СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво е ликопен и защо е важен за тялото ни – ползи и хранителни източници

lycopene1

Какво представлява?

Ликопенът е растително хранително вещество с антиоксидантни свойства. Той е пигментът, който придава характерния цвят на червените и розовите плодове, като дини, домати и розови грейпфрути.

Различни научни изследвания свързват ликопена с редица ползи за здравето.

Ликопен ползи

В тази статия ще разгледаме защо това вещество е толкова полезно за организма и кои са основните хранителни източници, от които можем да си го набавим:

 • Силни антиоксидантни свойства – Ликопенът е антиоксидант от семейството на каротеноидите. Антиоксидантите предпазват организма от увреждания, причинени от съединения, известни като свободни радикали. Когато нивата на свободните радикали са по-високи от тези на антиоксидантите, те могат да предизвикат оксидативен стрес в организма. Този стрес е свързан с някои хронични заболявания, като диабет, сърдечни проблеми, болестта на Алцхаймер и др. [1]. Научни проучвания показват, че антиоксидантните свойства на ликопена могат да помогнат за поддържане на безопасни нива на свободните радикали, като предпазват организма от сериозни заболявания [2]. Освен това изследвания в епруветки и върху животни сочат, че ликопенът може да предпази организма от увреждания, причинени от пестициди, хербициди, натриев глутамат (MSG) и някои видове гъбички [3], [4].
 • Подпомага здравето на сърцето – Ликопенът може да понижи риска от развитието на сериозни сърдечни заболявания. Доказано е, че той може да намали увреждането, причинено от свободните радикали, както и да свали нивата на общия и „лошия“ LDL холестерол, а в същото време да увеличи „добрия“ HDL холестерол [5]. Високите нива на ликопен в кръвта могат също така да подобрят състоянието на хората с *метаболитен синдром. Едно 10-годишно проучване показва, че диетите, богати на този хранителен елемент, водят до 17 – 26% по-нисък риск от сърдечни заболявания. Други проучвания свързват високите нива на ликопен в кръвта с 31% по-малък риск от инсулт [6]. Защитните ефекти на ликопена изглеждат особено полезни за хората с ниски нива на антиоксиданти в кръвта или високи нива на оксидативен стрес. В това число влизат по-възрастните хора и лицата, които пушат, имат диабет или сърдечни заболявания [7].
 • Предпазва от слънчево изгаряне – Ликопенът предлага известна защита срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи [8]. В едно 12-седмично проучване участниците са били изложени на ултравиолетови лъчи преди да приемат 16 mg ликопен от доматено пюре, както и след това. На друга група хора е даван плацебо препарат. Установено е, че участниците от първата група са имали по-малко тежки кожни реакции при излагането на UV лъчи [9]. В друго 12-седмично проучване ежедневният прием на 8-16 mg ликопен от храна или хранителни добавки помага да се намали интензивността на зачервяването на кожата след излагане на UV лъчи с 40-50 %. Важно е да се отбележи, че в това изследване добавките, съдържащи комбинация от ликопен и други каротеноиди, са по-ефективни срещу уврежданията от UV лъчите, отколкото тези, съдържащи само ликопен [10]. Въпреки това защитата на ликопена срещу UV увреждания е ограничена и не се счита за добър заместител на използването на слънцезащитни продукти.
 • Може да предпазва от някои видове рак – Силното антиоксидантно действие на ликопена може да предотврати или да забави развитието на някои видове рак. Проучвания в епруветки показват, че този растителен пигмент може да забави развитието на рака на гърдата и на простатата, като ограничи растежа на тумора [11], [12]. Изследвания върху животни съобщават още, че то може да предотврати растежа на раковите клетки в бъбреците [13]. При наблюдения върху хора високият прием на каротеноиди, включително ликопен, понижава с 32-50% риска от рак на белия дроб и на простатата [14], [15]. В 23-годишно проучване, проведено сред повече от 46 000 мъже, връзката между ликопена и рака на простатата е разгледана по-подробно. Мъжете, които са консумирали поне две порции богат на ликопен доматен сос седмично, са били с 30% по-малко застрашени от развитие на рак на простатата, отколкото тези, които са консумирали по-малко от една порция доматен сос на месец [16]. Неотдавнашен преглед на 26 проучвания обаче установява по-умерени резултати. Изследователите свързват високия прием на ликопен с 9% по-ниска вероятност от развитие на рак на простатата. Най-благоприятен се е оказал дневният прием на 9-21 mg на ден [17].

