СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Интермитентното гладуване – Kак действа и какви са ползите за организма?

water fruit
rss


Какво представлява интермитентното гладуване?
Интермитентното
(интервално или периодично, нар. се още пости) гладуване  е модел на хранене (Intermittent Fasting), който представлява периодично гладуване, което се изпълнява на цикличен принцип. Интермитентното гладуване е хранителен режим, който предполага хранене в точно определен времеви диапазон от денонощието. Много научни разработки и изследвания потвърждават ползите от периодичното гладуване за организма. Може би това е и причината този диетичен режим, ако можем да го наречем така, да набере сериозна популярност през последните няколко години. Сред предимствата от практикуването на този хранителен режим са забързване на метаболитната скорост, подобряване процесите по храносмилането, редуциране телесното тегло, балансиране на хормоните и други. При интермитентното гладуване няма ограничение по отношение вида храни, които могат да се консумират, но времето на консумация е в основата и е решаващо. В тази връзка интермитентното гладуване не е диета в конвенционалния смисъл, а начин или модел на хранене.

3–те основни метода на интермитентно гладуване

  • Метод 16/8
    Този метод е сред най-често прилаганите, тъй като е лесен за изпълнение. При този метод е позволено хранене само в рамките на 8 часа, напр. от 10 до 18 часа или от 12 до 20 часа, през другото време, т.е. останалите 16 часа, приемът на храна се преустановява напълно.
  • Метод 5:2
    И от името се подразбира, че при този метод храненето през избрани 2 дни от седмицата се спира. В продължение на пет дни можете да се храните нормално и не е нужно да мислите за часовете, в които приемате храна. След тези 5 дни се прави пълно гладуване за 48 часа. Важно е да отбележи, че консултацията на този режим със специалист е задължително, а приемът на течности трябва да бъде засилен.
  • Метод 24-часово прекъсване
    Този метод представлява гладуване за период от 24 часа веднъж седмично. Най-често се изпълнява с последно ядене на вечеря на единия ден и гладуване до вечерята на следващия ден.

Разгледайте нашите предложения за хранителни добавки за отслабване, които да комбинирате във вашата диета.


Какво знаем за интермитентното гладуване?


Периодичното (интервално) гладуване
отдавна е предмет на засилен интерес от страна на науката. Множеството проучвания доказват, че този хранителен модел има качествата да задейства различни оздравителни процеси в тялото. Причината за това е, че организма започва самопрочистване и изхвърля отпадните продукти от метаболизма и органичните процеси. Главното, с което се свързва гладуването е клетъчно възстановяване, което се дължи на т.нар. почивка на организма, която се случва именно посредством гладуване. Почивката от прием на храна за определено време съдейства освобождаването на червата и енергизира организма.

Според проучвания над животни, периодичното гладуване и ограничаването на калориите се свързва с повишаване устойчивостта към свързаните с възрастта заболявания. Установяват се подобрени сърдечно-съдови и мозъчни функции и намаляване негативното действие на оксидативния стрес в организма. [1]

Вижте течен екстракт от зелен чай.

Други проучвания пък установяват положителни ефекти по отношение на метаболитната функция и скорост, както и редуциране на телесното тегло. [2]

Ако разгледаме гладуването като обстоятелство, то можем да кажем, че същото е съпътствало човешката еволюция от незапомнени времена. Древните народи са живели живота си в диви и сурови природни условия. Ясно е, че в древността са липсвали изобилието от храна, разнообразието на хранителни стоки и продукти и локалния им достъп, но това не е попречило оцеляването на човека. Това е немалък повод за размисъл.

Разгледайте екстракт от бяла бреза – силен диуретик.

В книгата си „Гладът – приятел и лекарство“, Лидия Ковачева, диетолог и природолечител дава чудесен пример за това с племе наречено „Тубу“:

„Хората от племето Тубу изненадват своите изследователи с невероятната си и изключителна жизненост, издръжливост и здравина. Тяхното главно занимание е търговията със сол, която те сами добиват, товарят на камили и разнасят по околните племена, като я разменят за фурми, просо и необходими за бита предмети. По нагорещените пясъци и под палещите слънчеви лъчи при температура 40-50°С те могат да изминат за един ден 50-60 до 80 километра. Изключително издръжливи; те не познават умората.

Описан е следният случай. Една заран, когато камилите са натоварени със сол и хората на Тубу са готови за път, изследователите тръгват успоредно с тях. Хората на Тубу вървят пеш, водейки своите камили, а изследователите се движат в специално оборудвани джипове с охладителни инсталации.

След 30-40 километра се дава сигнал за почивка и престой. Изследователският екип в джиповете е толкова изтощен, че едва диша от задухата и горещината. Още със спирането лекарите бързат да проверят състоянието на хората от Тубу. За тяхно учудване се оказва, че пулсът на тубузците е съвсем нормален и липсват каквито и да е признаци на умора. Състоянието им е точно такова, каквото е било при тръгването – без капчица промяна.

Но изненадите не спират дотук: лекарите предприемат обедно хранене, състоящо се от телешки бульон и обикновени консервирани храни. Поканват и хората от Тубу да споделят обяда им. Тубузците гледат с недоверие и подозрение предлаганите неща, но все пак се съгласяват да опитат. Но още с първата хапка започват с отвращение да плюят поетото и отказват предложената храна. Те предпочитали своя обяд, състоящ се само от 3-4 фурми.

Учените изследователи са особено впечатлени от техния начин на хранене – действително имало над какво да се замислят.“[3]

**Макар че гладуването е хранителен принцип с доказана ефективност – разтоварване и освежаване на организма, което пък провокира оздравителни ефекти върху човешкото тяло, с него не бива да експериментира. Ако сте решили да приложите интермитентното гладуване, то е важно да се съветвате с вашия лекар!


Няма как да не споменем и Л Карнитин капсули – една от най-популярните хранителни добавки за отслабване.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

гладуванеИзползвани източници:
[1] Mark P Mattson, Ruiqian Wan, Beneficial effects of intermittent fasting and caloric restriction on the cardiovascular and cerebrovascular systems, PMID: 15741046 DOI: 10.1016/j.jnutbio.2004.12.007, NIH, J Nutr Bioche., 2005 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15741046/
[2] Rona Antoni, Kelly L. Johnston, Adam L. Collins and M. Denise Robertson, The Effects of Intermittent Energy Restriction on Indices of Cardiometabolic Health, Nutrition, Metabolism and Diabetes Research Group, Faculty of Health and Medical Sciences, University of Surrey, Guildford, UK, DOI: 10.5171/2014.459119, ibimapublishing.com,  28 June 2014
[3] Ковачева Л. Гладът – приятел и лекарство, c.6, 2017

Подобни публикации