СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Хидратация през бременността–всичко, което трябва да знаем

pexels photo 1458671
rss
Както знаем, тялото ни е изградено в голям процент от вода (около 70% от човешкия организъм). Необходимостта от хидратация се увеличава двойно по време на бременност, а причината за това е настъпването на множество промени в женското тяло. Тези промени засягат редица системи и процеси–дихателната, сърдечно-съдовата, ендокринната, отделителната система и т.н. Разбира се, бременността е период, през който жената трябва да обърне по-голямо внимание на собственото си здраве–просто потребностите на организма се променят съществено.

Каква е роля на водата в организма?

Водата осигурява необходимата среда за случването на всички физиологични реакции и процеси в тялото.

Водата има мобилната функция, което позволява транспортирането на незаменими вещества в тялото–микро-и макроелементи, ензими, хормони и други.

Водата е необходима за правилното функционирането на дихателната, ендокринната, сърдечно-съдовата, двигателната и отделителната система.

 – Необходима е за клетъчната регенерация и работа, както и за невротрансмисията.

 – Водата е перфектен терморегулатор, който извършва балансираща функция, което съдейства поддържането на нормална температура на тялото.

Водата е необходима и за естествения и непрекъснат процес на детоксикация на тялото.

– Наличието на вода в тялото е определящо за правилната работа на метаболизма. Благодарение на водата е възможно изхвърлянето на ненужните вещества (токсините).

Макар че не усещаме, тялото ни губи вода непрекъснато. Основно тялото губи вода чрез отделянето на урина от бъбреците. В зависимост от нуждите на организма, бъбреците могат да отделят по-малко от половин литър до няколко литра дневно.

Тялото губи около 100-200 мл вода и с изпражненията. В процеса на дишане също се губи немалко количество вода около 400–500 мл дневно.

Около 500–700 мл вода се губи и при потенето, резултат от физическа активност, климатичен фактор или пък висока телесна температура. 

Какво е необходимото количество вода по време на бременност?

Според експерти, дневната потребност от прием на течности през бременността следва да е 2,5 л дневно през първата половина от бременността, а 1,5 л–през втората. Много е важно да се обърне внимание на вида течности, които жената приема по време на бременност. Несъмнено водата е препоръчителна, тъй като има благотворно влияние върху терморегулацията, обменните процеси, отделителната и храносмилателната система и т.н. Освен това водата се преработва по-лесно от всяка друга течност, приета от организма.

„Употребявайте само чиста бутилирана вода, за да избегнете попадането в организма ви на всевъзможни вируси и бактерии. Най-добре избирайте слабоминерализирана (1–2 г на литър) негазирана минерална вода. Отношението към соковете по време на бременност е двояко. Купените от магазина стават само за глезотия, те не притежават никакви полезни свойства. Полезни са прясно изстисканите сокове без добавяне на сол или захар, най-добре разредени наполовина с вода. При това не пийте повече от една 1 чаша такъв сок дневно.“ [1]

Как да разпознаем дехидратацията?

Леката до умерена дехидратация може да се разпознае по следните признаци:

 • сухи устни;
 • сънливост
 • намалена нужда от уриниране;
 • главоболие;
 • констипация (запек);
 • виене на свят.

* Ако тези симптоми се проявяват при вас, то обърнете сериозно внимание на приема на течности.

Как да предотвратим дехидратация по време на бременност?

 • Опитайте се да приемате поне 8-10 чаши вода дневно;
 • Направете си напомняния на телефона, за да не забравяте да приемате течности;
 • Наблягайте на сезонни продукти–свежи плодове и зеленчуци;
 • Ограничете приема на кофеин;
 • Избягвайте преработените напитки;
 • Избягвайте захарни и газирани напитки;
 • Избягвайте натуралните сокове;
 • Избягвайте прекалено горещи или студени напитки;
 • Консумирайте храни, богати на вода.


Храни, богати на вода:

хидратация

Използвани източници:
[1] Свирская, Е. Бременността от зачеването до раждането, с. 73, Руска, първо издание, Хомо Футуриc, 2012 https://m.helikon.bg/162861-Бременността-от-зачеването-до-раждането.html

Подобни публикации