СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво трябва да знаем за инулина?

inulin1

Инулинът е полизахарид (въглехидрат), който се съдържа в редица плодове и зеленчуци, и се използва като източник на енергия.

Когато е извлечен от растения, той се счита за естествен пребиотик. Заради своите предимства и приспособимост инулинът се добавя все по-често към различни хранителни продукти.

За него може да се каже още, че е вид разтворима фибра. Когато го приемаме чрез храната, чревните бактерии в нашия организъм го превръщат в късоверижни мастни киселини, които осигуряват редица ползи за здравето.

В тази статия ще посочим някои от тях.

Източници на инулин

Инулинът може да се намери естествено в храни, като:

 • корен от цикория
 • земна ябълка (гулия)
 • моркови
 • артишок
 • агаве
 • аспержи
 • банани
 • чесън
 • праз
 • лук
 • пшеница

Със своята кремообразна консистенция инулинът функционира като заместител на мазнините в маргарина и в някои салатени дресинги. Използва се и за замяна на част от брашното в печените изделия.

Ползи от приема на инулин

Инулинът е с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории. Той има и други ползи за здравето.

Богат на фибри

Фибрите са всеки вид въглехидрат, който организмът не може да усвои. Те преминават през червата непокътнати и продължават в дебелото черво, за да служат като храна за бактериите там. Фибрите имат ниска калорийна стойност, но са от съществено значение за доброто здраве.

Фибрите в инулина са водоразтворими. Те се разтварят в стомаха и след това образуват желатинова субстанция, която:

 • забавя храносмилането
 • увеличава чувството за ситост
 • намалява усвояването на холестерола при преминаването му през храносмилателния тракт

Подпомага здравето на храносмилателната система

В червата живеят между 15 000 и 36 000 вида бактерии.

Макар да сме свикнали да разсъждаваме за бактериите в организма ни като за нещо опасно, само малка част от тях имат потенциала да бъдат наистина вредни. От друга страна, „добрите“ бактерии осигуряват много ползи за здравето.

Доказано е, че инулинът стимулира растежа на някои от тези бактерии.

Той подпомага храносмилането, като увеличава броя на „добрите“ бактерии в червата, особено бифидобактериите и лактобацилите.


Тези бактерии помагат, като:

 • предпазват от нежелани патогени („лоши“ бактерии)
 • предотвратяват инфекции
 • стимулират имунната система

Инулинът подпомага работата на стомашно-чревния тракт, като в същото време забавя цялостното храносмилане. Това дава възможност на тялото да усвоява по-добре хранителните вещества от продуктите, които консумираме.

В едно научно изследване се посочва, че инулинът може да даде възможност на организма да абсорбира по-добре калция. Известно е, че калцият е отговорен за здравината на костите и зъбите [1].

inulin2

Контролира кръвната захар

Както вече беше споменато, инулинът забавя храносмилането, включително храносмилането на въглехидратите. Това позволява на захарта да се освобождава бавно, без да се повишават нивата ѝ в кръвта.

Резултатите от проучване показват, че инулинът може да е от полза за хората с преддиабет. Той действа като потенциален стабилизатор на кръвната захар, когато присъства в диетата за дълъг период от време [2].

Някои изследвания сочат, че тези свойства правят инулина добър помощник при контролирането на теглото.

Може да намали риска от рак на дебелото черво

Проучванията показват, че високият прием на фибри, като инулин, е свързан с намален риск от онкологични заболявания [3].

Изследователите активно проучват възможностите на инулина в тази посока.

Доказано е, че инулинът подсилва имунната система, поради което може да се използва като превенция срещу рак на храносмилателната система.

Необходими са още проучвания, преди да се направят категорични твърдения за въздействието на инулина върху рака на дебелото черво.

Добавки с инулин

Добавките с инулин се предлагат под формата на капсули и прах. Обичайната доза е 3,1 грама на ден.

Другият вариант е да си набавите инулин чрез консумация на храни, в които той се съдържа естествено.

Можете да използвате инулинови добавки за допълнително насърчаване на храносмилателната система, ако сте на пробиотичен режим или в момента приемате антибиотици за лечение на бактериално заболяване.

В едно научно изследване е тествана прахообразната форма на инулина, за да се определи дали тя допринася за подобрение на здравето. Хората, които са приемали инулин, са били в по-добро настроение и са се чувствали по-сити, отколкото участниците, които са получавали плацебо препарат [4].

Странични ефекти и рискове от приема на инулин

Приемът на инулин се счита за напълно безопасен. Много рядко може да се стигне до алергична реакция.

Когато започнете да използвате инулин, може да изпитате лек храносмилателен дискомфорт.

Експертите препоръчват да се започне с по-ниски дози и да се пие много вода. Това ще помогне да предотвратите храносмилателни проблеми като подуване на корема и др.

Бременните жени трябва да се консултират с личния си лекар, преди да започнат приема на добавки с инулин.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с допълнителна отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.


Използвани източници:

[1] Krupa-Kozak U, Swiątecka D, Bączek N, Brzóska MM. Inulin and fructooligosaccharide affect in vitro calcium uptake and absorption from calcium-enriched gluten-free bread. Food Funct. 2016 Apr;7(4):1950-8. doi: 10.1039/c6fo00140h. PMID: 26965706.

[2] Guess ND, Dornhorst A, Oliver N, Frost GS. A Randomised Crossover Trial: The Effect of Inulin on Glucose Homeostasis in Subtypes of Prediabetes. Ann Nutr Metab. 2016;68(1):26-34. doi: 10.1159/000441626. Epub 2015 Nov 17. PMID: 26571012.

[3] Andrew T Kunzmann, Helen G Coleman, Wen-Yi Huang, Cari M Kitahara, Marie M Cantwell, Sonja I Berndt, Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer and incident and recurrent adenoma in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 102, Issue 4, October 2015, Pages 881–890, https://doi.org/10.3945/ajcn.115.113282

[4] Smith, A.P.; Sutherland, D.; Hewlett, P. An Investigation of the Acute Effects of Oligofructose-Enriched Inulin on Subjective Wellbeing, Mood and Cognitive Performance. Nutrients 2015, 7, 8887-8896. https://doi.org/10.3390/nu7115441