Разгледайте комплекс от ензими от CvetitaHerbal.

lycopene2

Други потенциални предимства и ползи на ликопенът

Ликопенът може да предложи и редица други ползи за здравето.

Най-добре проучените от тях са:

 • Подпомага зрението – Ликопенът може да предотврати или забави развитието на катаракта и да намали риска от дегенерация на макулата – водещата причина за слепота при възрастните хора [18].
 • Действа като болкоуспокояващо – Ликопенът може да помогне за намаляване на невропатичната болка – вид болка, причинена от увреждане на нерви и тъкани [19].
 • Защитава мозъка – Антиоксидантните свойства на ликопена могат да помогнат за предотвратяване на припадъците и загубата на паметта при заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Алцхаймер [20].
 • Укрепва костите – Учените смятат още, че антиоксидантното действие на ликопена може да забави смъртта на костните клетки, да укрепи костната структура и да помогне за поддържането на здрави и силни кости [21]. Вижте също калций магнезий и цинк под формата на хранителна добавка за кости и стави.

Досега повечето от тези ползи са наблюдавани само при изследвания с епруветки и животни. Необходими са повече изследвания върху хора, преди да се направят категорични заключения.

Кой храни съдържат и са богати на ликопен?

Всички храни с наситен розов до червен цвят обикновено съдържат известно количество ликопен.

Доматите са най-богатият източник и колкото по-зрял е доматът, толкова повече ликопен съдържа. Но този хранителен елемент може да се намери и в редица други храни.

Ето списък на храните, които съдържат най-много ликопен на 100 грама:

 • Сушени на слънце домати: 45,9 mg
 • Доматено пюре: 21,8 mg;
 • Гуава: 5,2 mg;
 • Диня: 4,5 mg;
 • Пресни домати: 3,0 mg;
 • Консервирани домати: 2,7 mg;
 • Папая: 1,8 mg;
 • Розов грейпфрут: 1,1 mg;
 • Варени сладки червени чушки: 0,5 mg.

Понастоящем няма препоръчителен дневен прием на ликопен. Въпреки това, според настоящите проучвания, приемът на 8-21 mg дневно изглежда най-полезен.

Вижте всички мощни имуностимуланти, които предлагаме в нашият онлайн магазин – CvetitaHerbal.

Хранителни добавки с ликопен

Освен от храната ликопенът може да се набавя и под формата на хранителни добавки.

В тези случаи обаче той може да взаимодейства с някои лекарства, включително медикаменти за разреждане на кръвта и такива за понижаване на кръвното налягане.

Едно проучване установява, че 2 mg дневни добавки с ликопен по време на бременност могат да увеличат риска от преждевременно раждане или от ниско тегло на новороденото [22].

Като допълнителна информация, някои изследвания съобщават, че благоприятното въздействие на това хранително вещество може да е по-силно, когато се приема от храни, а не от хранителни добавки.

Съществуващи рискове и противопоказания

Ликопенът обикновено се счита за безопасен, особено когато се получава от храни.

В няколко редки случая консумацията на много големи количества богати на ликопен храни е довела до промяна на цвета на кожата, известна като ликопенодермия.

Чак толкова високи нива обаче е трудно да се постигнат само чрез диета.

Добавките с ликопен може да не са подходящи за бременни жени и за тези, които приемат някои видове лекарства [23].

Разгледайте добавки за хормонален баланс.

*Метаболитен синдром – е комбинация от затлъстяване с други болестни състояния на хомеостазата на мазнините, захарите и белтъчините в организма, която увеличава риска за развитие на сърдечно-съдово заболяване и диабет.

––––––––––––––––––––––––––––

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с допълнителна отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.


