СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

5 билки за тонус и добро настроение

bilki blog

Липсата на тонус и лошото настроение и отпадналост връхлитат неочаквано по всяко време на годината. Но особено често това се случва на есен, когато дните се скъсяват, слънцето е скрито от облаци, навън е мрачно и влажно. Тревожността и напрегнатостта се увеличават без особени причини, енергията намалява, уморявате се бързо, поддавате се по-лесно на стреса, усмихвате се по-рядко. Всичко това много напомня на началните признаци на есенна депресия.

Освен по-честите разходки на открито и акцент в менюто върху плодовете и зеленчуците за сметка на захарта и тестените храни, потърсете билки, които успешно повлияват спада на енергия, загубата на тонус и лошото настроение в комбинация с добавки за здрав сън.

Сред най- използваните в такива случи са: 

Жълт Кантарион

Това е билка, прилагана в различни случаи, но е особено ценена за антидепресивните си свойства. Тя връща спокойствието, повишава жизнеността и общия тонус. Прогонва лошите мисли и лошото настроение.

Необходимо е да се приема месец – месец и половина за добри резултати. Включете чая от кантарион в менюто си още при първите прояви на унилост и апатичност през есента. Освен изсушен за домашно приготвяне на запарки и отвари, можете да го намерите като хранителна добавка. Преди да започнете употребата му, консултирайте се с личния си лекар.

Гинко Билоба

Екстрактът от него стимулира по-доброто оросяване и на най-отдалечените клетки на човешкото тяло и помага при студени крайници. Той подобрява оросяването и на мозъка, а проникващите през кръвно-мозъчната бариера комплекс фитохимикали го пазят от остаряване, изхабяване и от разрушителната сила на свободните радикали.

Затова приемът на чай или екстракт от праисторическото Гинко Билоба е особено подходящ при първите прояви на есенната депресия, при спад в тонуса и постоянно лошо настроение.

Джинджифил

Известен ви е повече като подправка, но ако в мрачните и влажни дни изпитвате необяснима тъга, напрежение, несигурност и отпадналост, джинджифиловите таблетки и чай, освен с приятен вкус, ще ви дари с добро настроение и бодрост. Още повече, че пази гърлото от инфекции и се грижи за нормалната работа на стомаха и червата. Използвайте го за овкусяване на домашни сладки и ястия. Естествено и незабелязано ще подобри тонуса на близките ви.

Бабини Зъби/ Трибулус Терестрис

Известни са като билка на мъжкото здраве и потентност. Знае се още, че виреещият у нас вид е с много високо съдържание на полезните съставки. Tribulus Teresttris е препоръчителна още при нисък жизнен тонус, апатичност, трайно лошо настроение, клонящо към депресия. И не се притеснявайте, че може да повиши хормоните ви повече от нормалното. Билката Трибулус действа само във физиологичните граници – т. е. – не може да активира производството на тестостерон над нормалните за организма ви нива.

Маточина

Лекият ѝ лимонов вкус я прави много приятна. Мнозина предпочитат чая от нея като ежедневна ободряваща напитка и я отглеждат в градината си. Известно е, че действа успокояващо при психично напрежение и нервност, при леки депресивни състояния и неврози. Подпомага добрия сън.

През есента и зимата е особено полезна, защото действа добре в началния етап на инфекции, болки в гърлото и кашлица. Вижте нашият екстракт от маточина на капсули.

Вероятно сте чували да казват, че за всяка болка си има и билка. За някои – дори по повече от една. При неразположение – опитайте с билки, преди да посегнете към тежките успокоителни, към които се привиква.