СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Дисменорея (болезнена менструация) – Как да се справим?

pain
rss

Какво представлява дисменореята?


Накратко – дисменореята представлява болезнено протичаща менструация. Болката при дисменорея може да бъде разнообразна по сила, интензитет и продължителност. Обикновено говорим за рязко проявяваща се болка в долната част на корема и областта на кръста. Често болката може да обхване и страничната част на малкия таз или пък друга близка област. Причините за проява на дисменорея могат да бъдат изброени в дълъг списък, но ако трябва да ги обособим в кратък вариант, то те могат да бъдат:

  • Анатомични;
  • Психологически;
  • Персонални (отнасящи се до функционални особености на индивида).


Изначало менструацията не следва да бъде съпроводена с какъвто и да е било вид болка, но малко представителки на женския пол знаят това, предвид ежемесечните предизвикателства, на които са подложени. За проблем говорим именно тогава, когато ежемесечно тези няколко обикновени дни се превъръщат в „кризисни“.

Дисменореята като здравословен проблем може да се разграничи като първична и вторична:

  • Първичната дисменорея се характеризира със силна болезненост по време на меструация, но без в това да лежи пряка връзка с някакъв генетичен или придобит здравословен проблем. Про първичната дисменорея няма наличие на заболяване и то няма как да бъде първоизточник на проблема. Този вид дисменорея се проявява още в юношеските години, при първи овулаторни периоди. При промяната на функционалността на яйчниците или тяхното активиране;
  • Обратно на първичната, вторичната дисменорея се появява като резултат от възникнал процес (заболяване, инфекция и т.н.) в някои от половите органи разположени в малкия таз (репродуктивните женски органи). Примери за това могат да бъдат:
  • Тазововъзпалителни болести като остри салпингити и други възпаления на фалопиевите тръби;
  • Ендометриоза (еднометриум разпространен извън маточната кухина) ;
  • Аденомиоза (нарушения в клетките на ендометриума);
  • Миома на матката и много други.


Как да се справим?


От изключителна важност е навременната консултация със специалист-генеколог, за изясняване на първоизточника на проблема. Ако имате проява на дисменорея незабавно трябва да се консултирате със специалист, тъй като зад това може да се крие рисков фактор за вашето общо здраве.

Лечението на дисменорея трябва да бъде многокомпонентен процес, в който се включват лекарски консултации, медикаменти (ако има необходимост от такива), съобразен с проблема ви хранителен режим, ниво на физическа активност и други. Важни фактори в случая са количеството и качеството на съня, стреса, телесното тегло, съотношение на ценни минерали за тялото, тютюнопушенето, приемът на алкохол и какво ли още не.

Това, което е важно е да не приемаме болката като „всички ги боли, нормално е“, това няма как да бъде обяснение на вашия проблем. А още повече, че не бива да тълкуваме състоянието си като общоприет закон. В колкото по-ранен етап се установи вашето индивидуално състояние, толкова по-безболезнено и бързо ще хвърлите този проблем зад гърба си.

Разгледайте в нашият онлайн магазин:

корени-от-мака-цена

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Ние сме производител на хранителни добавки. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт CvetitaHerbal.

Подобни публикации