СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

SAMe в подкрепа на мозъчните функции

same 1
rss


Какво представлява SAMe?
S-Аденозилметионин (SAMe)
представлява естествен елемент, който се локализира в почти всяка една тъкан или органична течност в човешкото тяло. SAMe представлява комплекс от една аминокиселина – метионин, която е свързана с важна молекула – аденозин трифосфат (АТФ). 

От какво е изграден SAMe?

Метионин
Метионинът представлява есенциална алфа-аминокиселина, която има жизненоважно значение за човешкия организъм, тъй като участва в редица функции и процеси.

Метионинът е необходим за:

 • Продукцията на мелатонин (хормона на съня) в тялото и неговите биологични свойства
 • Подпомага обмяната на веществата в тялото (протеини, липиди и някои основни витамини)
 • Подкрепя функцията на черния дроб, съдейства естествената му детоксикираща задача
 • Има имуномодулираща активност- повишава имунния отговор на организма
 • Подпомага продукцията на някои аминокиселини, фосфолипиди
 • Съдейства възстановителните процеси в тялото и други.


Аденозин трифосфат
Аденозин трифосфат или аденозинтрифосфорна киселина представлява важно вещество (ензим), което е изградено от 3 молекулни елемента фосфорна киселина.

Аденозин трифосфат се произвежда в митохондриите в нашето тяло по напълно естествен начин. Митохондриите са ангажирани с непрестанен процеc по доставяне на аденозитрифосфат (основната молекула), която е носител на енергия в клетките. Или от това следва, че аденозин трифосфат е пряко свързан с продукцията на енергия в клетките.

АТФ е необходим за:

 • Процесите по кръвоснабдяване в тялото
 • Основен източник на енергия за клетките
 • съдейства за по-бързото възстановяване на организма
 • Необходим за метаболизирането и обмяната на веществата и други.


SAMe има свойството да циркулира в кръвта и поради това има ключово значение за всичи клетки в човешкото тяло. SAMe действа като основен метилов донор в организма, поради което има фундаментално значение за синтеза и функционалността на протеини, хормони, невротрансмитери и ДНК в тялото. Едно от двете основни направления, в които SAMe действа е именно като подпомага работата на черния дроб.

Вече разгледахме активността на SAMe по отношение работата на черния дроб. Накратко значителна част от SAMe се превръща в глутатион в черния дроб. Допълнителният прием на SAMe може да подобри концентрацията на глутатион в черния дроб. Глутатионът (L-Glutathione) представлява клетъчен антиоксидант, който е концентриран главно в черния дроб. По структура, глутатионът представлява вид протеин (трипептид), който съдържа три аминокиселини- цистеин, глицин и гама-глутаматова киселина. Ролята на глутатиона в организма е важна, тъй като този елемент има принос в случването на няколко важни процеса.

Функцията на този антиоксидант включва извличане на вредните (токсични) вещества от черния дроб, правилно протичане на процесите по имунната защита на тялото, подобряване състоянието на червените кръвни клетки и други.

Именно поради това, че глутатионът е елемент, чийто разположение е главно в черния дроб, SAMe може да подобри регенерацията на клетките в черния дроб.

Как SAMe подкрепя мозъчните функции?

Положително повлиява депресивни и тревожни състояния
Според направени проучвания, SAMe има активност при депресивни и тревожни състояния (NCBI). Доказва се, че SAMe може да повлияе положително върху депресивните епизоди и да намали симтоматиката, с която се съпровождат. Освен това се регистрира и активност на SAMe в подобряване на настроението при някои хора (NCBI). Наред с това, SAMe може да прояви синергичен (засилващ) ефект при приема на някои седативни медикаменти.

Подпомага синтеза на важни елементи в тялото
При недостиг на определени елементи в тялото (напр. витамин B12), естественият синтез на SAMe може значително да намали. Понижаването на нивата на SAMe респективно ще задейства процес по повишаване нивата на хомоцистеина (непротеиногенна α-аминокиселина, която е хомолог на аминокиселината цистеин) в тялото. Това на свой ред би било предпоставка за намаляване на двата важни хормона – серотонин и норадреналин.

Според изследвания, SAMe има качествата да подпомогне синтеза на важни хормони и невротрансмитери, сред които серотонин и допамин. Серотонинът представлява моноаминен невротрансмитер, който се синтезира в серотонергичните неврони на централната нервна система. Серотонинът има роля в регулирането на съня, настроението, сексуалното желания, апетита, болката и т.н. И серотонинът, и другите елементи, чиято продукция SAMe подпомага, са ангажирани с важни задачи- доброто настроение, качеството на съня, желанието за физическа активност, апетита, сексуалното желание и други. 


Повишава настроението, съдейства паметта и концентрацията 
Мощните свойства на SAMe го превръщат в натурален тонизатор за мозъка, който има активност в подобряване на паметта и концентрацията. Според изследвания, SAMe доказано редуцира чувството за умора, което е основна причина за проблеми с концентрацията и паметта. Има данни, които сочат активност на SAMe  в подобряване работата на нервната система и протективно действие върху мозъка. 


Подобрява когнитивните функции
Според други изследвания, SAMe има свойството да подобрява когнитивните функции. Това се дължи на качеството на SAMe е повишаване на нивата на креатин фосфата или т.нар. фосфокреатин. Именно по този начин SAMe може да има активиращ ефекти върху мозъчната дейност. Това на практика означава, че SAMe има свойството да подпомогне при проблеми свързани със съня, паметта и концентрацията.Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате SAMe (капсулна форма):

same

Основни ползи от приема на SAMe:

 • Подпомага чернодробната работа – има основно участие в естествените процеси на детоксикация на черния дроб
 • Успешно повлиява хроничната умора и натрупания стрес
 • Помага за регулиране на емоционалното състояние и адаптиране към стресови ситуации
 • Подпомага работата на мозъчната система- има стимулиращ мозъчната дейност ефект и успешно съдейства когнитивните функции
 • Положително повлиява настроението
 • Подобрява кръвообращението и мускулната функция
 • Действа ефективно при болка в ставите и повишава тяхната мобилност
 • Мощен антиоксидант


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

*Важно е да се подчертае, че приемът на какъвто и да е било биологично активен елемент или лекарствен препарат е препоръчително предварително да се съветва със специалист!

Използвани източници:

* NCBI, Tao Guo, Lei Chang, Yusha Xiao, and Quanyan Liu, „S-Adenosyl-L-Methionine for the Treatment of Chronic Liver Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis“ (2015)

NCBI B L Kagan, D L Sultzer, N Rosenlicht, R H Gerner  „Oral S-adenosylmethionine in depression: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial“ (1990)

NCBI T Bottiglieri, M Laundy, R Crellin, B K Toone, M W Carney, E H Reynolds „Homocysteine, folate, methylation, and monoamine metabolism in depression“

ScienceDirect Diego Fontanari, Carmine DiPalma, Gloria Giorgetti, Francesco Violante, Michele Voltolina „Effects of S-adenosyl-L-methionine on cognitive and vigilance functions in the elderly“ (1994)

*NCBI Simon N. Young and Marjan Shalchi „The effect of methionine and S-adenosylmethionine on S-adenosylmethionine levels in the rat brain“ (2005)

Подобни публикации