СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Всичко, което трябва да знаем за хемоглобина

chemoglobine
rss

Какво представляват еритроцитите?
Еритроцитите
или т.нар. червени кръвни телца (клетки) съставят около 45 % от общия обем кръвна плазма в човешкото тяло. Броят на еритроцитите при мъжете и жени е различен, което е лесно обяснимо по чисто биологични и генетични причини. При жените, броят на еритроцитите се движи в границите 4 000 000- 5 000 000  на 1 mcL (микролитър) кръв, при мъжете малко повече между 4 500 000- 5 900 000 на 1 mcL (микролитър) кръв.

Производство и характеристики на еритроцитите
Еритроцитите
се произвеждат в костния мозък и се формират от мултипотентни (или стволови) клетки. Образуването им (процес нар. още „еритропоеза„) се случва благодарение на наличието на важен елемент, а именно еритропоетина (хормон, който се синтезира от бъбреците и черния дроб, и съдейства за образуването на червените кръвни клетки). По форма, еритроцитите изглеждат като двойно вдлъбнати дискове, по свойства те са доста гъвкави, което им позволява непрекъсната и безпроблемна циркулация по кръвоносните съдове и артерии.

Функция на еритроцитите
Главната функция, която имат еритроцитите е транспортирането на кислород от източника на неговото производство, т.е. белите дробове до поредица от тъкани и органи в цялото тяло. Еритроцитите са клетки без ядра, тъй като цялата им вътрешна част е изпълнена с пигментното съдържание на хемоглобина.
Еритроцитите имат сравнително кратък „живот“ в кръвта, след като са произведени в костния мозък. Червените кръвни телца разполагат с около 100 до 120 дни живот в кръвната плазма. След този период еритроцитите се разпадат поради въздействието на настъпващите биохимични процеси. Или след този период настъпват процеси, които променят еритроцитната структура и съответно нейната функционалност. Този ход е естествен и нормален.  


Какво представлява хемоглобинът?

Хемоглобинът е най-разпознаваемият и изобилен транспортен протеин в тялото. Вече споменахме, че хемоглобинът е основна част на червените кръвни телца (еритроцитите), т.е. изпълва изцяло вътрешната им част. Молекулите на хемоглобина в човешката кръв представляват съвкупност от много свързани протеини, които са образувани чрез симетрично сдвояване на полипептидни вериги.
Хемоглобинът представлява сложен белтъчен елемент, чиято функция се отнася до създаването на важните кислородни връзки в кръвта. Или хемоглобинът пренася кислород и въглероден диоксид до всички органи и тъкани в нашето тяло. По чисто химични свойства този пигмент (белтък) се формира от два елемента- глобуларния протеин глобин и пигмент наречен хем.Роля и значение на хемоглобина в кръвта
Хемоглобинът
има задачата да свързва освободения кислород с желязото. По този начин се образува т.нар. оксихемоглобин, което може да се дефинира като обогатена с кислород кръвна плазма, която трябва да достигне до тъканите. Целта на целия този процес е хемоглобинът да достави кислород до тъканите и органите в тялото. При усвояването на кислорода от тъканите се продуцира определено количество въглероден диоксид, което обяснява генерирането на т.нар. карбаминохемоглобин или хемоглобин свързан с въглероден диоксид.

Нарушения по отношение на еритроцитите
Вече споменахме, че червените кръвни телца разполагат с около 100 до 120 дни живот в кръвната плазма. След този период еритроцитите се разпадат поради въздействието на настъпващите биохимични процеси, което е напълно нормално. Наличие на патологично състояние има тогава, когато еритроцитите взаимодействат по различен начин.

Пониженото количество на еритроцитите в кръвта е сред най-често срещаните причини за поява на анемии. Сред видовете еритроцитни нарушения най-честите са:

 • Анемии възникващи поради нарушение в производството на червените кръвни телца (понижено образуване на еритроцити), т.нар. хипопластични анемии;
 • Анемии възникващи поради разрушаване на червените кръвни телца, т. нар. хемолитични анемии.


Според проучвания, Спирулина има активиращо еритроцитите действие по отношение на еритроцитната продукция и функционалност. Най-значимите проучвания се фокусират върху силата на спирулина за намаляване развитието на хемолитичните анемии чрез компенсиране на загубата на червени кръвни телца. Според доказателства от други проучвания, спирулина може да подкрепи повишаването на хемоглобина и активирането на имунните клетки в тялото (RG).

Причината за активността на спирулина, по отношение на кръвотворенето и имунната способност, е че е напълно натурален източник на важни за организма минерали. Спирулината е изключително богата на калций и желязо. Желязото представлява химичен елемент, който е сред основните компоненти отговарящи за пренасянето и усвояването на кислород от клетките, и за регенерацията на тъканите. Голяма част от този минерал се включват в процесите по изграждането на хемоглобина. Желязото има основна роля в транспортирането на кислород до всички органи и тъкани, осигурявайки дишането им. Спирулината е невероятна суперхрана, която богата и на протеини, витамини, антиоксиданти и други хранителни вещества – магнезий, калий, манган и други.

Едноклетъчните синьо- зелени водорасли, носещи името Спирулина, са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията.

Спирулината не е едно конкретно водорасло, а термин, който обозначава две специфични бактерии – „Артроспира платенсис“ и „Артроспира максима“. Името спирулина произлиза от спираловидната форма на водораслите. Спирулина е един от най-популярните вегански източници на белтък. Именно белтъчините са основните активни компоненти в спирулина, като те определят нейните антиоксидантни свойства и способността да въздейства върху липидния и въглехидратния метаболизъм. В основата на действието на спирулина стоят три метапротеина – алофикоцианин, C-фикоцаинин и фикоеритрин.

Освен това, спирулина стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна в поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене. Спирулината подобрява липидния и глюкозния метаболизъм, както и редуцира мазнините в черния дроб и укрепва сърдечното здраве.

Ние от екипа на CvetitaHerbal, препоръчваме 100% Органична Спирулина 

Приемът на Спирулина под формата на хранителна добавка:

хемоглобин
 • Подобрява имунитета;
 • Има силно антиоксидантно действие;
 • Спомага за облекчаване на определени видове алергии;
 • Дава енергия и жизненост;
 • Подпомага изхвърлянето на натрупани токсини в организма;
 • Действа благоприятно на сърдечно-съдовата система;
 • Спомага за прочистване на кръвта и кръвоносните съдове;
 • Подпомага храносмилателната дейност и поддържането на балансирана чревна среда;
 • Дава усещане за ситост и спомага за контрол на апетита;
 • Улеснява спазването на балансиран хранителен режим;
 • Подпомага загубата на излишно тегло и постигане на желаната фигура.


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации