СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво представлява дълбокият сън и защо е толкова важен?

cvetita 09
rss

Сънят е жизненоважен фактор в поддържане на доброто здраве. Различават се два вида сън–бавновълнови сън и бързовълнови сън. Разликата между тези два вида произходжа от това, че при бавновълновия сън се възстановяват енергийните и мозъчните ресурси, а при бързовълновия мозъчната активност наподобява състояние на будност, макар че всички други физични и химични процеси подсказват състояние на сън. 


Докато спим, тялото ни преминава през 5 различни етапи от цикъла на съня. Дълбокият сън например е етапът на съня, който трябва да почувствате освежен, когато се събудите сутрин. За разлика от съня с бързо движение на очите (REM), дълбокият сън е, когато тялото и мозъчните вълни се забавят. [1]


Какви са етапите на съня?
Сънят
преминава през два непрекъснато редуващи се етапа, ако може така да се каже: REM (Rapid Eye Movements) и NREM (Non-REM) сън. Дълбочината на съня може да бъде преценена по силата на определен дразнител, който предизвиква събуждане – или по прага за събуждане.  

Разликата между REM и NREM се изразява в редица физични и когнитивни показатели. Например при REM очните движения са чести и бързи, дишането е неправилно, кръвното налягане е нестабилно, докато при NREM очните движения са бавни, дишането е балансирано, а кръвното налягане понижено.

Етап 1
Този етап продължава няколко минути или това е времето, в което се придвижваме от будно състояние към заспиване. В този етап сънят е най-лек, а прагът на събуждане е най-висок. Що се отнася до телесните функциите на тялото, сърдечен ритъм, дишане и движения на очите-започват да се забавят. В мускулите все още е наличен тонус, което е причина за честите случайни потрепвания при заспиване. Наблюдава се още забавяне на мозъчните вълни.

Етап 2
През втория етап на съня са характерни намаляване на сърдечния ритъм, отпускане на  мускулатурата, понижаване на телесната температура, допълнително забавяне на мозъчните вълни,

Етапи 3 и 4

По време на тези етапи, тялото се намира в дълбок сън–мозъчните вълни, пулсът, дишането стават най-бавни.

Етап 5-REM сън
Първият  етап от REM сън настъпва около 90 минути след преминаване през NREM етапите. Обикновено това е етап, в който сънуваме.

По време на този етап се наблюдава засилено движение на очите, увеличаване на мозъчната активност и пулса.


Какви са здравословните ползи от дълбокия сън?
Всеизвестно е, че сънят има възстановителен ефект върху тялото, което се отнася както до физическото здраве, така и до когнитивното. Една от най-важните ползи от дълбокия сън е засилване на метаболизма на глюкозата в мозъка, което подпомага краткосрочната и дългосрочната ни памет.


Дълбокият сън и въздействието му върху краткосрочната памет
Краткосрочната памет или т.нар. „активна памет“, е информацията по съществото, на която в момента сме наясно, за която мислим непосредствено след нейното приемане. Във фройдистката психология (т.е. психоанализата на Зигмунд Фройд) тази памет би била наричана съзнателен ум. Фокусът, към който е насочено вниманието ни или сензорните, звуковите и т.н. спомени генерират информация в краткосрочната памет.

Повечето от информацията, съхранявана в активната памет, се пази за около 20 до 30 секунди.  Проучвания установяват, че дългосрочната липса на дълбок сън може да доведе до нарушения в краткосрочната памет, разсеяност, нервност и липса на концентрация и резки промени в настроението. Респективно  набавянето на адекватни количества сън облагодетелстват краткосрочната памет и подкрепят когнитивното и емоционално здраве. [1]

Дълбокият сън и въздействието му върху дългосрочната памет
Дългосрочната памет
представлява последното ниво на обработка на приетата информация. Приетата краткосрочна информация, която продължава по един или друг начин да бъде обект на нашите мисли се превръща в дългосрочна. Тази информация е до голяма степен извън нашето съзнание, но може да бъде „повикана“ и използвана при необходимост. Според наличните доказателства в тази посока, липсата на дълбок и продължителен сън може да бъде първоизточник на някои когнитивни увреждания в напреднала възраст. Това може да се изрази като проблеми със запомнянето на събития, затруднение при формирането на мисли, невъзможност за задържането на внимание и т.н.

Дълбокият сън въздейства възстановяващо и върху редица други химични и физични процеси например подкрепа на хипофизната жлеза при отделянето на важни хормони, като човешкия хормон на растежа.

Други ползи от дълбокия сън включват:

  • възстановяване на енергията;
  • поддържане на хомеостазата;
  • подобряване на мозъчната функция;
  • подкрепа на терморегулационните процеси;
  • клетъчна регенерация;
  • повишаване кръвоснабдяването на мускулите;
  • насърчаване растежа и възстановяването на тъканите и костите;
  • укрепване на имунната система;


Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Фаза 5 Супер Слийп. Фаза 5 Супер Слийп е натурален продукт под формата на бързодействащ спрей, който съчетава действието на две лечебни билки–Мента и Валериана с Мелатонин.

сън

Основни ползи при приема на Мента за организма
Ментата съдържа разнообразие от ценни вещества–до 5% етерично ментолово масло, ензими, дъбилни, смолисти и горчиви вещества, флавоноиди, каротеноиди, танини, соли и микроелементи.

Едно от основните действия на ментата е това на натурален мускулен релаксант с изключително болкоуспокояващо действие. Ментолът, съдържащ се в ментата има свойството да увеличи притока на кръв, осигурявайки усещане за охлаждане, което облекчава болката. Ментата има силно успокояващо организма действие, което се дължи на един друг мощен елемент–хесперидинът. Хесперидинът представлява флавоноиден гликозид (биофлавоноид) със силно противовъзпалително и седативно действие върху клетките, като съдейства тяхната регенерация.

Основни ползи при приема на Валериана за организма
Валериана е изключително ефективна за овладяване на проблеми с нервната система. Благодарение на ценния й химичен състав, валерианата въздейства отпускащо над мускулните тъкани. Счита се, че едно от важните свойства в тази посока е това да разтоварва мускулите от натрупаното напрежение и то непосредствено след нейния прием. Освен че съдейства релаксацията на мускулатурата, валерианата има качеството да действа седативно върху мозъка. Счита се, че екстрактът от Валериана установява взаимодействие с гама-аминомаслената киселина (GABA–главен инхибиторен невротрансмитер), която подпомага за регулирането на нервните импулси в мозъка.

По химичен състав GABA представлява аминокиселина, която естествено се синтезира в мозъка, а ролята й е да балансира процеси в главния мозък. По този начин валерианата съдейства заспиването, качеството и продължителността на съня.Използвани източници:
[1] McCarley RW. Neurobiology of REM and NREM sleep. Sleep Med. 2007 Jun;8(4):302-30. doi: 10.1016/j.sleep.2007.03.005. Epub 2007 Apr 30. PMID: 17468046.
[2] Polzella DJ. Effects of sleep deprivation on short-term recognition memory. J Exp Psychol Hum Learn. 1975 Mar;104(2):194-200. PMID: 1141831.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1141831/

Подобни публикации