Използвани източници:

[1] Hajhashemi V, Vaseghi G, Pourfarzam M, Abdollahi A. Are antioxidants helpful for disease prevention?. Res Pharm Sci. 2010;5(1):1-8.

[2] Fiedor J, Burda K. Potential role of carotenoids as antioxidants in human health and disease. Nutrients. 2014;6(2):466-488. Published 2014 Jan 27. doi:10.3390/nu6020466

[3] El-Saad AA, Ibrahim MM, Hazani AA, El-Gaaly GA. Lycopene attenuates dichlorvos-induced oxidative damage and hepatotoxicity in rats. Hum Exp Toxicol. 2016 Jun;35(6):654-65. doi: 10.1177/0960327115597981. Epub 2015 Jul 30. PMID: 26231422.

[4] Abass MA, Elkhateeb SA, Abd El-Baset SA, Kattaia AA, Mohamed EM, Atteia HH. Lycopene ameliorates atrazine-induced oxidative damage in adrenal cortex of male rats by activation of the Nrf2/HO-1 pathway. Environ Sci Pollut Res Int. 2016 Aug;23(15):15262-74. doi: 10.1007/s11356-016-6637-x. Epub 2016 Apr 22. PMID: 27102619.

[5] Palozza P, Catalano A, Simone RE, Mele MC, Cittadini A. Effect of lycopene and tomato products on cholesterol metabolism. Ann Nutr Metab. 2012;61(2):126-34. doi: 10.1159/000342077. PMID: 22965217.

[6] Li X, Xu J. Dietary and circulating lycopene and stroke risk: a meta-analysis of prospective studies. Sci Rep. 2014 May 22;4:5031. doi: 10.1038/srep05031. Erratum in: Sci Rep. 2014;4:5906. PMID: 24848940; PMCID: PMC5381376.

[7] Müller L, Caris-Veyrat C, Lowe G, Böhm V. Lycopene and Its Antioxidant Role in the Prevention of Cardiovascular Diseases-A Critical Review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Aug 17;56(11):1868-79. doi: 10.1080/10408398.2013.801827. PMID: 25675359.

[8] Assar EA, Vidalle MC, Chopra M, Hafizi S. Lycopene acts through inhibition of IκB kinase to suppress NF-κB signaling in human prostate and breast cancer cells. Tumour Biol. 2016 Jul;37(7):9375-85. doi: 10.1007/s13277-016-4798-3. Epub 2016 Jan 16. PMID: 26779636.

[9] Rizwan M, Rodriguez-Blanco I, Harbottle A, Birch-Machin MA, Watson RE, Rhodes LE. Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: a randomized controlled trial. Br J Dermatol. 2011 Jan;164(1):154-62. doi: 10.1111/j.1365-2133.2010.10057.x. Epub 2010 Nov 29. PMID: 20854436.

[10] Stahl W, Heinrich U, Aust O, Tronnier H, Sies H. Lycopene-rich products and dietary photoprotection. Photochem Photobiol Sci. 2006 Feb;5(2):238-42. doi: 10.1039/b505312a. Epub 2005 Aug 12. PMID: 16465309.

[11] Assar EA, Vidalle MC, Chopra M, Hafizi S. Lycopene acts through inhibition of IκB kinase to suppress NF-κB signaling in human prostate and breast cancer cells. Tumour Biol. 2016 Jul;37(7):9375-85. doi: 10.1007/s13277-016-4798-3. Epub 2016 Jan 16. PMID: 26779636.

[12] Giovannucci E. A review of epidemiologic studies of tomatoes, lycopene, and prostate cancer. Exp Biol Med (Maywood). 2002 Nov;227(10):852-9. doi: 10.1177/153537020222701003. PMID: 12424325.

[13] Sahin K, Cross B, Sahin N, Ciccone K, Suleiman S, Osunkoya AO, Master V, Harris W, Carthon B, Mohammad R, Bilir B, Wertz K, Moreno CS, Walker CL, Kucuk O. Lycopene in the prevention of renal cell cancer in the TSC2 mutant Eker rat model. Arch Biochem Biophys. 2015 Apr 15;572:36-39. doi: 10.1016/j.abb.2015.01.006. Epub 2015 Jan 17. PMID: 25602702; PMCID: PMC5657428.

