СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво трябва да бъде храненето при хора, заети с умствен труд?

work 1
rss

Знаем, че храненето е основен фактор за нормалното протичане на редица функции в нашия организъм, още за правилния растеж, нормалното физическо и психическо развитие и т.н. И това е достатъчно, за да се съгласим напълно с твърдението, че ние сме това, което ядем.Храненето трябва да осигурява равностойно съотношение на поеманите хранителни вещества. Важно е храненето да отговаря на функционалните възможности и потребности на храносмилането и съответно да бъде в такт с метаболитните възможности на организма, за да се поддържа неговата хомеостаза.

Важно е храненето да осигурява необходимите вещества и елементи на организма, което по-нататък ще наречем „внос на хранителни вещества“. Трябва да се отбележи, че храненето е фундаментално и решаващо по отношение на работоспособността, но не само.

Какво трябва да бъде храненето при хора, заети с умствен труд?
Преди да преминем към най-честите хранителни грешки ще разгледаме основните характеристики на умствения труд. Това, с което се свързва умственият труд е интензивна умствена работа, стрес и напрежение, нервно-психическо и емоционално натоварване, но пък ниска физическа активност. Това е причината начинът на храненето (количеството и качеството на приеманата храна) да бъде регулярно пренебрегван.

Как обикновено се хранят хората, които са заети с умствен друд?

Трансмазнини
В хранителното меню на един работещ човек се включват предимно трансмазнини (бисквити, снакове, солети и други пакетирани изделия), а това се подразбира от липсата на време. Трансмазнините представляват мазнини, чието получаване се случва изцяло по химически път (хидрофениране). Те не съществуват в природата и са непознати на обменните процеси. Именно това е причината коренно да се различават от останалите. Поради това тези мазнини са неразпознаваеми за храносмилателните ензими и не могат да бъдат разградени по подобен на останалите мазнини начин. Трансмазнините затрудняват множество метаболитни и храносмилателни процеси.

Нередовна и неправилна консумация на храна
Нерядко се прекалява с количествата на приеманите животински мазнини и белтъци и въглехидрати, т.нар. „свръхенергийно хранене“. Приемът на големи количества храна на голям интервал от време затруднява метаболизирането на веществата. Тук се включва и „похапването“ на разнообразни храни, което често замества основните хранения. Към това можем да добавим тютюнопушенето, прекомерната консумация на енергийни напитки и алкохол.

Всичко това е причина за намален внос на ценни вещества за организма – баластни вещесва (фибри), микро-и макроелементи, витамини, мастни киселини и т.н.

Какви са възможните здравословни проблеми, които могат да се изникнат в резултат на нездравословно хранене?

 • Интензивната умствена дейност, в съчетание с нервно-емоционалното напрежение, увеличава ендогенната биосинтеза на мазнини в черния дроб и повишава нивата на серумния холестерол, което е предпоставка за развитие на хипертония и атеросклероза;
 • Хипокинезията (намалената физическа активност) води до намаляване нивото на липопротеините с висока плътност, което също води до повишаване на риска от хипертония и атеросклероза;
 • Нервно-емоционалното напрежение повишава нивото на кръвната захар и понижава глюкозния толеранс – това е предпоставка за развитието на захарен диабет;
 • Нервно-психичното напрежение понижава концентрацията на витамин С и витамините от група B в тъканите. Това е предпоставка за развитието на хиповитаминоза. Хиповитаминозата е състояние, което се характеризира с недостиг на определен витамин или няколко витамина в организма. Това, което разграничава хиповитаминовата от авитаминозата е, че при първото има наличие на недостиг на витамин/и, докато при второто – липса. Хиповитаминозата е състояние, което може да бъде причинено от множество фактори в т.ч. недохранване, неправилен хранителен режим, еднообразно хранене, неправилно съчетаване на продуктите, изключване на въглехидрати или други ценни вещества от дневното меню и други. Хиповитаминозите водят до развитието на атеросклероза, особено на фона на другите атерогенни фактори, включително нездравословното хранене.
 • При тежки стресови състояния закономерно явление е пероксидното окисление на липидите в сърдечния мускул;
 • Недостатъчната консумация на влакнини забавя моториката на червата, което води до констипация.


Основни насоки за хранене

 • Прием на адекватни количества белтъци, мазнини (животински и растителни) и въглехидрати;
 • Спазване на график на основните хранения;
 • Прием на баластни вещества(фибри);
  Фибрите действат протективно над чревната флора, поради свойството да балансират отделянето на стомашно- чревните сокове и да активират формирането на слуз в тънките черва. Благодарение на фибрите, приети с храната се улесняват изцяло процесите по храносмилането, тъй като за тях е характерно да усвояват голям част от водата в стомашното съдържание.
 • Ограничаване количествата на приеманата готварска сол;
 • Ограничаване на количествата на рафинирани и преработени храни;
 • Допълнителен прием на витамини, минерали и мастни киселини под формата на хранителна добавка.

