката между тях.

Какво представлява имунологичната памет на организма?
Имунологичната памет
има съществена роля в имунната система на организма. Нейната задача се проявява чрез специфични Т и B клетки, но не само. Първоначалното възникване на имунологичната памет в организма се случва при прекия първичен имунен отговор. Или казано с други думи имунологичната памет се проява след приключването на първичния имунен отговор на организма, когато действието на въпросен патоген в тялото е неутрализирано. По същество имунологичната памет се изразява в процеса по „запаметяването“ на антитела, които имунната система, при равни други условия, ще използва срещу друг патоген в бъдеще. Антителата се складират заедно с важните Т и B клетки, което представлява своебразен „отбранителен“ ресурс, чието ползване се контролира също от имунологичната памет.

Имунологичната памет може да се дефинира като способност на организма да реагира адекватно при получване на „информация“ за постъпил патоген (бактерия или вирус) в тялото. Имунологичната памет е още органично „умение“, посредством което се задейства процес по търсене на антиген в организма. Този процес е „механизиран“ благодарение на имунологичната памет на тялото или процесът на търсене е улеснен поради факта, че организмът се е сблъсквал със същия или подобен патоген в минал момент. По този начин намирането на антиген за противодействие на постипил патоген става много по-бързо и точно. И съответно се проявява чрез инициирането на подходящ повторен или следващ имунен отговор на организма.

Какво е имунен отговор на организма?
Имунният отговор
на организма представлява начинът, посредством които организмът реагира на въпросен патоген. Имунният отговор бива – вроден и адаптивен.

 • Вроден имунен отговор
  Вроденият имунен отговор се проявява благодарение на белите кръвни клетки в тялото ни (лифоцитите). Този вид имунен отговор разчита главно на имунната памет, тъй като ползва именно нея, за да функционира изправно. Вроденият имунен отговор е наличен във всеки човешки организъм и е своебразен вроден „механизъм“ за защита на организма.
 • Адаптивен имунен отгвор
  Адаптивният имунен отговор (или придобит) разчита на способността на Т и B клетките в тялото. Разликата е, че тези специфични клетки тепърва „трупат опит“, т.е. те нямат предварителна памет, а респективно я получават след приключване на първичния имунен отговор на тялото. Предимството, което осигурява адаптивния имунен отговор е, че T и B клетките имат способността да трупат памет в бъдеще с активирането им при разнообразни случаи и срещу различни постъпващи патогени.  

 
Какво представлява имунитетът?
Имунитетът
е система съставляваща се от защитно- приспособителните реакции на нашия организъм. Редица външни фактори се отразяват неблагоприятно върху неговите функкции и неусетно спомагат за неговия спад. Стресът, качеството и количеството на храната, движението на тялото, климатичните промени и въздухът са само част от външните неблагоприятни за имунитета източници.

Имунитетът се обособява се в четири вида:

 • Общ;
 • Локален;
 • Клетъчен;
 • Хуморален.

С какво най-често се характеризира спад в имунната система?
Важно е да бъдем на нащрек за разчитане на сигналите, които тялото ни подава при слаб имунитет. Ето няколко сигурни знака, че имунитетът се затруднява и защитната бариера на организма спада:

 • Непрестанно чувство на умора 
 • Раздразнителност, апатия, сънливост
 • Чести боледувания
 • Липса на енергия и тонус
 • Необичайно подуване на корема
 • Кожни проблеми и сухота
 • Периодично повтарящи се възпаления
 • Чести вирусни и бактериални инфекции
 • Косопад и чупливи нокти.

  Ето и няколко мощни средства, с които да поддържаме имунната система на оптимално ниво:

  Ехинацея
  Според проучвания, ехинацеята има мощно действие, което може да пребори някои доста силни болестотворните агенти и патогени в тялото. Това се дължи на друкомпонентното действие на нейния химичен състав.
  Ехинацеята стимулира мобилността на макрофагите (специални клетки), които представляват белтъчна композиция, важна за функционирането на имунната система. Ехинацеята повишава активността на тези специфични клетки. Освен това положително действа на производството на бели кръвни телца, T-лимфоцитите и клетките на слезката. По този начин, ехинацеята модулира имунитета в положителна посока.
  Освен това, ехинацеята засилва имунната работа чрез увеличаване на производството на специфични имунни клетки в организма (NCBI). Екстрактът от Ехинацея ще съдейства за справяне с вируси и настинки и обичайните симптоми. Вече споменахме имуностимулиращите и противовъзпалителени свойства, които притежава ехинацеята, освен това се справя с повишаване на имунитета и скъсяване периода на боледуването.
имунологична
Сибирски Женшен
Сибирският Женшен
се счита за един от най- силните адаптогени. Активната съставка, която изключително допринася за неговите качества е елеутерозидът. този елемент притежава силна химична структура, благодарение на която се отличава с имуностимулиращо и активиращо действие.Това означава, че препаратите и добавките приготвени на основата на Сибирски Женшен са изключително ефективни и действат за по-лесно и бързо адаптиране към всевъзможни неблагоприятни външни фактори. Той спомага цялостно за предпазване и подсилване на организма и затова е много ефективен при настинки и грип.

s l1600.png3


Цинк
Цинкът
участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е ключов фактор за имунитета. Цинкът има качествата да съдейства процесите по формиране и производство на клетките. Освен това този елемент има свойството да активира процеси по производството на имуноглобулини (серумни гликопротеини). Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии „неприятели“ в организма.

Цинкът е необходим за развитието има имунните клетки и има съществена роля в „комуникацията“ между тях. Именно това, подчертава важността на този елемент като важен имуномодулатор в тялото, който има качеството да подобри имунния отговор на организма.

CH Zinc 80 capsules RGB


Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да разгледате и другите ни имуностимулиращи продукти от секцията „Имуностимуланти“.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

*имунологичната памет