[14] Michaud DS, Feskanich D, Rimm EB, Colditz GA, Speizer FE, Willett WC, Giovannucci E. Intake of specific carotenoids and risk of lung cancer in 2 prospective US cohorts. Am J Clin Nutr. 2000 Oct;72(4):990-7. doi: 10.1093/ajcn/72.4.990. PMID: 11010942.

[15] Brennan P, Fortes C, Butler J, Agudo A, Benhamou S, Darby S, Gerken M, Jökel KH, Kreuzer M, Mallone S, Nyberg F, Pohlabeln H, Ferro G, Boffetta P. A multicenter case-control study of diet and lung cancer among non-smokers. Cancer Causes Control. 2000 Jan;11(1):49-58. doi: 10.1023/a:1008909519435. PMID: 10680729.

[16] Graff RE, Pettersson A, Lis RT, Ahearn TU, Markt SC, Wilson KM, Rider JR, Fiorentino M, Finn S, Kenfield SA, Loda M, Giovannucci EL, Rosner B, Mucci LA. Dietary lycopene intake and risk of prostate cancer defined by ERG protein expression. Am J Clin Nutr. 2016 Mar;103(3):851-60. doi: 10.3945/ajcn.115.118703. Epub 2016 Jan 27. PMID: 26817504; PMCID: PMC4763492.

[17] Chen P, Zhang W, Wang X, Zhao K, Negi DS, Zhuo L, Qi M, Wang X, Zhang X. Lycopene and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Medicine (Baltimore). 2015 Aug;94(33):e1260. doi: 10.1097/MD.0000000000001260. PMID: 26287411; PMCID: PMC4616444.

[18] Gupta SK, Trivedi D, Srivastava S, Joshi S, Halder N, Verma SD. Lycopene attenuates oxidative stress induced experimental cataract development: an in vitro and in vivo study. Nutrition. 2003 Sep;19(9):794-9. doi: 10.1016/s0899-9007(03)00140-0. PMID: 12921892.

[19] Zhang FF, Morioka N, Kitamura T, Fujii S, Miyauchi K, Nakamura Y, Hisaoka-Nakashima K, Nakata Y. Lycopene ameliorates neuropathic pain by upregulating spinal astrocytic connexin 43 expression. Life Sci. 2016 Jun 15;155:116-22. doi: 10.1016/j.lfs.2016.05.021. Epub 2016 May 16. PMID: 27197028.

[20] Bhardwaj M, Kumar A. Neuroprotective Effect of Lycopene Against PTZ-induced Kindling Seizures in Mice: Possible Behavioural, Biochemical and Mitochondrial Dysfunction. Phytother Res. 2016 Feb;30(2):306-13. doi: 10.1002/ptr.5533. Epub 2015 Dec 3. PMID: 26633078.

[21] Ardawi MM, Badawoud MH, Hassan SM, Rouzi AA, Ardawi JMS, AlNosani NM, Qari MH, Mousa SA. Lycopene treatment against loss of bone mass, microarchitecture and strength in relation to regulatory mechanisms in a postmenopausal osteoporosis model. Bone. 2016 Feb;83:127-140. doi: 10.1016/j.bone.2015.10.017. Epub 2015 Nov 5. PMID: 26549245.

[22] Banerjee S, Jeyaseelan S, Guleria R. Trial of lycopene to prevent pre-eclampsia in healthy primigravidas: results show some adverse effects. J Obstet Gynaecol Res. 2009 Jun;35(3):477-82. doi: 10.1111/j.1447-0756.2008.00983.x. PMID: 19527386.

[23] Banerjee S, Jeyaseelan S, Guleria R. Trial of lycopene to prevent pre-eclampsia in healthy primigravidas: results show some adverse effects. J Obstet Gynaecol Res. 2009 Jun;35(3):477-82. doi: 10.1111/j.1447-0756.2008.00983.x. PMID: 19527386.