СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Чесънът – естественият имуностимулант

garlic
rss

Всеизвестна истина е, че хората, които ядат много зеленчуци, се разболяват по-рядко. Но един конкретен зеленчук трябва задължително да бъде в списъка на хранителните продукти, поддържащи здравето… особено в сезона на настинките и грипа. Представяме ви негово величество Чесънa!

Той принадлежи към същото семейство луковични растения като лука и праза. Чесънът обаче се отличава с това, че съдържа много сяра, която му придава и специфичната миризма. Освен това той е богат на редица хранителни вещества, които са доказано полезни за здравето – аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен.

Доказано е, че чесънът е изключително полезен за поддържането на имунитета.

Ето какво трябва да знаем:

#1 Чесънът стимулира Т-клетките

Консумацията на чесън може да увеличи броя на *Т-клетките в кръвта, които се борят с вирусите. Това е важно, тъй като настинките и грипът се причиняват именно от вируси. През 2012 г. учени от Университета на Флорида съобщават в списание „Клинично хранене“, че приемът на екстракт от стар чесън облекчава симптомите при настинка и грип. Освен това болките и неразположението отшумяват по-бързо при хората, които приемат чесън. Според учените чесновият екстрактът действа чрез засилване на функцията на имунните клетки.

#2 „Секси” чесънът предпазва от настинка и грип

Мнозина включват чесъна в групата на афродизиците. И това не е случайно.

„Той има способността да разширява кръвоносните съдове и да подобрява кръвообращението в долните части на тялото”, казва Джуди Каплан, MS, RDN, диетолог от град Виена, щата Вирджиния (САЩ) и говорител на Академията по хранене и диететика.

Според изследователи от университета Уилкс в Wilkes University in Wilkes-Barre, щата Пенсилвания (САЩ), редовният секс може да засили имунната ви система. Учените са установили, че колежаните, които правят секс веднъж или два пъти седмично, имат повече имуноглобулин А (IgA) в организма си, отколкото тези, които не правят секс. IgA е вид протеин, който действа като антитяло. Той се свързва с чужди нашественици, като например вируси на настинка и грип, когато те за пръв път навлизат в тялото ви, и призовава имунната ви система да ги унищожи.

#3 Чесънът като средство за намаляване на стреса

Не е случайно, че когато сте преуморени или стресирани, по-лесно хващате настинка или грип. Изследователски екип от университета Carnegie Mellon в Питсбърг съобщава, че организмът губи способността си да се бори с инфекциите, когато е подложен на постоянен стрес. Резултатите от изследването са поместени в изданието на Националната академия на науките от ноември 2011 г.

Къде е ролята на чесъна тук? Доказано е, че той се бори със стреса и умората. Чесънът може да повлияе на реакцията на надбъбречните жлези към стреса. Ако ядете чесън, надбъбречните ви жлези ще произвеждат по-малко хормони на стреса и по този начин ще спадне нивото ви на умора. „Въоръжени” с този зеленчук, вие ще сте по-способни да се борите с чужди нашественици.

#4 Чесън и цинк – една наистина добра комбинация

Високото съдържание на сяра в чесъна обяснява ползата му като средство за борба с настинката и грипа. Сярата помага на организма да усвои микроелемента цинк, който е доказано средство за укрепване на имунитета. Цинкът се съдържа в пълнозърнестите храни като кафяв ориз и пълнозърнест хляб.

Ето една бърза рецепта, която ще ви помогне да сте здрави: Запържете малко смлян чесън в полезен за сърцето зехтин и след това намажете с него филийка пълнозърнест хляб.

#5 Чесънът пази от микроби

„Синдромът на Рей (Reye syndrome) е състояние, при което мозъкът и черният дроб са възпалени. Обикновено се причинява при комбинация от аспирин и вирусно заболяване, но пълната причина не е напълно изяснена.“, казва д-р Амеш Адалжа, старши научен сътрудник в Центъра за здравна сигурност „Джон Хопкинс“, асистент в Училището по обществено здраве „Джон Хопкинс Блумбърг“ и сътрудник на Центъра за глобално здраве „Джон Хопкинс“.

Това състояние може да е резултат от настинка или грип (или варицела), но за щастие се среща много рядко. To засяга децата и тийнейджърите и може да включва повръщане, объркване, летаргия и други психични промени. Няма специфично лечение и изходът е различен – някои хора се възстановяват напълно, други имат дългосрочни неврологични последици, а около 1 на 5 умират. Родителите не трябва да дават на децата и тийнейджърите лекарства, съдържащи аспирин, когато имат настинка, грип, варицела, треска или подобно заболяване, тъй като аспиринът е свързан със синдрома на Рей, посочват учените.                                                                                                                               чесън

Предупреждения за чесъна

Повечето хора могат да консумират чесън и да не изпитват неприятни странични ефекти (освен лош дъх). Но ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, като например варфарин (кумадин), или ви предстои операция, не бива да консумирате чесън, защото той може да разреди кръвта ви още повече и да предизвика кървене. Също така чесънът може да причини стомашно разстройство при някои хора. Според редица специалисти този зеленчук сваля кръвното. Така че ако страдате от ниско кръвно, бъдете внимателни колко често включвате продукта в диетата си. Препоръчително е да се консултирате с лекар, ако консумирате много чесън, за да подсилите имунитета си.

Любопитно

В много медицински списания се посочва, че чесънът помага при лечението дори на най-устойчивите инфекции.

През Първата световна война чрез налагане върху раните на компреси с чесън английските лекари успявали да се справят с гангрената. По този начин са били спасени крайниците на много войници.

В Индия за борба с проказата – едно от най-трудно лечимите инфекциозни заболявания – също са използвали чесън.   

През 1980 г. престижно китайско медицинско издание съобщава, че терапията с чесън е облекчила страданията на хора с менингит. В този случай чесънът се приемал на капсули, както и с венозни инжекции.

При лабораторни опити с мишки вирусолози от Мичиган получили удивителни резултати. Оказало се, че чесънът е намалил с цели 64% заболеваемостта от **полиомиелит при животните.

Известният органист, историк на музиката, философ и лекар Алберт Швайцер също е познавал добре лечебните свойства на чесъна. Той имал болница в Африка, където лекарствата често не достигали. Затова Швайцер бил принуден да използва природни средства, за да помага на своите пациенти. Лекарят прилагал лечение с чесън за болните от тиф и холера.                                                                                  

*T-клетките или T-лимфоцитите принадлежат към групата на белите кръвни клетки, известни още като лимфоцити. Играят основна роля при клетъчно опосредствания имунитет

** Полиомиелитът, наричан също детски паралич, е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com. 


Използвани източници:

Everydayhealth.com

„Чесън за лечение и пречистване” – Александър Кородецки, Издателство „Хомо футурус” 2016

cvetitaherbal.com

Подобни публикации