Ние от екипа на Cvetita Herbal препоръчваме: SAMe и 10/ten Caffeine

Какво представлява SAMe?
S-Аденозилметионин (SAMe) представлява естествен елемент, който се локализира в почти всяка една тъкан или органична течност в човешкото тяло. SAMe представлява комплекс от една аминокиселина – метионин, която е свързана с важна молекула – аденозин трифосфат (АТФ). 

Положително повлиява депресивни и тревожни състояния
Според направени проучвания, SAMe има активност при депресивни и тревожни състояния. Доказва се, че SAMe може да повлияе положително върху депресивните епизоди и да намали симтоматиката, с която се съпровождат. Освен това се регистрира и активност на SAMe в подобряване на настроението при някои хора. Наред с това, SAMe може да прояви синергичен (засилващ) ефект при приема на някои седативни медикаменти.

Подпомага синтеза на важни елементи в тялото
При недостиг на определени елементи в тялото (напр. витамин B12), естественият синтез на SAMe може значително да намали. Понижаването на нивата на SAMe респективно ще задейства процес по повишаване нивата на хомоцистеина (непротеиногенна α-аминокиселина, която е хомолог на аминокиселината цистеин) в тялото. Това на свой ред би било предпоставка за намаляване на двата важни хормона – серотонин и норадреналин.

Според изследвания, SAMe има качествата да подпомогне синтеза на важни хормони и невротрансмитери, сред които серотонин и допамин. Серотонинът представлява моноаминен невротрансмитер, който се синтезира в серотонергичните неврони на централната нервна система. Серотонинът има роля в регулирането на съня, настроението, сексуалното желания, апетита, болката и т.н. И серотонинът, и другите елементи, чиято продукция SAMe подпомага, са ангажирани с важни задачи- доброто настроение, качеството на съня, желанието за физическа активност, апетита, сексуалното желание и други.

Повишава настроението, съдейства паметта и концентрацията
Мощните свойства на SAMe го превръщат в натурален тонизатор за мозъка, който има активност в подобряване на паметта и концентрацията. Според изследвания, SAMe доказано редуцира чувството за умора, което е основна причина за проблеми с концентрацията и паметта. Има данни, които сочат активност на SAMe  в подобряване работата на нервната система и протективно действие върху мозъка.

Подобрява когнитивните функции
Според други изследвания, SAMe има свойството да подобрява когнитивните функции. Това се дължи на качеството на SAMe е повишаване на нивата на креатин фосфата или т.нар. фосфокреатин. Именно по този начин SAMe може да има активиращ ефекти върху мозъчната дейност. Това на практика означава, че SAMe има свойството да подпомогне при проблеми свързани със съня, паметта и концентрацията.
Приемът на SAMe:

 • Подпомага чернодробната работа – има основно участие в естествените процеси на детоксикация на черния дроб
 • Успешно повлиява хроничната умора и натрупания стрес
 • Помага за регулиране на емоционалното състояние и адаптиране към стресови ситуации
 • Подпомага работата на мозъчната система- има стимулиращ мозъчната дейност ефект и успешно съдейства когнитивните функции
 • Положително повлиява настроението
 • Подобрява кръвообращението и мускулната функция
 • Действа ефективно при болка в ставите и повишава тяхната мобилност
 • Мощен антиоксидант
хранене


Кофеин
Кофеинът има силно изразено блокиращо действие. Той възпрепятства свързването на аденозин в мозъка. Аденозинът е специфичен невротрансмитер, който се натрупва и ни кара да се чувстваме изморени. Аденозинът се свързва по естествен начин с определени центрове намиращи се в мозъка ни, които забавят мозъчната ни активност. При „блокиране“ на неговия синтез, се редуцира чувството за умора и отпадналост.

Освен това, кофеинът има качеството да съдейства производството и отделянето на глутамин (аминокиселина) и допамин (невротрансмитер). По този начин активира притока на енергия, стимулира мозъчната дейност и повишава настроението.


Знаем, че кофеинът има силно ободряващо действие, което чувстваме като прилив на енергия непосредствено след прием. Проявата на този ефект може да варира от 10 до 30 минути, което зависи от други различни фактори (колко често приемате кофеин; в какви дози и т.н.).
Знаем още, че продължителният прием на кафе е свързан с едно неприятно последствие – оцветяването на зъбите. Ако искате да избегнете този процес или пък кафето не е сред любимите ви напитки, то 10/ten Caffeine е точно за вас!
Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме натурален Кофеин на капсули.


Приемът на 10/ten Caffeine ще:

 • Стимулира мозъчната дейност и въздейства положително над настроението;
 • Съдейства изгарянето на мазнини;
 • Въздейства над изгарянето на гликоген;
 • Неутрализира констипацията и има очистителен ефект.


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
10ten caffeine kofein 40 kapsuli h 100 mg

Използвани източници:
* „Хигиена на храненето“; Под редакцията на доц. д-р Р. Еникова, дм (2014)

Подобни публикации